Ofensiva neoliberal
ERC es mostra oberta a pactar les retallades amb el Govern

Junqueras es mostra favorable a apujar les taxes universitàries i beneeix el tiquet sanitari

25/11/2011 Política
"ERC està disposada a parlar amb el Govern de com s'ha de sortir d'aquesta situació i quin ha de ser el model postcrisi". El president d'ERC, Oriol Junqueras, no es tanca a negociar amb Mas l'aplicació de la nova onada de retallades antisocials perquè les pugui tirar endavant amb el suport republicà. "Segur que hi ha possibilitats d'entesa amb CiU", ha dit, i ha afegit: "Estem disposats a donar la mà al Govern per negociar possibles sortides de la crisi". Així doncs, tot i que diu prioritzar la lluita contra el dèficit fiscal, beneeix també algunes mesures d'ajustament de Mas.

Si bé Junqueras no s'ha mostrat favorable a donar suport a totes les retallades, sí que ha obert la porta a negociar-les, i en aquest sentit ha dit en una entrevista a Rac1 que està d'acord amb la implantació del tiquet moderador, és a dir el pagament de les receptes impulsat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, expresident de la patronal del sector sanitari concertat i clar defensor de les assegurances privades i del copagament sanitari. El líder d'ERC ha assenyalat que "qualsevol mesura que contribueixi a la progressivitat i al creixement econòmic estaria bé considerar-la".

"Sens dubte cal un ajustament financer i nosaltres estem disposats a parlar de com es retallen despeses", ha dit, afirmant que "tots hem de fer sacrificis".

Junqueras ha admès que "vénen moments difícils per a ERC, els anys seran complicats" i ha remarcat que depenent "de l'actitud" hi podria haver una fusió amb Reagrupament.

Favorable a l'augment de les taxes universitàries

Junqueras, que fa molts anys que és professor d'història a la UAB, ha assegurat que "potser convé apujar les taxes universitàries" com a via per estimular "l'esforç i el mèrit". Les taxes ja van ser incrementades i situen la universitat catalana al capdamunt del rànquing europeu en les universitats més cares. Amb tot, ha matisat que s'hauria de destinar a gestionar beques.