Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eleccions UAB
La candidatura rupturista a rector de la UAB passa a segona volta

Pere Solà ha estat el candidat més votat, però el vot ponderat situa per davant Ferran Sancho

24/05/2012 Educació

La candidatura rupturista, "d'esquerres, alternativa i plural", contrària a les retallades a la universitat, que no assumirà l'augment del preu de la matrícula si guanya, i defensora de l'educació pública i de qualitat, ha aconseguit els vots suficients per passar a segona volta.

"La Nova UAB", la candidatura a rector encapçalada per Pere Solà (Teoria i Història de l'Educació), ha guanyat les eleccions a rector d'aquest dijous juntament amb la candidatura de Ferran Sancho (Fonaments de l'Anàlisi Econòmica). Un dels dos serà proclamat rector dijous que ve, dia en què tindrà lloc la segona volta.

A la primera ronda de les eleccions, que ha tingut lloc aquest dijous, Ferran Sancho ha obtingut el 36,08% del vot ponderat, Pere Solà, el 29,77%, Margarita Arboix, el 28,54% i Joaquim Coll, el 5,61%.

El vot ponder atorga un valor diferent als vots segons el sector de la comunitat universitària, fet que s'ha guanyat moltes crítiques que titllen el sistema d'antidemocràtic per donar valor diferent als vots segons d'on provinguin. El vot es pondera, segons el que disposa la Llei orgànica d'universitats, de la manera següent:

- Sector A (professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat), un 51%
- Sector B (resta de personal acadèmic i personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència), un 9%
- Sector C (estudiants de grau i de postgrau), un 30%
- Sector D (personal d'administració i serveis), un 10%

Solà obté quasi el doble de vots que Sancho

Aquest sistema ha fet que Pere Solà hagi quedat segon tot i ser més votat que Ferran Sancho. El candidat de "La Nova UAB" ha obtingut un total de 3.200 vots vàlids, mentre que Sancho n'ha aconseguit 1.832. En canvi, Sancho ha obtingut 2.530,69 vots ponderats i Solà 2.088,05. Això es deu al fet que Sancho ha aconseguit més vots dels sectors A i B, que tenen més pes que el C i D, on ha guanyat Solà. 

Sancho ha acumulat 496 vots del sector A enfront dels 113 de Solà (280 i 149 pel que fa al sector B). En canvi, en el sector C, corresponent als estudiants, són 689 els vots que ha obtingut Sancho, mentre que els de Solà pugen fins als 2.534. Els vots dels estudiants ponderen, però, només, un 30%. Al sector D la cosa ha estat més acostada: 367 vots per Sancho i 404 per Solà.

Els resultats detallats (desglossats en sectors, candidatures i centres) es poden consultar aquí.

Solà guanya entre els estudiants i Sancho en el personal docent i investigador

La participació en aquesta primera ronda de les eleccions ha estat una de les més elevades dels darrers anys. En el sector A ha estat d'un 76,72%; en el sector B, 32,33%; en el sector C, 11,11%; i en el sector D, 60,60%.

En els sectors A i B (personal docent i investigador) ha guanyat el candidat Ferran Sancho, en el sector C (estudiants) ha guanyat Pere Solà i en el sector D (personal d'administració i serveis) ha guanyat Margarita Arboix.

Les urnes han estat obertes de 9,30 h a 18,30 h i les votacions s'han desenvolupat amb normalitat en una jornada marcada pel que el SEPC ha anomenat la militarització de la UAB. La rectora en funcions, Ana Ripoll, ha autoritzat l'entrada dels antiavalots Mossos d'Esquadra a la universitat. Una vintena de furgones dels antiavalots han circulat pel campus, mossos de paisà s'han passejat per les facultats i la brigada mòbil ha custodiat els accessos dels Ferrocarrils de la Generalitat. Els estudiants també han tingut durant una bona estona un helicòpter sobrevolant el campus, com ja passar el passat 22 de maig.

"Defensa absoluta dels principis bàsics d'una universitat pública"
 
Solà encapçala "una proposta d’esquerres, alternativa, plural i oberta a tota la comunitat universitària que encararà la situació crítica que viu la universitat a dia d’avui". Tot, "des de la defensa absoluta dels principis bàsics d’una universitat pública al servei de la docència, la recerca, la cultura i d’una societat més necessitada que mai d’una institució que ajudi de la sortida de la crisi".
 
Segons Solà, "ara per ara som l’única candidatura que ha presentat un programa detallat sobre els seus objectius de govern i els mitjans per dur-lo a terme", un programa que està "obert al procés de debat que permetrà una veritable contrastació democràtica”.
 
No assumirà l'augment de la matrícula si és rector
 
Solà no assumirà el nou decret de taxes universitàries si és rector. Ben al contrari, "es bonificarà la pujada de preus als estudiants per tal de contrarrestar-la, de manera que en una situació del 50% d’atur juvenil, l’educació universitària segueixi sent clau per millorar la situació del país i de les seves gents".
 
“La meva candidatura està convençuda que es pot pal·liar el dèficit a base de més ingressos, però sense retallar el professorat i el personal d’administració i serveis ni augmentar el preu de les matrícules o be empitjorant l’ensenyament posant a més alumnes en menys aules", va afirmar en l'acte de presentació de la candidatura.
 
Propostes de la candidatura de Pere Solà:
 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid