Restabliment democràtic
La CUP de Berga proposa declarar el rei espanyol persona non grata

També proposa retirar al dictador Francisco Franco el títol de fill adoptiu i la medalla d'or que li va ser concedida l'any 1962

02/05/2012 Política
La CUP proposarà al ple municipal d'aquest dijous a Berga que el rei Juan Carlos de Borbón sigui declarat persona non grata a la ciutat. Ho fa pel "caràcter gens democràtic d'una monarquia disposada per Francisco Franco per tal de mantenir les conquestes del cop d'estat, els tres anys guerra i els quaranbta de dictadura que va encapçalar".

La CUP també demanarà que es revoqui l'acord de ple del 17 de juliol del 1962 pel qual s'atorgava a Franco el títol de fill adoptiu de la Ciutat i la Medalla d'Or de la Ciutat. Si la moció s'aprova, l'Ajuntament de Berga ho notificarà a la Casa Reial espanyola "per tal que en tinguin constància i per exigir-los que gestionin amb la Dirección General del Patrimonio del Estado el retorn immediat de la medalla d'or atorgada a Franco".

La formació independentista remarca que el regnat del rei espanyol "entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d'ara els Països Catalans no han recuperat" i lamenta que "lluny d’encapçalar un procés democràtic per a rescabalar els greuges i els crims comesos per la dictadura feixista del seu mentor, el regnat de Juan Carlos de Borbón s'ha caracteritzat per l'absolució política i penal dels criminals franquistes".

Així mateix, recorda que "el seu comportament personal s'ha vist marcat per tota mena d'escàndols i delictes que arriben al punt culminant de l'afer de Bostwana".