Municipis per la Independència neix per assolir l'alliberament nacional al marge de la legalitat espanyola

Càrrecs electes de la CUP han estat present en la constitució de l'Associació de Municipis per la Independència. Des de les comarques nord-orientals, Dani Cornellà com a Alcalde de Celrà, i Jordi Navarro i Albert Serrats com  regidors a Girona i Bordils. També ha estat present l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manuel Ximenis, que ha estat nomenat secretari de l'Associació.

14/12/2011 Política

Representants de 155 municipis, i un consell comarcal, així com de partits polítics i altres moviments populars, han constituït l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Un front d'ajuntaments que proposen una via política per assolir la independència de la nació catalan, una associació d'ajuntaments que per plenari municipal acorden crear una via de política de ruptura amb Espanya.

Entre els alcaldes, la majoria de CiU, ERC i CUP, dos de socialistes: l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i l'alcalde de Sant Hipòlit, Sergi Vilamala. L'objectiu de l'assemblea ha estat, per una banda, formalitzar la constitució de l'associació com entitat jurídica, amb l'aprovació dels estatuts, així com dels seus òrgans de direcció; i per l'altra, dotar d'esperit polític, una entitat que neix amb la missió de trencar amb l'Estat espanyol.

Full de ruta
El full de ruta de l'Associació que ha nascut formalment aquest dimecres és, a banda d'associar la majoria de municipis possibles, formalitzar des dels ajuntaments el camí de la ruptura amb Espanya. "Hem de trobar el full de ruta per tal de ser lliures, perquè és possible ser lliures", ha etzibat Vila d'Abadal. Una divisa que ha de servir els "consistoris, com a part que són de l'Estat, per organitzar una consulta institucional a tot el territori". "Cap alcalde pot prohibir que els seus ciutadans decideixin lliurement el que volen ser: si una majoria social vol ser lliure, serem lliures", ha sentenciat l'alcalde de Vic insistint que l'instrument per expressar aquesta voluntat són els ajuntaments.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha estat nomenat president de l'associació, ha destacat que la sessió ha estat un "gran èxit", ja que "en un principi ens pensàvem que només seriem un centenar de municipis" i "comptem amb ciutats molt importants com Girona".

L'assocació també ha triat vicepresidents –entre els quals hi ha els alcaldes d'Olot, Berga, Balaguer i Montblanc–, secretari –l'alcalde d'Arenys de Munt– i vocals, que poden arribar a ser un màxim de 41, tot i que per ara no supera la desena.

Girona

Cal recordar que una de les incorporacions més significatives que ha rebut l'entitat és la de Girona, que tot just dilluns va aprovar d'integrar-s'hi gràcies a una moció presentada per la CUP. Amb aquesta decisió, Girona s'ha convertit en la primera capital de demarcació que dóna cobertura a la iniciativa, la qual cosa pot significar un impuls considerable per tal que es consolidi. La segona tinenta d’Alcalde de l’Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, ha estat la representant de l’equip de govern a l’acte.

 

Des de la CUP, Jordi Navarro ha defensat la creació d’aquesta entitat com “una oportunitat per anar construint un contrapoder al marge de l’Estat, que ens permeti avançar de forma efectiva cap a un procés de ruptura democràtica que ens condueixi a la independència”. Navarro també ha reivindicat “el paper decisiu dels municipis i el món local en la construcció nacional dels Països Catalans”.



De moment s'han adherit a la iniciativa:

Agramunt, Agullana, Aiguaviva, Alcanar, Almoster, Amposta, Anglès, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Arnes, Artés, Artesa de Segre, Avinyó, Balaguer, Banyoles, Begues, Berga, Besalú, Bigues i Riells, Bolvir, Bordils, Caldes de Montbuí, Calldetenes, Cantallops, Capolat, Cardedeu, Cassà de la Selva, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Cervera, Collsuspina, Deltebre, El Port de la Selva, Espinelves, Fontcoberta, Fornells de la Selva, Fulleda, Garriguella, Gombrèn, Gurb, Igualada, Jorba, L'Espluga de Francolí, La Bisbal d'Empordà, La Garriga, La Jonquera, La Selva del Camp, Les Borges Blanques, Les Franqueses del Vallès, Les Masies de Voltregà, Llambilles, Llançà, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, Maspujols, Masquefa, Molins de Rei, Mollerussa, Montblanc, Navàs, Ogassa, Olesa de Bonesvalls, Olot, Orís, Pardines, Pedret i Marzà, Perafita, Planoles, Poboleda, Prats de Lluçanès, Prats de Rei, Premià de Dalt, Premià de Mar, Ripoll, Riudellots, Roda de Ter, Sallent, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Carles de la Ràpita, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan de les Abadesses, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Tous, Sant Pere Pescador, Sant Pere de Torelló, Sant Pol de Mar, Sant Quintí de Mediona, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç de Torelló, Santa Eugènia de Berga, Santpedor, Sentmenat, Seròs, Solsona, Sora, Sort, Taradell, Tàrrega, Tavèrnoles, Teià, Tiana, Tona, Tordera, Torelló, Torroella de Montgrí, Tortosa, Ullastrell, Vallfogona de Ripollès, Valls, Verdú, Verges, Vic, Vidrà, Vilafranca del Penedès, Vilajuïga, Vilanova i la Geltrú, Vilaplana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.