Exministre franquista
Actes per la mem˛ria hist˛rica desprÚs de la mort de Fraga

Vilafranca acollirÓ una xerrada sobre Puig Antich amb les germanes del lluitador assassinat

16/01/2012 Hist˛ria
Salvador Puig Antich, assassinat el 2 de març de 1974 Salvador Puig Antich, assassinat el 2 de març de 1974
Contra la censura oficial que s'ha imposat amb la mort de l'exministre franquista Manuel Fraga, als Pa´sos Catalans ja s'han comenšat a organitzar actes a favor de la mem˛ria hist˛rica. ╔s el cas d'una exposiciˇ sobre els fets de Vit˛ria del 3 de marš del 1976 que ha inaugurat l'Euskal Etxea Barcelona Centre Cultural sota el nom de “Martxoak 3 de marš. De la vaga a la matanša. Grebatik sarraskira”.

L'exposiciˇ, que es podrÓ veure fins a final de mes i en el marc del cicle dedicat a la mem˛ria hist˛rica, vol donar a conŔixer els trÓgics esdeveniments de Vit˛ria durant unes jornades de vaga que van acabar amb la mort de 5 treballadors i 150 ferits de bala. Manuel Fraga Iribarne era el ministre responsable de la forces de l’ordre.

D'altra banda, la sala d'actes de l'Escorxador de Vilafranca del PenedŔs acollirÓ aquest dimecres la xerrada “Salvador Puig Antich, el darrer catalÓ assassinat pel franquisme”, organitzada per l'Ajuntament, que demana la revisiˇ de les setŔncies dictades pel consell de Guerra i el Consell Suprem de JustÝcia Militar que van condemnar a mort Puig Antich el 2 de marš del 1974.

Segons explica el consistori, Puig Antich tÚ vincles d’amistat i familiars a Vilafranca, la seva condemna i execuciˇ va generar una gran indignaciˇ a la societat vilafranquina que no va quedar al marge dels moviments de protesta que esclataven arreu del mˇn contra la barbÓrie del franquisme. A mÚs, el barri de la Girada tÚ una plaša amb el nom de Salvador Puig Antich.

La xerrada es durÓ a terme a les 8 del vespre i anirÓ a cÓrrec de Pere Zanuy RogÚs, membre fundador de la Plataforma CÝvica que demana la revisiˇ del procÚs judicial militar. A l'acte tambÚ hi seran presents les germanes del jove llibertari i antifranquista assassinat.