Armes policials
Molins de Rei demana per ŕmplia majoria l'abolició de les pilotes de goma

Només CiU hi va votar en contra

12/05/2012 Política

Amb 15 vots a favor, 1 abstenció i 5 vots en contra, el ple de l'Ajuntament de Molins de Rei va aprovar la moció de la CUP que demanava l'abolició de les pilotes de goma. En el ple municipal del passat 26 d'abril els grups municipals de la CUP, PSC, IxMdR i ExMdR van demanar al govern de la Generalitat que deixi d'utilitzar aquest sistema repressiu. El PPC es va abstenir mentre que CiU va votar en contra. Aquesta moció ha estat impulsada per la iniciativa Stop Bales de Goma.

"Molt s’ha parlat de la crema de contenidors però avui hem de recordar que els mètodes de la policia autonòmica i estatal poden causar la mort a qualsevol persona que es manifesti pel motiu que sigui", remarca la CUP, que lamenta que CiU es desmarqués d'una moció que demana l'abolició d'un sistema repressiu prohibit a la majoria d'estat europeus.

Esteve Altozano (CiU) va defensar el vot en contra basant-se en arguments falsos ja que va arribar a afirmar que la mort de l'aficionat basc podria haver estat per motiu d'una "batalla tribal" quan l'autòpsia va confirmar que l'impacte de la pilota de goma va ser el causant directe. També va afirmar que els Mossos d'Esquadra utilitzen pilotes de goma "modernes" i que quan són disparades impacten "només a 20 km/h" contra els manifestants.

Morts i ferits

Fa unes setmanes va morir Iñigo Cabacas Liceranzu ferit per una pilota de goma després del partit de futbol que va enfrontar l'Athletic i el Schalke 04 alemany, després d’estar hospitalitzat en estat molt greu durant uns dies. No és el primer mort per impacte de pilota de goma: Rosa Zarra, de 58 anys moria a Donosti l’any 1995 després d’una càrrega policial i també Kontxi Sanchiz, de 58 anys moria a Hernani l’any 2004 pels mateixos motius.

Als Països Catalans, moltes persones han patit ferides de consideració. En l'última vaga general dues persones van perdre la visió d’un ull en les càrregues policials de Barcelona. A Barcelona els Mossos d’Esquadra van utilitzar pots de fum, un element que va causar la mort el 1987 a Gonzalo Ruiz, treballador de Reinosa, per inhalació de fum. El 1994 també moria Alejandro Gorraiz Ezkurdia. Havia ingressat en estat greu després que un pot de fum llançat per la policia espanyola entrés per la finestra del seu habitatge. La causa va ser arxivada perquè mai es va poder identificat l'autor del tret.

La Comissió Europea ha demanat al govern espanyol que elimini aquests pràctiques policials però la resposta ha estat comprar més pilotes de goma, en concret 100.000 unitats i més subfusells.