enllaçats per la llengua
Crida a estendre la campanya més enllà dels instituts de les illes

Els alumnes dels Instituts tornen a penjar els llaços després que la conselleria d'Educació els hagués despenjat

31/03/2012 Llengua
Des del facebook de la campanya "Enllaçats per la Llengua" s'estan fent crides a tota la ciutadania a afegir-s'hi per manifestar públicament el suport a la llengua catalana i a denunciar els atacs que el Govern de José Ramón Bauzá està perpetran.

Podem llegir escrits com: "Hem fet junts aquest camí de conscienciació lingüística i refermament de la tasca docent des de la pluralitat. L'autonomia d'acció sota un mateix símbol ens ha fet forts. Donem suport també als llaços negres multiplicant-ne per 10 els quadribarrats. Ara en són el vergonyós recordatori per a una societat que ens ha de prende el relleu. La crida ha de prendre el carrer, els cafès, les botigues... Tots, llaços negres, quadribarrats o carabassa, són desenes de granets d'arena d'una tempesta que no preveien... A CADA CASA, UN LLAÇ!".


Tornen a penjar els llaços

Ahir, l’alumnat de l’IES de Felanitx ha tornat a penjar el llaç pel català després que la Conselleria d’Educació aprofités la jornada de vaga general per despenjar-lo. Aquest és el comunicat que ha fet públic el SEPC:

"Avui els i les alumnes de l’IES Felanitx hem tornat a penjar el llaç pel català, després que ahir una brigada enviada per la Conselleria d’Educació vengués a despenjar-lo. L’hem tornat a penjar perquè volem demostrar que a l’IES Felanitx seguim defensant el català, i seguirem resistint, fins on faci falta, els atacs que contínuament fan a la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra dignitat. Volem recordar als qui ens malgovernen que no abaixarem el cap davant les seves coaccions i amenaces, i el penjarem les vegades que facin falta, perquè hem dit prou. Finalment, volem encoratjar els altres instituts que tornin a penjar el llaç. No hem de tenir por, perquè defensar la llengua no és cap delicte! La lluita és l’únic camí, i la desobediència és l’únic  mitjà que ens deixen per ser qui som. Que no ens facin callar! Felanitx ho té clar, ara i sempre en català!"

També ho han fet  a l'IES Marratxí i a altres instistuts. Paral·lelament s'han afegit de nous com l'IES Santa Maria d'Eivissa.


Indignació per l'ordre de la conselleria de retirar-los

L’STEI-i qualifica d’actuació autoritària i antidemocràtica la retirada dels llaços per part de la conselleria. Segons el sindicat, el Govern ha fet una intromissió en el que és l’autonomia dels centres, un dels principis bàsics de la llei orgànica d’educació (LOE). Tampoc no té en compte el Reglament orgànic de centre (ROC), que regula les competències del claustre i del Consell escolar, i actua contra una decisió presa per un òrgan col•legiat del centre.

L’STEI-i denuncia que el Govern envia l’IBISEC a llevar els llaços i no repara els desperfectes dels centres, pendents des de fa mesos i en alguns casos des de fa anys. El sindicat recorda que ahir l’IBISEC va anar dues vegades a l’IES Marratxí i que cap de les dues vegades va fer les reparacions o les obres pendents que té el centre, que és la seva funció primordial.

Ahir,  l’STEI-i ha duit als seus serveis jurídics el procediment seguit per la conselleria per retirar els llaços per estudiar si hi ha abús de poder en aquesta actuació. A partir d’ara els centres es plantegen molta i diverses accions. En primer lloc, penjar alhora tots els llaços que han penjat altres vegades amb diferents motius i reivindicacions. Es demana si els trauran tots immediatament. En segon lloc, penjar un llaç allà on hi ha un desperfecte i enviar la foto a la conselleria, a veure si la direcció general de planificació i centres envia l’IBISEC i ve tot d’una a fer la reparació. En tercer lloc, altres centres defensen que, per cada llaç despenjat del centre, en penjaran 10 a altres bandes. En qualsevol cas, el proper dilluns, 2 d’abril hi ha una assemblea de mestres i professors en català per parlar-ne.

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa també ho considera “indignant” i “absolutament reprovable” el fet que la Conselleria d’Educació, a través de l’empresa pública IBISEC, aprofitàs la jornada de vaga general d’ahir per llevar els llaços per la llengua de les façanes dels centres educatius del país. La formació nacionalista i ecosocialista qualifica el fet de “persecució inquisitorial executada amb traïdoria”.


Aprofitant el dia de la vaga


Els membres de l'Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) per ordre de la conselleria d'Educació van retirar la llaçada quatribarrada de l'IES Marratxí i a d'altres instituts que s'havien sumat a la campanya "Enllaçats per la  Llengua"