Immersiˇ lingŘÝstica
Tornen les mobilitzacions pel catalÓ a l'escola

Promouen una llei per aconseguir blindar l'ensenyament en catalÓ

07/02/2012 Llengua
Concentració de Som Escola a la Plaça de Sant Jaume Concentraciˇ de Som Escola a la Plaša de Sant Jaume | Autor: Jordi BorrÓs
Concentració de Som Escola a la Plaça de Sant Jaume Concentraciˇ de Som Escola a la Plaša de Sant Jaume | Autor: Jordi BorrÓs
Sota els lemes "Aturem les sentŔncies judicials contra el catalÓ a l'escola"i "L'escola en catalÓ Ús de justÝcia", la Comissiˇ promotora Defensem l'Escola en CatalÓ ha convocat una nova concentraciˇ a favor del model d'immersiˇ lingŘÝstica. La protesta tindrÓ lloc aquest diumenge 12 de febrer a davant del Tribunal Superior de JustÝcia de Catalunya (TSJC), al Passeig LluÝs Companys de Barcelona.

L'objectiu Ús mostrar el rebuig a la sentŔncia contra la immersiˇ i promoure una campanya per blindar per llei que el catalÓ sigui l'˙nica llengua vehicular a l'ensenyamen.

Llei "Defensem l'escola en catalÓ"

La comissiˇ ha promogut una proposiciˇ de llei "Defensem l'escola en catalÓ" perquŔ el catalÓ sigui l'˙nica llengua vehicular del sistema educatiu, l'˙nica llengua de la comunitat educativa, perquŔ els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana, perquŔ el catalÓ sigui l'˙nica llengua d'acollida de tot l'alumnat nouvingut i perquŔ sigui l'˙nica llengua dels docents.

A parer seu, cal una nova llei que blindi l'ensenyament en catalÓ perquŔ "el sistema d’immersiˇ lingŘÝstica en catalÓ estÓ en perill per les sentŔncies judicials del Regne d’Espanya que ordenen reintroduir l’espanyol com a llengua vehicular".

Les sentŔncies judicials del Tribunal Constitucional, Tribunal Suprem, i Tribunal Superior de JustÝcia de Catalunya ordenen que en els propers mesos la llengua espanyola sigui “reintrodu´da” com a “llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya juntament amb el catalÓ" ja que “ambdues llengŘes cooficials haurien de ser vehiculars en la mateixa proporciˇ".

D'altra banda, adverteix que l’actual Llei d’Educaciˇ de Catalunya no blinda el catalÓ com a ˙nica llengua vehicular a l’ensenyament sinˇ que nomÚs estableix de forma ambigua que “el catalÓ Ús la llengua normalment emprada com a llengua vehicular", cosa que no exclou a l’espanyol la condiciˇ tambÚ de llengua vehicular.

Per tot plegat, la comissiˇ creu que "nomÚs una Llei que explÝcitament reconegui el catalÓ com a ˙nica llengua vehicular de l’ensenyament empenyerÓ el Govern de la Generalitat a no acatar les sentŔncies judicials, perquŔ es podrÓ emparar en la Llei del Parlament de Catalunya". Els promotors exigeixen as diputats al Parlament de Catalunya que votin a favor de la Llei Defensem l’Escola en CatalÓ.

En aquest sentit, s'han proposat recollir centenars de milers de signatures per exigir als diputats que votin a favor de la Llei Defensem l’Escola en CatalÓ per blindar el catalÓ com a ˙nica llengua vehicular de l’ensenyament.