Memòria històrica
La CUP organitza visites guiades per conèixer la repressió franquista a Tarragona

La formació proposarà canviar el nom d'un parc fet per honrar els caiguts del bàndol feixista

05/03/2012 Història
Dissabte al matí una trentena de persones van assistir a la crida feta per la CUP amb motiu de la primera de les visites guiades per la repressió franquista a la ciutat de Tarragona entre els anys 1939 i 1948.

Amb explicacions de l'historiador Francesc-Xavier Tolosana, des de quarts de dotze del migdia fins gairebé les dues es va passar per l'Oliva, el cementiri, l'Antiga Audiència, el Pretori i l'actual Jardí de la Reconciliació. En aquest darrer punt, van explicar que han presentat una moció al ple de l'Ajuntament per canviar-li el nom per “Jardí de les dones víctimes del franquisme”.

Amb motiu del 8 de març, el 2010 la CUP va organitzar un acte en aquest jardí, situat a la Via Augusta, sota el Pretori, en què va canviar la placa del nom actual. Aquest parc es va fer per honrar els caiguts del bàndol feixista, fet que per la formació és  "humiliant per a les víctimes de la repressió franquista, la reconciliació no existeix ni ha existit mai”. Aquesta proposta que fan al ple, enfocada a les víctimes femenines, es deu a què a Tarragona van morir diverses dones d'origen molt distint, com ara Elisa Cardona, ja sigui per afusellament com per malaltia, a causa de les condicions en què havien de malviure a les Oblates.

La visita guiada, que analitza sobretot les accions insuficients i incoherents dutes a terme per les administracions públiques per tal de recuperar la memòria d'allò que va passar als inicis de la dictadura, comptarà amb diverses edicions en els propers mesos.