Enllaçats pel català
Marxa de xeremiers per la llengua a Mallorca

La matinada del dissabte 21 d'abril, un estol de sonadors farà a peu la trentena de quilòmetres que hi ha entre Inca i Palma sonant les xeremies. D'altra banda, l'IES Can Peu Blanc (sa Pobla) penja a la xarxa un nou vídeo per la llengua.

12/04/2012 Llengua
Nova mobilització per defensar la llengua pròpia, en aquesta ocasió protagonitzada pels xeremiers. La matinada del dissabte 21 d'abril, un estol de sonadors farà a peu la trentena de quilòmetres que hi ha entre Inca i Palma sonant les xeremies. Els organitzadors conviden la resta de ciutadans a afegir-s'hi, segons informa Diari de Balears

La marxa partirà a les tres de la matinada del 21 d'abril de la plaça de Santa Maria la Major d'Inca. Aniran per la carretera vella, de manera que travessaran Binissalem, Consell, Santa Maria, el Figueral i el Pont d'Inca. En aquests pobles, els xeremiers no sonaran per no desvetlar els veïns, precisaren els organitzadors. La idea és que, una vegada a Palma, a la porta de Sant Antoni, s'hi afegeixin els xeremiers i els marxaires procedents d'altres pobles. A les dotze del migdia es llegirà un manifest davant la seu del Parlament i, en acabar, es dissoldrà la marxa.

Els organitzadors conviden els ciutadans que vulguin juntar-s'hi a dur pa i taleca, aiguamel, guardapits fluorescents i llanternes. Per ara, no gosen aventurar cap xifra de participants, però hi convidaran sonadors i xeremiers coneguts i ho faran saber a entitats que s'han mostrat actives en la defensa de la llengua.

Els promotors de l'acte són l'homeòpata i sonador selvatgí Carles Amengual -qui, un cop per setmana, sol pujar a peu a Lluc sonant les xeremies- i l'apotecari i activista cultural pobler Antoni Torrens. Torrens és també el promotor de la trobada de xeremiers i la fira de lutiers que es fa a cada any sa Pobla -que en la darrera edició congregà més de 400 sonadors- i de la festa de Sant Antoni que el darrer cap de setmana de gener se celebra al barri barceloní de Gràcia.

La mobilització reivindica la necessitat de defensar la llengua pròpia de les Illes dels atacs (rebaixes legislatives, disminució de la seva presència als mitjans de comunicació públics, etc.) del Govern de José Ramón Bauzá. "El dia de la manifestació (del 25 de març) parlàrem amb altra gent i trobàrem que els xeremiers havíem de fer renou", explicà Torrens. La marxa, però, també recordarà una altra efemèride: que el 2015 es complirà el 300è aniversari de l'entrada en vigor dels Decrets de Nova Planta. "En realitat, la protesta de xeremiers té l'origen aquí", afegí Amengual. Els Decrets de Nova Planta, cal recordar-ho, són el conjunt de lleis promulgades per Felip V després de guanyar la guerra de Successió per mitjà dels quals abolí els furs dels regnes de la Corona d'Aragó.

Vídeo de l'IES Can Peu Blanc

Per un altre cantó, ahir es va penjar a internet un vídeo amb un lip dub fet pels estudiants de l'IES Can Peu Blanc (sa Pobla). Concretament interpreten la cançó Tic Tac, del conjunt Anegats.