David Soriano, candidat de la CUP a L’Hospitalet de Llobregat

“Afrontem la campanya des del respecte però amb molta il·lusió"
 
En David Soriano i Taché, té 31 anys, és fill del Poble Sec de Barcelona i pare d’una criatura de 19 mesos. És Director d’un programa de Desenvolupament Comunitari al barri de La Mina. Viu a l’Hospitalet des de fa cinc anys. En aquesta ciutat ha format part del grup impulsor del Casal Popular i Independentista de l’Hospitalet i de l’Assemblea de l’Esquerra Independentista de l’Hospitalet, organització que va servir d’embrió de la CUP de l'Hospitalet de Llobregat, constituïda l’any 2010.

24/03/2011 12:46 Entrevistes
Vinculat al sindicalisme nacional i de classe,  ha format part del secretariat de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC durant 4 anys, exercint durant dos d’aquests com a Portaveu d’aquesta Organització sindical juvenil. Ha estat vinculat a la solidaritat internacional amb Nicaragua a través d’ACNAS (Associació Catalana Nicaragüense d’Amistat i Solidaritat). Ara, afronta el repte de encapçalar la llista de la CUP d’Hospitalet de Llobregat a les properes eleccions municipals poc més d’un any després de la seva creació.

- Es el primer cop que es presenta la CUP de l'Hospitalet, com creus que esta responent la gent a aquesta iniciativa?

És el primer cop que ens presentem i la resposta de la gent amb la que hem contactat està sent força positiva, però hem de tindre en compte que estem parlant d’una ciutat de gairebé 300000 habitants on la gent va a votar en clau nacional o estatal encara que siguin unes eleccions municipals.

 
- Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va l'Hospitalet?
 
L’actual govern municipal porta trenta anys al govern i al nostre entendre ha basat la seva política, sobretot en els últims anys, ha ser una mala còpia de la ciutat de Barcelona. Un projecte de ciutat basat en plans urbanístics de totxana i ciment per atreure grans centres comercials i grans esdeveniments econòmics. Tot això deixant de banda el diàleg amb la ciutadania i oblidant els barris populars, més enllà d’anestesiar les associacions veïnals amb mesures populistes.
 
- Com s’ha desenvolupat la darrera legislatura?
 
Un model esgotat, on davant d’una total deriva del govern socialista, s’ha optat per fer el joc a l’extrema dreta impulsant normatives i mocions de caire xenòfob per desviar l’atenció d’altres temes, com pot ser la compra de la Remonta al Ministeri de Defensa pel “mòdic” preu de 18 milions d’euros .
 
- L'entrada de la CUP al consistori pot trencar les inèrcies immobilistes?
 
Trenta anys de governs socialistes han servit per crear vicis i maneres de funcionar basades en el clientelisme pur i dur, tot això amb la complicitat de ICV-EUiA, l’entrada de la CUP a l’ajuntament comportaria de ben segur un trencament amb les maneres de fer poc transparents i autoritàries d’aquest equip de govern.

- Quines problemàtiques ha d'afrontar un nou govern municipal?
 
Tenim en marxa conflictes urbanístics amb forta resposta veïnal, com poden ser la zona de Can Trabal al barri de Bellvitge i l’amenaça d’enderroc  del petit barri del Camí de la Fonteta, en aquests casos el nou govern municipal haurà de triar, entre seguir amb el model de ciutat de la totxana i el ciment, o la del diàleg amb la ciutadania apostant per fer de l’Hospitalet una ciutat que vetlla per la seva memòria històrica i els seus espais naturals.

Un altre dels problemes que s’haurà afrontar és quina resposta es dona a l’actual situació de crisi econòmica capitalista que en una ciutat obrera com l’Hospitalet estem patint de valent. O es segueix com fins ara, sense fer res més enllà d’estigmatitzar a les persones nouvingudes amb mocions municipals que promouen la xenofòbia, o s’aposta per unes polítiques econòmiques des de l’esquerra que ens permetin sortir d’aquesta crisi opten per un model alternatiu al capitalista pur i dur. Estem convençuts que l’Hospitalet per la seva història i els seus recursos pot ser un exemple en aquesta aposta per un model alternatiu.
 

- Quina és l’opinió de la CUP davant el repunt del racisme i el feixisme?. Què en penseu de la moció aprovada pel PSOE, CIU i PP  que penalitza l'arrelament i el reagrupament familiar de les persones nouvingudes?

Ja ho vam denunciar en el seu dia i ho hem seguit denunciant, és inconcebible que des de l’ajuntament es fomenti la discriminació cap una part de la població. Si tenim en compte el moment de crisi econòmica que afecta a molta població de la ciutat i el 24% de persones residents a la ciutat no nascudes en països de la UE aquestes mesures poden ser el brou de cultiu per unes tensions entre les classes populars de la ciutat.
 
 - Hi ha hagut converses amb altres formacions polítiques de l'Hospitalet per fer algun tipus de candidatura conjunta?
 

Vam rebre una proposta d’ERC a la ciutat per tal de vertebrar una coalició electoral conjuntament amb Solidaritat i Reagrupament que vam refusar en el seu dia per considerar aquesta proposta precipitada i enteníem que responia més a la necessitat d’ERC de simplificar l’espai independentista de la ciutat sent ells el màxim referent d’aquest.

- Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?

La CUP centrarem la campanya en quatre eixos d’actuació; el model urbanístic, l’Hospitalet va ser clar exemple del model “desarrollista” en matèria de construcció de barris durant els anys 60 i 70, així com en la construcció d’habitatges durant l’època de la bombolla immobiliària, això s’ha traduït en 17000 habitatges buits a la ciutat i l’ajuntament ens proposa fer més pisos, defensem un altre model urbanístic, en una de les ciutats amb més densitat de població de tot Europa ens cal reservar tot l’espai que ens queda en descongestionar la ciutat.

La cohesió social serà un altre dels nostres camps de batalla, davant l’avenç de la xenofòbia a la que el nostre ajuntament sembla que s’ha entregat de ple. Cal fer molta pedagogia i treballar al carrer per trencar tòpics de que no són els i les noves catalanes qui ens priven d’uns serveis públics de qualitat, si no les orientacions liberals dels nostres governants. Per això davant d’aquest atac a les classes populars fem bona la frase de que ens cal Una resposta de Classe per fer front a tots aquests atacs.

La tercera vessant serà la de promoure i treballar per una nova manera d’organitzar l’economia municipal, denunciar que l’externalització de serveis públics no beneficia als usuaris d’aquests, apostem per la municipalització d’aquests serveis així com apostem per la potenciació de cooperatives de treball i consum a la ciutat, així com estudiar la viabilitat de creació de petites empreses municipals de bens de consum aprofitant el potencial industrial de la  nostre ciutat.

Per acabar, el quart eix sobre el que centrarem la nostra campanya serà la de posar l’Hospitalet en el mapa dels Països Catalans, 40 anys de franquisme i 30 de governs socialistes han volgut acabar amb la cultura catalana a la ciutat. Apostem per potenciar la llengua catalana com a única llengua vehicular de l’ajuntament i potenciar la cultura popular pròpia del país.


- Com afronta la CUP la campanya?
 
Afrontem la campanya des del respecte però amb molta il·lusió, sabem que tenim molta feina per davant, però també sabem que desprès de les eleccions seguirem tenint igual o la mateixa feina que durant la campanya independentment dels resultats que obtinguem.