Egipte en lluita per derrocar el règim de Hosni Mubarak

La revolta popular emancipadora s'estén pel nord d'Àfrica. Amb Tunísia i el Iemen, ara també és el torn d'Egipte, un dels països del nord del continent més influents i amb és vincles als països capitalistes del nord.

Quatre dies consecutius de protestes demanant la dimissió de Hosni Mubarak, que fa 30 anys que té segrestat el poder amb el vistiplau de totes les potències capitalistes, que tenen interessos al país. Aquest divendres s'ha viscut la protesta més multitudinària fins ara, amb milers de persones al carrer estenent les flames. Connexió en directe amb Egipte.

28/01/2011 22:59 Internacional

Aquest divendres ha tingut lloc la protesta cúspide de les mobilitzacions que han tingut lloc arreu del país contra el règim de Mubarak, que ha aprofitat per ampliar el toc de queda a tot el país, tot i que la població no n'ha fet cas i les protestes han seguit arreu. Fins i tot l'exèrcit està en situació d'inferioritat i no ha pogut contenir els manifestants, que segueixen als carrers i desafien les forces de seguretat.

Els ferits arriben al miler i hi hauria set morts i un miler de detinguts, segons alguns mitjans, per l'ús de bales de goma, gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar les manifestacions.

L'activista Mohamed al-Baradei, Premi Nobel de la Pau, ha estat retingut per la policia a la mesquita de Giza i poc després alliberat. Al-Baradei, que estava exiliat a Viena, ha retornat a Egipte i és el líder que pot unir el moviment opositor. 

Mitjans de comunicació segrestats

Els mitjans estan segrestats i aquest divendres el govern egipci ha suspès el servei de telefonia mòbil i Internet per intentar frenar la revolta. Així, 80 milions d'egipcis es troben sense Internet ni telèfon mòbil en una estratègia del govern per intentar frenar les manifestacions. Internet i la telefonia mòbil han estat les dues eines més utilitzades pels protestants per mobilitzar-se contra el president Hosni Mubarak. Pocs dies abans es van bloquejar xarxes socials com Twitter i Facebook. De fet, abans de tancar-se una pàgina de Facebook que anunciava una gran manifestació per divendres va guanyar el suport de més de 55.000 persones en menys de 24 hores.

"És hora que es retiri"

En una entrevista a Reuters, el defensor de les reformes a Egipte i Nobel de la Pau, Mohamed al-Baradei, va anunciar que s'esperaven massives manifestacions a tot Egipte i que el president hauria d'abandonar el poder. "Ha servit el país durant 30 anys i és hora que es retiri", ha dit l'exdirector de l'organisme de supervisió nuclear de l'ONU.

"La gent ha trencat la cultura de la por i un cop trenques la cultura de la por, ja no hi ha marxa enrere", ha dit el Nobel de la Pau.

Tunísia i el Iemen

Milers de persones continuen prenent els carrers del Iemen i de Tunísia. En aquest darrer país s'està avançant en la formació d'un govern provisional. 16.000 manifestants, convocats pels principals partits de l'oposició, es van concentrar dijous en quatre punts de la capital iemenita, Sanà, per demanar que el president del país, Ali Abdallah al-Salih, no es presenti a la reelecció. Les manifestacions que van esclatar a Tunísia al desembre i que van desembocar en la caiguda del president s'han contagiat als països de la regió com Egipte i el Iemen, on s'han adoptat els lemes tunisians. Abdallah al-Salih, tal com el mandatari egipci Hosni Mubarak o l'expresident tunisià Ben Ali, ocupa el poder des del 1990.

{youtube}C8GnQ0tGsBI{/youtube}

{youtube}0WNTE_uqHqw&{/youtube}

{youtube}q_AF1t1KeZ8{/youtube}

{youtube}uOEu-gIIBcc{/youtube}