Les armes que utilitza el Marroc per massacrar el poble sahrauí són espanyoles

L'any 2009 el govern espanyol va vendre armes al Marroc per un valor de més de 30 milions d'euros, i durant el primer semestre del 2010 n'hi va vendre per més de quatre milions.

L'estat espanyol va abandonar el Sàhara el 26 de febrer del 1976 després que el dictador Franco signés uns acords pels quals els territoris sahrauís es repartien entre el Marroc i Mauritània, negant així al territori el dret a l'autodeterminació i sotmetent-lo a una nova colonització. 35 anys després, però, la colonització espanyola segueix existint de manera implícita, i d'aquí la connivència espanyola cap a la massacre que està perpetrant el govern marroquí.

17/11/2010 02:41 Internacional

Segons les organitzacions de la campanya Armes sota Control, Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam, part de les armes utilitzades per l'exèrcit marroquí són de procedència espanyola.

L'any 2009 l'estat espanyol va realitzar exportacions d'armament a aquest país per un valor de més de 30 milions d'euros, entre ells 28 milions en vehicles tot terreny, i 1,7 milions en aeronaus. A més, es van autoritzar la venda de 50 milions més en aeronaus. El primer semestre de 2010 les vendes de material de defensa han arribat als 4.130.000 d'euros. D'aquesta quantitat 3,4 milions d'euros corresponen a un vaixell, 564.484 euros a cartutxos per a escopetes i rifles amb canó d'ànima llisa, 110.000 euros a components d'armes de guerra, 14.814 euros a escopetes i rifles de caça o de tir esportiu i 6.401 euros a components i accessoris de diversos articles.

Es desconeix quin tipus de garanties ha rebut el govern espanyol respecte la utilització d'aquest material, de manera que les ONG exigeixen a l'executiu espanyol que aclareixi quines garanties van ser adoptades per assegurar que no s'estiguin cometent violacions de drets humans amb armes espanyoles al Sàhara Occidental. En cas contrari, aquesta venda incompliria la Llei sobre el Control del Comerç Exterior de material de defensa i de Doble Ús (Llei 53/2007, de 28 de desembre), que estipula que es denegaran operacions de vendes d'armes a països amb vulneració de drets humans.

Per saber-ne més:

Solidaritat amb el poble sahrauí