Repressió
Brutal càrrega policial contra estudiants a l'interior de la UdG

La concentració del SEPC contra la visita de Mas ha acabat amb ferits i detinguts.

27/01/2014
Els Mossos d'Esquadra han carregat de forma discriminada aquest matí contra els estudiants de la Universitat de Girona (UdG) que protestaven per la visita del president de la Generalitat, Artur Mas, a la universitat amb motiu del seu 20è aniversari.

La policia ha carregat brutalment contra els 300 manifestants aplegats al campus de Lletres en una operació que s'ha saldat amb quinze ferits i cinc detinguts, segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que havia convocat la mobilització. Els detinguts han estat traslladats a la comissaria de Vista Alegre de Girona, on a les tres de la tarda s'hi ha realitzat una concentració de suport.

Estudiants i professorat havien convocat una concentració per mostrar el rebuig a la figura del president ja que, segons afirma, "cada dia en són més reclamacions que fa la comunitat educativa enfront de les retallades al món universitari". El SEPC denuncia que els tres centenars de concentrats mantenien "una actitud totalment reivindicativa sense dur a terme accions violentes", tot i que els Mossos d’Esquadra han intervingut en la mobilització des del primer moment, impedint que els estudiants i professorat poguessin accedir a l’acte i traslladar-li les seves inquietuts a Mas, explica.

La concentració ha acabat amb ferits i dures càrregues policials a dins del recinte de la Universitat. En aquest sentit, el SEPC exigeix la dimissió de la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, "per aplicar les retallades pressupostàries i ser còmplice de les polítiques privatitzadores de la Generalitat de Catalunya". El sindicat remarca que "els espais esducatius són centres on la presència del qualsevol agent policial és totalment incoherent i aquests no hi tenen cabuda". A més, apunta també contra Mas, de qui critiquen que "dóna l’esquena a qualsevol reivindicació que fa el moviment estudiantil" que rebutja "la mercantilització dels serveis públics".

La Plataforma UdG denuncia el secretisme de l'acte i el desplegament policial

De la seva banda, la Plataforma UdG ha criticat l'acte de celebració del 20è anviersari. En aquest sentit, ha explicat que amb la concentració es volia "denunciar l'excessiva privacitat i secretisme d'un acte que hauria d'haver estat accessible a tota la comunitat universitària". En l'acte només ha pogut participar-hi "l'elit impulsora de les retallades que està patint la universitat", critica.

En aquest sentit, relata que la protesta a la plaça Sant Domènec ha estat pacífica i que en canvi el desplegament policial ha estat "excessiu". Posteriorment, la mobilització s'ha desplaçat fins al claustre de la Facultat de Lletres, on inicialment no hi havia cap cos policial però a partir d'aquest moment "han començat les càrregues indiscriminades per part de la policia, que han tingut com a resultat persones ferides i detencions sense cap legitimitat". Així, la plataforma denuncia "l'actuació repressiva i la violència injustificada" per part dels Mossos d'Esquadra, així com l'entrada del cos policial i la presència prèvia de policia no uniformada dins del recinte universitari".

La Plataforma ha demanat la dimissió de Geli "per haver permès la violència i la repressió policial contra els membres de la comunitat universitària, juntament amb la mala gestió i la desinformació per part del rectorat". Davant la gravetat dels fets, la Plataforma UdG ha convocat una concentració de denúncia dilluns 19 de desembre a les dotze del migdia a davant el Rectorat de la UdG, seguida d'una assemblea extraordinària.

La PUDUP avisa que la crispació augmentarà

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha condemnat l'assalt dels Mossos a la universitat i ha exigit la llibertat immediata i sense càrrecs dels detinguts. A més, ha advertit que "la utilització de la força en moments de forta tensió social no farà sinó augmentar la crispació en un moment on el fracàs de les autoritats universitàries és quelcom absolutament palpable". En aquest context, ha exigit la dimissió immediata"de la rectora, Anna Maria Geli, i de tot l'equip de govern de la Universitat de Girona i "un compromís ferm de totes les autoritats universitàries que el conflicte social present es resoldrà per mecanismes pacífics i no es permetrà l'entrada de cossos policials a les universitats catalanes".

Els Mossos a tres universitats

La PUDUP alerta que en una setmana els equips de govern de diverses universitats catalanes han fet ús de la seguretat privada i dels Mossos d'Esquadra per a reprimir les mobilitzacions en defensa de la universitat pública. El passat dimecres 14 de desembre, l'equip de govern de la UAB, dirigit per Ana Ripoll, va tancar i blindar l'edifici del rectorat d'aquesta universitat per impedir una protesta de professors. Avui, divendres 16 de desembre, els rectorats de la UPC, governat pel senyor Antoni Giró, i de la UdG, dirigit per Anna Maria Geli, han fet actuar als Mossos d'Esquadra per reprimir les protestes que es produïen en aquestes universitats.

