Judici als guārdies civils que van agredir un jove per parlar en catalā a l'aeroport de Palma

Avui s'ha celebrat un nou judici a Palma de Mallorca a causa d'una agressió per part de cossos armats per parlar en català.Iván Cortés, que l'agost del 2009 que un guàrdia civil va agredira l'aeroport de Palma pel fet d'haver respost en català, durant el judici celebrat avui per aquests fet ha assegurat que en cap moment va mostrar un comportament violent després que els agents demanessin la documentació.

Durant el judici, reslitzat després que fos suspès el darrer mes de febrer per motius tècnics, els guàrdies civils han assegurat que van aturar el jove per demanar-li la documentació perquè "tenia perfil de terrorista".

31/03/2011 19:11 Llengua

Cortés, per la seva banda, ha assegurat que els agents del cos militar van adoptar un to agressiu quan va respondre'ls en català, que se'l van endur a una habitació apartada i que allà el van colpejar (agressió recollida en l'informe mèdic que li van fer al Regne Unit). 

Durant el judici de faltes celebrat al jutjat d'Instrucció número 8, en què han estat presents nombrosos membres de l'Obra Cultural Balear (OCB) en suport al jove agredit, Cortés ha declarat assistit per una intèrpret que traduïa les seves paraules a l'espanyol. Durant la vista ha relatat com dos agents del cos militar el van conduir fins a un sala pròxima al control de passatgers on un d'ells li va propinar "un cop a la cara, en la panxa i a la boca", agressió a partir de la qual va començar a sagnar.

Cortès ha explicat que el motiu de l'agressió dels agents havia estat sens dubte el fet de parlar-los en català, després que els dos guàrdies civils els demanessin a ell i a la seva parella les dades: en aquell moment un d'ells va reprendre-li "a mi em em parles en espanyol" i un amenaçant "ahora verás tú", i el van conduir a la sala on va ser colpejat i humiliat.

 El jove agredit ha recordat que després d'aquesta agressió per haver parlat català la parella va agafar un avió a Londres, on va acudir a un hospital per rebre assistència mèdica i que va emetre un informe de lesions. Una vegada a Palma, el jove va denunciar els fets. 

El judici que s'ha realitzat estava considerat com "faltes", ja que el jutge Antoni Rotger va determinar que l'agressió, amenaces i coacció no eren constitutius de delicte sinó d'una possible falta.