Jaume Soler, exbatlle d'Arbúcies, explica el procés constituent cap a l'ANC en una entrevista

“Hem de posar en pràctica el nostre capital ideològic i polític acumulat durant tants anys i amb tant d'esforç” afirma Jaume Soler, l'exalcalde d'Arbúcies per la CUPA, en una entrevista en exclusiva a Llibertat.cat. Soler ofereix la seva visió sobre el procés constituent de l'anomenada Assemblea Nacional Catalana (ACN). 

La constitució de l'ANC és l'objectiu de la Conferència Nacional per l'Estat Propi de la que Llibertat.cat ja n'ha informat aquesta mateixa setmana la seva presentació pública.

15/04/2011 17:56 Política
Per a Jaume Soler, que ara es  membre de la Permanent de la Coordinadora Nacional de les Consultes sobre la Independència, l'esquerra independentista s'ha d'implicar activament “en aquest combat”  que ha de menar vers l'Assemblea Nacional Catalana.  Soler explica a l'entrevista que el moviment de les Consultes sobre la Independència, viscut el darrer any i mig, “tenen un mateix punt d'arrencada a Arenys de Munt,(...) encara que sense connexió directa inicial” que ha de menar vers l'Assemblea Nacional Catalana.

Soler explica a l'entrevista que el moviment de les Consultes sobre la Independència, viscut el darrer any i mig, “tenen un mateix punt d'arrencada a Arenys de Munt,(...) encara que sense connexió directa inicial”.

 Soler recorda l'acord del Plenari de les Consultes la tardor passada en què s'incorporen al Moviment x la Independència, duent a la pràctica “el seu segon objectiu fundacional” que és l'impuls d'un referéndum vinculant per la independència. Soler no amaga que la tasca de les Consultes poden ser d' “una aportació fonamental” en tot aquest procés. L' ex batlle reconeix que una altra de les finalitats d'aquesta Assemblea és la  “d'avançar en la creació d'una majoria social favorable a la independència”.

Sobre com s'ha arribat a la convocatòria d'aquesta Conferència Nacional per l'Estat Propi, que serà l'encarregada de fer l'emplaçament al conjunt de la societat catalana vers la constitució d'aquest organisme, explica que ja s'ha recorregut una primera fase embrionària d'un any en que s'ha discutit i redactat dos ponències: la Declaració Fundacional i el Full de ruta. Aquestes ponències seran votades en la Conferència el proper 30 d'abril, que ja compta amb 1500 inscrits. Serà a partir d'aquest moment en que s'enceta el veritable procés constituent i participatiu concebut com un moviment de base, cívic i democràtic no partidista ni electoral. Jaume Soler explica que a partir del 30 d'abril “s’enceta l’etapa d’implantació territorial  i de creació de les diverses sectorials que ha de desembocar en la celebració del Plenari fundacional de l’ Assemblea Nacional Catalana, abans de Nadal”.

Preguntat si a través d'aquesta Assemblea, s'ha assolit la unitat de l'independentisme, Soler afirma que tal afirmació és “agosarada”. Sí que admet que ha estat positiva l'experiència transversal de les Consultes i amb el mateix esperit es concep l'ANC: “els sectors de l’independentisme que  han volgut participar-hi, ho han pogut fer. Mai com ara s’havia donat un procés de confluència tan ampli i amb objectius comuns tan clars”, assegura.

Sobre si existeix realment una dreta interessada en la independència, Soler explica que la situació politica i social que viu actualment Catalunya és el suficientment crítica com perquè  es faci molt dificil  fer un plantejament per part de cap sector social o ecònomic de mirar “cap a un altre cantó”.  Gairebé “tothom reconeix que l'autonomisme és mort” i  cada cop “són més els sectors socials i econòmics que no volen restar al marge d'un futur procés de ruptura”. És dins d'aquest context, segons Soler, que caldrà incidir-hi “des de la nostra perspectiva de canvi social,  per esquivar les contradiccions”, contrarrestar i fer front “el model d'una Catalunya social i econòmicament  neoliberal”.

Pel membre de la Permanent de les Consultes és aquí on rau la importància de l'aportació de l'esquerra independentista en tot aquest procés,  “posant en pràctica el capital ideològic i organitzatiu acumulat durant tants d’anys i amb tant d’ esforç” sense cap mena de por “a les contradiccions del procés”, sinó justament al contrari  “cal que les identifiquem una a una i les assumim”.  Soler opina que “el moment  és “innegablement favorable” a l'expansió del nostre moviment,  però serà necessari “ser-hi presents i actius”. Incidint-hi positivament i “fent sentir la nostra veu amb tota la nostra capacitat dialèctica”.

Per saber-ne més:

Culminat el procés de consultes locals, es presenta el Moviment per la Independència

Més d’un centenar de personalitats convoquen una Conferència Nacional per l’Estat Propi