RETALLADES ENSENYAMENT
Tots els sindicats d'ensenyants rebutgen frontalment les recents amenaces de retallades

Els sindicats fan una crida a acordar accions comunes i a manifestar-se cada dimarts i dimecres

30/11/2011 Laboral
Tots els sindicats de professors i mestres (USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) han rebutjat sense pal·liatius les noves retallades a l’ensenyament públic anunciades pel Govern. Durant el dia d'avui ja s'han portat a terme diverses accions contra les retallades a l'ensenyament, entre els quals l'ocupació de la Delegació de Govern a Tarragona per part de 70 persones durant 3 hores.

Aquests sindicats han fet una crida als treballadors de l’educació pública “a debatre als centres i a les assemblees de zona, a acordar accions comunes en cada localitat i a manifestar-se els dimarts i dimecres davant de cada centre educatiu”.

L'anunci del Govern de Mas, que ha plantejat fa poques hores als representants sindicals de la Taula General de Negociació dels Treballadors Públics -reunida aquest dimecres en la Conselleria de Governació- onze mesures estructurals i vuit temporals per reduir els salaris dels funcionaris, representa una declaració de guerra contra els drets dels treballadors de l'ensenyament públic de primària i secundària.

Segons consta en el document que la Generalitat ha lliurat als sindicats, entre les mesures temporals s'inclou la revisó i de les plantilles ocupades per personal interí "en serveis no finalistes ni essencials", raó per la qual no s'aprovaran noves ofertes de feina pública per al 2012 i se suspendrà l'execució de les ofertes aprovades i no convocades.

També s'ha plantejat també una rebaixa en la part catalana de les pagues dobles del 2012, la suspensió del Fons d'Acció Social (FAS), de l'aportació al pla de pensions i del complement de productivitat. Així mateix, entre les mesures temporals figura la reducció del 50% dels imports en concepte de direcció per objectius del personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) per al 2012, i l'establiment d'una “excedència voluntària amb reserva del lloc de treball”.

Aquest anunci de retallades radicals també preveu la revisió de les ajudes menjador, la supressió de les millores per incapacitat temporal, de les vacances addicionals per antiguitat, i de subvencions sindicals. I altres retallades com a retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura del fill, així com els dies d'assumptes propis, i dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents dels treballadors d'ensenyament.

Els sindicats USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT rebutgem les noves retallades a l’ensenyament públic i denunciem les mesures següents:

L’eliminació del dilluns com a dia hàbil per als nomenaments de substituts perjudica el col·lectiu i dificulta el correcte funcionament dels centres educatius, que poden quedar-se sense cobertura com a mínim des de divendres fins a dimecres de la setmana següent en què tornen a haver-hi nomenaments.

Denunciem que el Departament modifiqui les condicions de treball del professorat al marge de la representació del professorat i de la legalitat vigent. Exigim la retirada de la mesura, que es facin nomenaments diaris i transparents i que qualsevol tema sigui tractat en la Mesa Sectorial prèviament a la implantació de cap canvi.

Els cinc sindicats sotasignats exigim a la consellera Rigau explicacions pel conveni signat amb la Fundació privada “Empieza por Educar” de la Sra. Botín per posar en marxa el programa “Escola per l’Èxit”.

Rebutgem la pretensió de la Conselleria de lliurar a la gestió privada els serveis complementaris a la docència i d’introduir personal de fundacions privades en l’horari lectiu dels centres públics, competència exclusiva del personal docent. S’ha posat el tema en mans dels serveis jurídics sindicals per aclarir la possible il·legalitat del programa.

També volem posar de manifest la nostra total disconformitat i radical oposició amb la reducció salarial dels empleats i empleades públics anunciada pel Govern, mesura acompanyada a més a més amb tota una sèrie de pujades d’impostos indirectes i retallades diverses.

Un cop més, el president Mas, sense negociar cap ni una de les propostes amb la part social, les presenta prèviament a la premsa i mitjans audiovisuals, i torna a fer recaure la factura de la crisi sobre uns treballadors públics, als quals ja s’han aplicat diverses retallades salarials i de condicions de treball, i sobre les classes populars i mitjanes.

Fem una crida a totes i tots els que treballem en l’educació pública i a tota la comunitat educativa per tornar a debatre als centres i a les assemblees de zona, a acordar accions comunes en cada localitat i a manifestar-se els dimarts i dimecres davant de cada centre educatiu per fer palès el rebuig total a les retallades en l’educació, com també a participar en les mobilitzacions generals que es convoquin en defensa d’uns serveis públics de qualitat.