Nou menyspreu de la Unió Europea pel catalą

 Un nou cop de la UE envers la llengua i la identiat catalanes. Aquest cop l'Eurocambra ha impedit que s'hagi acceptat a tràmit l'esmena que els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) que havien presentat a la Comissió d'Exteriors de l'Eurocambra on demanaven aprofitar l'adhesió de Croàcia el 2013 i la conseqüent acceptació del croat com a idioma oficial a la UE per incorporar-hi també el de la llengua catalana.

 Els eurodiputats votaven un informe sobre l'entrada a la UE de Cròacia liderat pel socialdemòcrata austríac Hannes Swoboda.

16/11/2011 21:11 Llengua

Els "serveis jurídics" de la cambra europea han justificat aquesta mesura antidemocràtica argumentant que l'esmena és "inadmissible perquè adreça un tema que no està relacionat" amb el debat que es farà demà dijous a la comissió d'Afers Exteriors ni amb les seves competències". Els tres eurodiputats han lamentat que "pressions d'última hora, molt possiblement dels dos grans partits espanyols", el PP i el PSOE, hagin aconseguit que no es voti a la comissió d'Exteriors del parlament una esmena que reclama incorporar el català com a llengua oficial aprofitant l'entrada de Croàcia a la UE.

 Els serveis jurídics de la cambra europea han justificat aquesta nova mesura contra el català argumentant que considen l'esmena com a "inadmissible" perquè l'oficialitat d'una nova llengua que no és oficial en el seu Estat no "rau en les competències de la Comissió d'exteriors". Els tres eurodiputats que havien fet la proposta han rebutjat aquest argument i atribueixen la negativa a les pressions; segons aquests eurodiputats favorables al català es tracta d'una maniobra "excessivament jurídica" i titllen el veto a la seva esmena d' "una nova mostra del dèficit democràtic i de l'allunyament de les institucions europees dels ciutadans".

Tremosa, Junqueras i Romeva han crititcat en el seu comunicat "la manca de sensibilitat, una vegada més, dels dos grans partits espanyols" i han manifestat que "les reiterades negatives a qualsevol ús del català a la UE donen incentius racionals a un nombre creixent de catalans per demanar l'Estat propi".

Per saber-ne més:

El PP i el PSOE es tornen a aliar contra el català a la UE

Els eurodiputats rebran una cervesa etiquetada en català

Una directiva europea pot prohibir l'etiquetatge en català

L'estat espanyol podrà prohibir l'etiquetatge en català amb el vistiplau de la UE  

Llibertat.cat - Cap eurodiputat català rep la plataforma 10 Mil a Brusel.les