Berga se suma a la norantena de municipis exclosos moralment de la Constitució

Berga ha estat un dels darrers municipis que s'han declarat "moralment exclosos de la Constitució"· Aquest vespre es presentarà la moció a Folgueroles (Osona) i demà a Arbúcies (Selva). Amb aquestes dades, és possible que demà, Diada Nacional de Catalunya, els pobles que rebutgen la carta magna espanyola assoleixi la xifra 93.

Ahir al vespre, la CUP de Berga va proposar, tal i com s'ha fet en una setantena de municipis, que  la capital del Berguedà  es declarés moralment exclosa de la Constitució Espanyola arrel del caire antidemocràtic que el Tribunal Constitucional ha pres amb la retallada d'un Estatut ja aprovat per la ciutadania de la Comunitat Autònoma Catalana.

10/09/2010 17:59 Política

Per la seva banda, el bloc constitucionalista (exPP-PSOE) van mostrar el seu rebuig frontal i Daniel Bullich, portaveu  socialista al ple, va arribar a dir que els "regidors que votessin això haurien de dimitir atès que és la constitució qui els reconeix el dret a exercir aquesta representativitat", com si la democràcia s'hagués inventat a Espanya l'any 1978. 

La regidora Anna Maria Guijarro de la CUP de Berga li va recordar a Bullich que l'impulsor d'aquesta iniciativa havia estat l'Ajuntament d'El Port de la Selva amb el suport dels dos regidors del PSOE i que no havien pas dimitit.

Moció presentada per la CUP de Berga

La CUP exposa que:
 
La sentència que va emetre el Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya és una mostra de la manca de respecte envers els principis democràtics, el poble i les institucions catalanes.
 
A la sentència dictada pel Tribunal Constitucional espanyol, el reconeixement del poble català com a nació, el desenvolupament del seu autogovern i el reconeixement de la seva voluntat política, lliurement expressada pels seus ciutadans, es consideren inconstitucionals i, per tant, fora del marc jurídic i polític de l’Estat espanyol.
 
Això ha significat el fracàs de la via estatutària i el pacte constitucional que ha regit les relacions entre Catalunya i Espanya durant les darreres dècades, i la constatació que, per l’Estat espanyol, el procés de descentralització autonòmica ha arribat a la seva fi.
 
Per tot això, es proposa a l'Ajuntament de Berga l'adopció del següent acord:
 
- Des d’aquesta corporació municipal creiem arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya i, com a representants legítims dels nostres veïns i veïnes, acordem declarar el nostre municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola, en un gest conscient d’afirmació nacional i democràtica, de resposta a aquesta sentència humiliant.

 

 

 

Llistat de municipis exclosos de la Constitució:

 

Alt Camp: el Pla de Santa Maria

Alt Empordà: Castelló d´Empúries, Lladó, Port de la Selva i Vilamaniscle

Alt Penedès: Sant Quintí de Mediona, Subirats

Anoia: Igualada, Calonge de Segarra, Capellades, Carme, Castellfollit del Riubregós, El Bruc, Hostalets de Pierola, Jorba, La Pobla de Claramunt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Martí de Tous, Vilanova del Camí

Bages: Avinyó, Calders, Sallent i Santpedor

Baix Camp: Maspujols

Baix Empordà: Palafrugell i Torroella de Montgrí

Baix Penedès: Vilafranca del Pendès, L´Arboç, Sant Jaume dels Domenys

Baix Llobregat: Molins de Rei i Begues

Berguedà: Berga

Cerdanya: Puigcerdà, Bolvi de Cerdanya

Conca de Barberà: Espluga de Francolí

Garrigues: Albagés, Albi i Tarrés

Garrotxa: Sant Jaume de Llierca

Gironès: Llambilles, Sant Gregori i Vilablareix

La Selva: Anglès, Arbucies i Vidreres

Osona: Vic, Arenys de Munt, Argentona, Sant Pol de Mar,Tordera (Maresme)Alpens, El Brull, Calldetenes, Folgueroles,  Lluçà , Manlleu, Montesquiu, Muntanyola, Olost, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Taradell, Torelló, i Viladrau

Pla de l'Estany: Banyoles, Camós, Cornellà de Terri, Crespià, Esponellà, Palol de Reverdit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà, Vilademuls

Pla d'Urgell: Mollerussa

Ripollès: Ripoll, Pardines

Segrià: Alcanò

Solsonès: Solsona

Vallès Oriental: la Garriga, Lliçà de Munt, Tagamanent, Sant Pere de Vilamajor i Sant Antoni de Vilamajor

Vallès Occidental: Castellar del Vallès, Vacarisses i Viladecavalls

 

Per saber-ne més:

Els municipis exclosos de la Constitució es reuneixen per pactar una estratègia comuna 

Més de seixanta municipis s'han exclòs de la Constitució 

El Pla de l'Estany, primera comarca a declarar-se moralment exclosa de la Constitució 

La CUP torna a la comarca del Pla de l'Estany 

El nombre de municipis que es declaren fora de la Constitució assoleix la xifra de 46 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Port de la Selva i Vilafranca del Penedès es declaren moralment exclosos de la constitució espanyola