#novullpagar
Trŕnsit no podrŕ multar els conductors insubmisos als peatges

L'amenaça del Govern és "una mesura coactiva, intimidatòria perquè la gent tingui por i pagui", segons un advocat

11/05/2012 Política

No hi ha cap norma que prohibeixi passar un peatge sense pagar. Ho assegura el president de la secció de dret de la circulació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Joan Carles Rio-Valle. En declaracions a La Vanguardia, Rio-Valle afirma que practicar la insubmissió als peatges "no és sancionable" perquè "no hi ha cap norma que ho estableixi" i per tant "tot el que no estigui prohibit, està permès".

"No hi ha cap norma en el Reglament General de Circulació que digui que no pagar el peatge sigui una infracció. I si no hi ha cap norma que ho digui, és inviable sancionar", recalca. D'aquesta manera, l'amenaça del Govern d'imposar sancions de 100 euros als condcutors insubmisos, i l'amenaça per la seva part d'Abertis en assegurar que té identificats 6.000 conductors que no han pagat seria paper mullat. Segons aquest advocat, el que van fer és només "una infracció civil, un incompliment contractual".

Es tracta doncs d'una obligació civil que es pot reclamar als jutjats, és a dir que "Abertis hauria de presentar 6.000 demandes, una cosa inviable", etziba Joan Carles Rio-Valle. En aquest sentit, creu que l'amenaça del Govern és "una mesura coactiva, intimidatòria perquè la gent tingui por i pagui".

"T'obliguen a parar, no a pagar"

Pel que fa a la discussió de passar amb el semàfor en vermell, Rio-Valle remarca que tampoc és sancionable ja que no es tracta d'"un senyal que també està a la sortida dels garatges, però no és un semàfor de trànsit. No és el semàfor regulat pel reglament de circulació. I el senyal circular al que t'obliga és a parar, no a pagar".

I si Abertis reté o força algú a pagar? "Seria una detenció il·legal si intentessin paralitzar el vehicle que es nega a abonar l'import del peatge. Si forcessin que aquest pagués, podria ser un delicte de coacció en què incorrerien els treballadors, com a persones físiques, de l'empresa d'autopistes", declara aquest advocat. I la policia? "Et pot demanar la documentació i t'has identificar [cosa que no poden exigir els treballadors d'Abertis]. Però no poden fer res contra els que no decideixen pagar el peatge. Seria necessari un canvi de legislació que indiqués que aquest fet és una infracció reglamentària de trànsit", afegeix.