Funció Pública
"Jubilats per Mallorca" anuncien una vaga de fam en defensa del català

Tres membes de l'associació s'han presentat voluntaris per dur a terme l'acció. Dos d'ells tenen 64 anys.

22/02/2012 Llengua
L'associació "Jubilats per Mallorca" iniciarà el primer de març una vaga de fam "pels atacs del Govern al català" i amb la que volen que aquest es replantegi els canvis en la Llei de Funció Pública que afecten la Llei de Normalització Lingüística. Ho ha anunciat aquest migdia la secretària de l'entitat, Antònia Mestre, en una roda de premsa celebrada davant de la seu del Parlament.

El portaveus de l'entitat han manifestat que en un moment en què hi ha molt de drets amenaçats, Jubilats per Mallorca també fa comptes de fer-se ressò, solidàriament, dels actes reivindicatius que altres entitats puguin organitzar en suport de col·lectius molt perjudicats per les mesures que ha pres el govern del Partit Popular, en defensa dels drets laborals, en defensa de la salut pública o de l'educació, etc, etc. Ara, la vaga de fam que avui s'ha anunciat, es fa fonamentalment per dos motius:

1er. Per conscienciar la gent dels atacs que el PP organitza contínuament contra els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears.

2on.- Per mirar de modificar aquesta actitud agressiva contra la llengua, tant del govern autonòmic com dels parlamentaris que li donen suport.

Els portaveus de l'entitat han afirmat que el fet que hi hagi qualsevol llengua que sigui aquí més obligatòria, la llengua castellana o la que fos si fos una altra, que no la llengua pròpia del nostre territori, és un fet clarament colonial que ja es dóna, però que al govern balear no li basta. Ara la pretensió és que entendre la llengua pròpia ja no sigui necessari, ni en l'àmbit de la funció píblica, ni tan sols entre els servidors dels ciutadans, com ara la policia municipal. Treure el requisit del català és un atac fet amb l'objectiu de perjudicar la normalització del mallorquí, del menorquí, de l'eivissenc i del formenterer.

Responent a les diverses preguntes que s'han fet, s'ha dit que el lloc i les persones que faran la vaga de fam anunciada, es confirmaran d'aquí a pocs dies, perquè ara la intenció de l'entitat és evitar pressions innecessàries sobre els llocs que ara estan aparaulats i perquè pensen que encara poden arribar nous oferiment de seus on es farà la vaga que millorin les que ara estan disponibles. Un altre motiu és que els voluntaris de l'entitat que s'han oferit per fer la vaga estan en procés de fer una revisió mèdica a fi de confirmar el bon estat físic.

En resposta a una altra pregunta sobre com s'ha d'entendre la interpretació de llengua pròpia, s'ha dit que la Declaració Universal dels Drets Lingüístics diu que amb l'expressió de llengua pròpia d'un territori es fa referència a la llengua de la comunitat històrica establerta en aquell espai.