Els sindicats majoritaris pacten la vaga general amb l'Estat

Els sindicats majoritaris i espanyolistes, CCOO i UGT, ens han regalat una nova abaixada de pantalons amb els serveis mínims a escassos dies d'una vaga general en la qual no esmercen gaires esforços perquè sigui el més combativa possible. 

Al contrari, fan el joc al poder per tal de desvirtuar la convocatòria més encara després d'haver esperat tot l'estiu -perquè Zapatero ja no fos el president de torn de la Unió Europea- a convocar una vaga que només té garantida la combativitat de la mà dels sindicats que vertaderament defensen els interessos de les classes populars, tot i que gaudir d'un menor poder de convocatòria. CCOO i UGT han subhastat els drets dels treballadors pactant la vaga general amb l'Estat.

24/09/2010 03:43

Aquest fet posa de manifest el sentiment d'orfandat dels sectors populars dels Països Catalans, que veuen com els dos sindicats més potents a casa nostra responen a interessos espanyols i són capaços de vendre els drets dels treballadors al pitjor postor.

Així, el govern espanyol no pot estar més satisfet. I no ho amaga. Ahir dijous el ministre de Foment, José Blanco, va qualificar d'"històric" l'acord assolit amb els sindicats pel que fa als serves mínims i va celebrar el pacte. No va poder estar-se de fins i tot agrair la "responsabilitat" dels sindicats per tal de sucumbir a les exigències del govern espanyol pel que fa als serveis mínims, intentant així restar contundència a la mobilització.

"És un bon acord per a Espanya i per als espanyols", va dir Blanco. I és que els sindicats espanyolistes i antipopulars han assolit un acord "històric", ja que és el primer cop en democràcia que s'estableixen els serveis mínims durant una vaga general. 

Segons Blanco, és un acord "que marca una forma de treballar" que espera que serveixi també perquè "la resta d'administracions públiques, comunitats autònomes i ajuntaments puguin garantir la mobilitat i compatibilitzar-la amb el dret a vaga". I no s'ha fet esperar, ja que diverses comunitats autònomes han corregut a elevar els serveis mínims per tal de desestabilitzar la vaga general. "El millor servei que li podíem fer a Espanya en aquest moment és acordar els serveis mínims", va afirmar Blanco, "i això és el que hem fet i per això valoro molt positivament l'actitud de responsabilitat de CCOO i UGT".

CCOO i UGT han accedit a reduir els efectes de la vaga a la mínima expressió perquè l'endemà res canviï i la reforma laboral que tan satisfà a la patronal es pugui aplicar amb el menor soroll possible, amb el poble ja esbravat per una vaga general. És a mans dels treballadors posar-hi remei.

La premsa ho reflecteix

Les portades espanyoles reflecteixen aquest divendres la renúncia dels sindicats. La Vanguardia titula, clarament, "Blanco pacta una vaga tranquil·la amb els sindicats". Público, de la seva banda, fa públics els resultats d'una enquesta que també són molt reveladors: "Hi ha motius, falta mobilització", ja que segons l'estudi la majoria de ciutadans/es de l'estat espanyol "veu motius pel 29-S". I El País es fa ressò de l'acció desestabilitzadora dels serveis mínims: "Governs del PP agiten la vaga amb elevats serveis mínims".

29-S: Els Països Catalans en vaga general