Revisió històrica
Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt

El divendres 25 de novembre a les 19h  i el dissabte 26 de novembre a partir de les 10h i durant tot el dia tindrà lloc, a la Sala Municipal d'Arenys de Munt  l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d´Amèrica. (veure el programa)

22/11/2011 Història

Aquests simposis tenen per finalitat la revisió històrica de la participació catalana en la descoberta d'Amèrica. Els ponents generalment són aficionats a la història, de qualsevol ram professional, que hi intervenen desinteressadament per exposar-hi recerques pròpies.

Tenen periodicitat anual, i des del seu inici han tingut la seu a Arenys de Munt.

Foren creats l'any 2001 per iniciativa de Jordi Bilbeny i el Centre d'Estudis Colombins, organitzats per la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya des del 2004 fins al 2006, i per l'Institut Nova Història a partir del 2007, sempre amb la col·laboració de l'excel·lentíssim Ajuntament d'Arenys de Munt (durant 2 anys també el d'Arenys de Mar).


Manifest a favor del Simposi d’Arenys de Munt

La història l’escriuen els vencedors. Aquesta és una de les sentències més consensuades tant dins com fora del món acadèmic. Una sentència amb milers d’anys d’història, ja que els primers a incorporar historiadors a les tropes conqueridores van ser els grecs i els romans. Ve de lluny, doncs. I és per això que, des de fa milers d’anys, la història no s’ha pogut deslligar mai de la interpretació subjectiva dels fets. Per molt que un fet sigui objectiu, la seva explicació i narració sempre serà fruit d’una interpretació.

Per això calen iniciatives com el Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica, que no és sinó una espai perquè especialistes de branques tan diferents com l’economia, el dret, l’heràldica o, entre d'altres, la cartografia contrastin dades, estudis i investigacions sobre la catalanitat de la descoberta d’Amèrica. Calen simposis perquè l’aportació de noves dades i nous estudis és l’única manera d’arribar a aclarir la gestació de la descoberta d’Amèrica: encara avui els llibres de text parlen de diverses versions no contrastades que fan que, en ple segle XXI, la gesta històrica més important dels darrers cinc-cents anys encara sigui, als ulls de la majoria, tot un enigma.

I els enigmes només es resolen amb coneixement i informació, amb dades i més dades, no amb interpretacions i especulacions. Per això, un simposi que només té per objectiu aportar dades, exposar-les i debatre-les és, per sobre de tot, un espai de llibertat.