El Parlament aprova les retallades

El Ple del Parlament ha aprovat aquesta setmana les lleis òmnibus i els Pressupostos de la Generalitat, amb la qual cosa es dóna via lliure al Govern perquè prossegueixi amb la política de retallades socials iniciades.
 

Així, el Parlament va rebutjar dijous les esmenes a la totalitat presentades per ERC i ICV-EUiA a les dues lleis òmnibus que quedaven per passar pel Parlament, de manera que la cambra dóna llum verda al tràmit de tot el paquet normatiu amb l'aval dels grups parlamentaris de CiU, PSC i PPC. D'altra banda, es van aprovar els pressupostos per a l'exercici 2011, que suposen una disminució del 10% de la despesa.

22/07/2011 14:51 Política

Aquest dijous, doncs, van passar pel Parlament la llei d'agilitat i reestructuració administrativa i la de promoció de l'activitat econòmica. D'altra banda, dimecres es va donar llum verda a la primera part del paquet de lleis òmnibus. CiU, PSC, PPC, C's, SI i el diputat Joan Laporta han optat per rebutjar les esmenes a la totalitat presentades i avalar així el seu tràmit.
 
Dissolució d'entitats, reestructuracions i modificacions
 

masmutuaEl projecte de llei d'agilitat modifica fins a 32 normes en vigor i pretén simplificar estructures i promoure l'eficàcia i sostenibilitat de l'administració a través de l'aplicació de mesures neoliberals en els àmbits de la sanitat, l'habitatge o la política migratòria.

Així, el projecte de llei vol dissoldre entitats com el Consell Català de Foment de la Pau, el Laboratori General d'Assaigs i Investigació, l'Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil, l'Agència Catalana de l'Esport, i les societats Viatges de Muntanya SA i Remodelacions Urbanes SA. Aquesta llei també pretén reestructurar ens com el Consell Nacional de la Cultura i les Arts o la Institució de les Lletres Catalanes, i es modificarien a més les lleis de l'Institut Català de la Salut, del Centre d'Estudis d'Opinió, del Memorial Democràtic i del Servei Meteorològic de Catalunya, i es proposa la creació de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural i l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, amb la finalitat de concentrar funcions.

L'altra llei òmnibus que també seguirà el seu tràmit a partir d'ara és la de promoció de l'activitat econòmica. Aquí es pretenen modificar dotze lleis i quatre decrets. La norma que s'ha presentat pretén simplificar els procediments i requisits per a l'atorgament de llicències ambientals i amplia en dos anys el termini per les normes d'enllumenat exterior. També es varia la llei de turisme per diversificar el sector i canviar la regulació dels apartaments turístics.

D'altra banda, el projecte de llei impulsa la simplificació de procediments per iniciar activitats turístiques i es modifica la llei d'horaris comercials, que permetrà prorrogar les excepcions de municipi turístic. S'amplia també els supòsits en què una declaració responsable servirà per iniciar una activitat o acollir-se a determinades llicències i permisos. La llei fa canvis, a més, a la llei de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

Finalment, aquesta part del paquet òmnibus liberalitza el mercat del transport interurbà de viatgers i modifica la llei del dret a l'habitatge amb la intenció d'impulsar el sector immobiliari.

La retallada del 10% aprovada amb el suport del PP

boidimissioEl Parlament també ha aprovat aquesta setmana els pressupostos per a l'exercici 2011, que suposen una disminució del 10% de la despesa. En la votació, CiU i el diputat Joan Laporta van donar suport a la llei, mentre que el PPC s'ha abstingut per "responsabilitat" i la resta de partits de l'oposició han votat en contra. L'abstenció del PPC, sumada al suport del grup parlamentari de CiU i el diputat no adscrit Joan Laporta, ha facilitat l'aprovació de la Llei de pressupostos per a l'exercici 2011. La resta de l'oposició ha votat en contra dels comptes de la Generalitat.

De la seva banda, els diputats d'ICV-EUiA van escenificar el seu rebuig als presssupostos ensenyant cartells en contra de les retallades just després de la votació. El diputat ecosocialista, Joan Boada, va carregar contra el pacte entre el Govern i el PPC, que demostra que "el patriotisme de CiU comença i acaba en la butxaca". ICV lamenta l'eliminació de l'impost de successions ja que apostava per la introducció d'altres impostos que gravessin les rendes més altes.

ERC va remarcar els perjudicis que els nous comptes públics suposen per als ciutadans catalans a nivell de servei bàsics com ara la sanitat o l'educació. A més, també va fer referència a les renúncies en la construcció d'estructures d'Estat, en referència a les concessions que s'han fet al PPC en el sentit de reorientar la política exterior catalana.

El diputat no adscrit Joan Laporta va votar a favor segons va dir per la seva "responsabilitat" i perquè valora el coratge del conseller d'Economia davant el govern espanyol amb el tema del dèficit.

Per saber-ne més:

La CUP consolida la campanya per denunciar les retallades a la sanitat

La CUP rebutja les retallades en sanitat perquè "atempten contra els drets socials bàsics"

La CUP presenta un plec d'al·legacions contra la Llei Òmnibus 

L'oposició popular a la llei Òmnibus es tradueix en més de 2.300 al·legacions 

La CUP de Mataró denuncia la privatització del sistema sanitari 

La CUP de Mataró denuncia la privatització del sistema sanitari 

Aturem les retallades

La CUP de les comarques gironines critica "la croada contra els serveis públics" del Govern

La CUP dóna suport a les mobilitzacions contra les retallades a Girona

La CUP anima els treballadors de la salut a mobilitzar-se per la sanitat pública 

La CUP s'uneix a les protestes del sector sanitari de Vic per les retallades  

La CUP trasllada les reivindicacions sobre atenció ginecològica als responsables del servei a Lleida 

Un miler de persones es manifesta a Sabadell en contra de les retallades sanitàries

Diverses candidatures del Vallès rebutgen el retard en la construcció de l'Hospital comarcal 

Trobada a Cerdanyola en defensa de la sanitat pública 

La CUP es posiciona amb les lluites per la sanitat pública a Cerdanyola del Vallès 

El veïnat de Cerdanyola anuncia noves mobilitzacions per defensar el CAP de Fontetes 

Un informe de Respolis diu que el PSC no compleix el seu programa en matèria de Sanitat a Sabadell 

Els treballadors de la Mútua de Terrassa informen al veïnat sobre la repercusions socials de l'ERO 

Concentracions contra les retallades i en defensa de l'ensenyament públic 

Multitudinària manifestació a Barcelona contra les retallades dels serveis públics