Retallades
La tisorada antipopular de Bauzá per retallar 350 milions

Els àmbits on es retalla són la funció pública, l'educació i la sanitat, amb el tancament de dos hospitals públics

06/05/2012 Política

El govern balear ha donat a conèixer el "Pla per a l’Equilibri Econòmic de les Illes Balears", o el que és el mateix, un ple de retallades que ha elaborat per complir amb l’objectiu del dèficit fixat per l’Estat i que recull un conjunt de mesures per estalviar al voltant de 350 milions d’euros durant el 2012.

El gruix de les retallades se centra en tres grans camps: la funció pública, l'educació i la sanitat. El pla preveu el tancament de dos hospitals de Mallorca, l'ampliació de la jornada laboral dels funcionaris, la venda de béns del patrimoni públic i a més s'anticipa l'entrada de capital privat a IB3.

Amb la reducció d'interins i l'extinció de contractats temporals en empreses públiques i la no cobertura de jubilacions, les plantilles autonòmiques es redueixen en més de 2.000 persones.

Treballadors públics

- Congelació de l’oferta de treball públic.
- Increment de les 35 a les 37,5 hores setmanals de la jornada
- Suspensió del complement de les prestacions de la Seguretat Social per Incapacitat Temporal.
- Suspensió de les ajudes en concepte d’acció social.
- Aprovació d’un Pla d’Ordenació de Recursos Humans per adoptar mesures de redistribució del personal interí i laboral temporal, i d’amortització de llocs de feina.
- Suspensió del nomenament de funcionaris interins i de la contractació de personal laboral temporal.

Educació

- Suspensió del nomenament de nou personal funcionari interí docent i de la contractació de personal laboral docent. Acompanyat d’un pla de control d’absentisme laboral i d’un seguiment mensual de baixes per malaltia.
- No es cobriran les baixes inferiors a 30 dies.
- Suspensió del complement retributiu de productivitat i reducció de les despeses corresponents a la prestació de serveis extraordinaris fora de l’horari o de la jornada de treball habitual.
- Increment d’hores lectives setmanals a Secundària per al personal docent a de l’ensenyament públic. Es passarà d’una mitjana de 18 hores lectives setmanals a una mitjana de 20 hores setmanals.
- Augment de ràtio alumnes/professor fins al límit legal. Els màxims permesos (25 a primària i 30 a secundària) es podran augmentar fins a un màxim d’un 20%.
- Augment de 35 a 37,5 hores setmanals de la jornada general de treball.
- Reducció del nombre d’assessors tècnics docents.
- El personal interí que hagi realitzat substitucions de més de 5 mesos i mig no cobrarà la nòmina de juliol i agost.
- Se suspèn el suplement de 30 euros al mes que reben els docents quan exerceixen la funció de tutor a Educació Primària.
- Se suspèn el suplement de 60 euros al mes que reben els docents quan exerceixen la funció de cap de departament a Educació Secundària.
- Suspensió d’ajudes i subvencions a entitats locals i associacions.
- Suspensió dels premis. Es cancel·la la dotació dels premis acadèmics, com el de Batxillerat i el d’ESO.
- Suspensió de subvencions a les vacances escolars.
- Suspensió d’ajudes econòmiques individuals.
- Suspensió del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears.
- Supressió del Consell de Joventut de les Illes Balears.

Sanitat

- Tancament dels hospitals Joan March i Hospital General. Es traslladaran els pacients a altres centres.
- Lloguer d’instal·lacions de l’Hospital Universitari de Son Espases. S’arrendarà l’ús de quiròfans, habitacions i altres instal·lacions a metges o societats per aconseguir major aprofitament dels espais del centre de referència.
- Flexibilització horària en tots els centres hospitalaris, establint horaris de 8:00 a 20:00 de dilluns a divendres, i dissabtes de 9:00 a 14:00.
- Modificació dels horaris dels centres de Salut i Unitats Bàsiques.
- Reducció d’un dia d’assumptes propis (passant de 7 a 6) i reducció dels dies addicionals de vacances als màxims establerts per la llei.
- Reducció temporal en un 32% del sistema de promoció, desenvolupament professional i carrera professional.
- Suspensió del complement de productivitat del personal estatutari del Servei de Salut.
- Ajust de les guàrdies dels residents en tots els centres hospitalaris. Mínim 4 guàrdies i màxim 5 segons servei.
- Eliminació de la lliurança després de les guàrdies. El dret a descans retribuït després de les guàrdies es recuperarà en horari laboral.
- La gestió ortoprotèsica anirà a càrrec de l'usuari.
- Suport assistencial a Menorca i les Pitiüses. Els especialistes de l’hospital de referència es traslladaran a Menorca i a Eivissa per atendre pacients sempre que sigui possible.
- Racionalització en l’adquisició de medicaments. Reducció de la factura farmacèutica.
- Cobrament de l'aparcament a l’Hospital Universitari Son Espases fins i tot per a treballadors, tot i que amb bonificacions.