Per una banda, desenes d'agents dels mossos d'esquadra han estat acordonant durant tot el matí l'edifici de la UPC on es realitzava la reunió del Consell de Govern on s'estaven decidint les noves retallades que suposaran l'acomiadament de prop de 23% de la plantilla. Per altra banda, agents de la BRIMO dels mossos d'esquadra han assaltat el claustre de la UdG i han carregat violentament contra el centenar d'estudiants i professors que protestaven contra les retallades que estan destruint la universitat pública, provocant més de 15 ferits i detenint 5 persones.

La UdG justifica l'entrada dels Mossos a la universitat

Tot i que la UdG ha lamentat els incidents d'aquest divendres ha justificat l'actuació dels Mossos així com la seva entrada al recinte universitari. En aquest sentit, la institució assegura que ha autoritzat l'actuació policial "davant del perfill imminent de precipitació al buit dels manifestant i per garantir la integritat dels assistents a l'acte com a conseqüència del llançament de diversos objectes". Segons assenyala, un grup de manifestants "ha volgut, de forma violenta, accedir al recinte forçant una antiga porta d’emergència", un accés que "no reuneix les condicions de seguretat necessàries ja que hi ha un desnivell d’uns 3 metres".

Tres estudiants detinguts


Els Mossos d'Esquadra han detingut tres estudiants a qui acusa de desordres públics i desobediència a l'autoritat. Els detinguts han estat traslladats a la comissaria de Vista Alegre de Girona on han pres declaració judicial i han estat posats en llibertat. El SEPC exigeix la lliure absolució dels tres estudiants ja que "no hi ha motiu algun que justifiqui aquesta detenció".

"En cap cas han dut a terme cap acció que permeti la restricció dels seus drets ja que si els estudiants han fet ús de la força ha estat en legítima defensa ja que estaven essent agredits pels agents policials", afirma. En aquest sentit, demana la dimissió de la rectora Anna Maria Geli i l’equip de govern per permetre l’accés als mossos d’esquadra al recinte del centre universitari gironí i per aprovar els pressupostos que redueixen la massa salarial del professorat, PAS, PDI i que augmenten la precarització de la universitat.

Així mateix, demanen disculpes públiques per part de les autoritats pertinents per la brutalitat policial duta a terme al centres educatius ja que considera "intolerable" que dins aquests s’apliquin les reformes universitàries mitjançant "la violencia extrema".

"Artur Mas i Anna Maria Geli, prenguin consciència que la seva actitud reaccionària i autoritària davant la comunitat educativa catalana tindrà conseqüències als passadissos i als carrers perquè els estudiants no estem disposats a renunciar als nostres drets pels interessos d’uns pocs adinerats", adverteixen.


La CUP condemna la càrrega policial

La CUP ha condemnat la càrrega policial a la UdG i considera "gravíssima la ingerència dels cossos policials a l’interior de la universitat". En aquest sentit, demana un posicionament clar per part de la UdG contra la càrrega.

La formació s'ha posicionat enèrgicament contra l’actuació policial i exigeix a la UdG que es posicioni de manera "clara i inequívoca" en contra de la presència policial a l’interior de la universitat i l’actuació dels Mossos d’Esquadra. La formació també ha exigit responsabilitats al Departament d’Interior de la Generalitat.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha qualificat de “brutal i desproporcionada” l’actuació policial, i ha declarat que la ingerència dels cossos policials a l’interior de la universitat és “gravíssima i intolerable”. “Demanem un posicionament clar per part de la institució, i que es doni suport inequívoc als estudiants i personal treballador que ha patit la càrrega”, ha recalcat.

Navarro i el regidor de la la CUP i membre de Reagrupament, Carles Bonaventura, també han declarat que “sembla clar que les retallades contra les quals avui protestaven estudiants i personal de la UdG no ha arribat als cossos policials, ja que de porres i pilotes de goma n’hem vist tantes com sempre”.

Endavant (OSAN) també ha volgut mostrar el seu suport als estudiants detinguts i contusionats i ha animat a concentrar-se i mostrar el rebuig contra "la repressió sistemàtica que el govern de Convergència estant imposant contra qualsevol manifestació crítica amb la crisi i les retallades". L'organitació considera que "ni la crisi és culpa dels treballadors ni les retallades en són la solució", de manera que veu "totalment legítimes les formes de rebuig i accions que es considerin oportunes per lluitar-hi en contra".

A més, subratlla que lluny de ser un fet aïllat, l'episodi d'avui "s'emmarca en una escalada repressiva dels Mossos d'Esquadra i el Govern de la Generalitat en mans de Convergència i Unió contra qualsevol expressió de rebuig a les retallades als drets socials i al serveis públics que s'estan efectuant".