Drets Humans
La CUP lamenta que Garzón encara no hagi estat jutjat per tortures

La formació recorda les acusacions de la trentena d'independentistes encausats el 92 durant l'Operació Garzón

19/01/2012 Política
"Si en un país normal i democràticament avançat Manuel Fraga no hagués mort en la més absoluta impunitat i hagués hagut de respondre dels seus crims, en el mateix país i en la mateixa democràcia, Baltasar Garzón hauria estat jutjat i condemnat per encobrir tortures". Això és el que avui ha manifestat Marc Sallas, membre del Secretariat Nacional de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), per valorar l'inici del judici per prevaricació que el magistrat de l'Audiència Nacional afronta aquest dies i que l'ha situat de nou en l'epicentre de l'atenció mediàtica.

Sallas ha volgut recordar així les acusacions que van fer públiques la trentena d'independentistes encausats i represaliats l'any 1992 en la que es coneix com a Operació Garzón, dirigida pel jutge ara caigut en desgràcia, a qui acusaven públicament de ser coneixedor de les tortures que van patir els detinguts en la macrooperació que havia d'assegurar la pau olímpica, en el seu pas per les clavegueres de l'Estat. Garzón, tot i els evidents signes de tortura que presentaven els inculpats, i malgrat ser conscient de la gravetat dels fets i de l'actuació salvatge de la guàrdia civil, va ignorar-les del tot, denuncia la candidatura.

Condemna del Tribunal Europeu dels Drets Humans

Anys després, el novembre de 2004, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va fer pública la sentència que obligava l'estat espanyol a indemnitzar cadascun dels denunciants i a pagar els costos generats pel procés legal, a causa de les pròpies tortures i de la no investigació de les denúncies de tortures fetes pels detinguts, a qui els donava la raó en els motius de la seva denúncia.

L'abril de l'any passat, arran de la imputació per prevaricació al jutge Baltasar Garzón, 17 dels detinguts publicaren una carta als mitjans de comunicació on recordaven els fets i, tal i com la CUP fa públic ara, criticaven el tractament de víctima que es donava al magistrat després de ser imputat per prevaricació.

"Els repsonsables polítics i judicials gaudeixen d'impunitat"

La CUP, organització política on militen alguns dels independentistes encausats de l'any 92, considera que encara queda pendent a l'Estat espanyol l'eradicació de la pràctica de la tortura i de les lleis que la faciliten i considera urgent actuar "si no volem que els seus responsables polítics i judicials segueixin gaudint d'impunitat".

Per la formació, el processament de Garzón, havent de respondre per la seva passivitat davant dels centenars de persones torturades que han passat per davant seu, "seria el primer acte de justícia i reparació que pertocaria endegar en un estat democràtic i de dret". "Malauradament, però, sembla que aquesta no és una prioritat per a l'aparell judicial espanyol", lamenta.