La CUP de Blanes fa públiques les conclusions del punt de trobada sobre Participació Ciutadana

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Blanes va celebrar el passat 18 de juny un debat obert sobre Participació Ciutadana a la Casa de la Cultura.

En aquest acte es va presentar el document "Cap a la radicalització de la democràcia, encetem el debat: participació ciutadana i democràcia participativa", on s'analitza l'estat actual del tema a la vila, amb les seves mancances, reglamentacions i sobretot com es podria incidir des de la societat civil, entitats i partits per tal de regenerar la democràcia a nivell local i impulsar processos participatius reals.

16/08/2010 12:14 Política

Al llarg del debat es van recollir les propostes, reflexions i conclusions que s'integren en el document final i que haurien de permetre proposar un full de ruta per impulsar polítiques reals de participació ciutadana a Blanes. Així,  la CUP considera que la radicalització democràtica ha d'obrir les portes de bat a bat a la participació del poble i que aquesta és l'única manera de garantir la transparència en la presa de decisions.

Aquest document aporta un sèrie de propostes que es podrien resumir en els següents punts:

- La Participació Ciutadana existeix si hi ha voluntat política. Els ajuntaments, al ser els ens de l'administració més propers al ciutadà, haurien de ser els que vetllen més per fomentar-la. La participació forma part de l'agenda de tots els partits i equips de govern, però a l'hora de la veritat les opinions que es recullen o es fan arribar no conten per res. Tenint en compte que l'associacionisme és el coixí que fa possible que la participació ciutadana sigui una realitat, caldria donar als diferents consells municipals de capacitat de decisió i vot.

- El reglament de participació ciutadana ha de ser breu, clar i útil. Caldria recollir la opinió de les entitats i fer un diagnòstic de la situació actual i si cal fer una modificació del reglament de participació ciutadana a través d'un procés participatiu. Pel que fa a les reglamentacions i altres "totxos infumables": cal expressar amb la màxima simplicitat els processos més complexos de manera que siguin entenedors per al ciutadà.

- Cal exigir partides pressupostaries per fer campanyes de participació i de foment de la democràcia participativa. En aquest sentit el pressupost participatiu (sota diferents fórmules) és una bona manera de començar a fer pedagogia de la participació.

- Falta informació i pedagogia sobre participació. Cal fomentar el treball en xarxa de les entitats. En aquests moments les institucions no ho potencien perquè ho consideren un perill.. Difondre la informació de manera transparent i coordinar el treball en xarxa hauria de ser feina prioritària dels departaments de participació ciutadana.

- Cal tendir cap a la simplificació dels tràmits burocràtics i fomentar l'assessorament a les entitats. La burocràcia frena la participació.