L'Ajuntament de Barcelona boicoteja la botifarrada de Sant Andreu Decideix

Denega la sol·licitud de tota infraestructura logística perquè considera que es tracta d’un acte amb una finalitat "clarament política"
 
A més a més, la Guàrdia Urbana obre un expedient a Sant Andreu Decideix per haver enganxat alguns cartells en façanes i fanals, i n’arrenca uns quants de diversos comerços perquè tenen «l’ordre» de retirar tota la publicitat d’aquest acte.
 
 

16/07/2010 02:01 Política
Tot i que, l'Ajuntament finalment s’ha avingut a permetre l’acte, des del districte de Sant Andreu s’ha denegat qualsevol mena d’infraestructura que ajudi a desenvolupar-lo amb normalitat. Així, el conseller tècnic de Sant Andreu, Rafael Fernández, s’ha recolzat en l’argument que la botifarrada andreuenca és un acte !clarament polític" per justificar que no es cedeixin taules ni cadires, i tampoc lavabos mòbils.
 
Fernández considera que la botifarrada de Sant Andreu Decideix, plataforma que es va constituir amb el suport d’una trentena d’entitats del districte, és comparable a qualsevol acte organitzat per un partit polític, i per això des del districte no es pot fer «cap aportació d’infraestructura logística». Va posar com a exemple que fa poc també es va denegar al partit de Rosa Díez, Unión Progreso y Democracia, la cessió gratuïta d’una sala per fer-hi un acte. La falta de col·laboració de l’Ajuntament, que ja va ser denunciada per l’executiva de Barcelona Decideix en la roda de premsa del 6 de juliol passat, arriba fins al punt que l’Ajuntament també ha denegat la col·locació d’un punt de llum on poder connectar els equips de so i les neveres.
 
No contents amb aquest boicot en tota regla, Fernández va comunicar, aquest dimarts, 13, a la coordinadora de Sant Andreu Decideix, que tenia un termini de vint-i-quatre hores per retirar la publicitat de la botifarrada que s’hagués col·locat en llocs prohibits. Aquest requeriment era conseqüència de l’expedient obert per la Guàrdia Urbana arran d’haver localitzat diversos cartells de l’activitat en façanes i fanals. En cas de no desenganxar-los, va advertir el conseller tècnic, es procediria a denunciar la plataforma. Sant Andreu Decideix, per la seva banda, admet que es van penjar alguns cartells, amb cinta adhesiva, en llocs no permesos, però aquesta pràctica és habitual a tot Barcelona, on és fàcil trobar multitud de cartells d’entitats de tota mena, així com d’empreses privades. La possibilitat de tirar endavant aquesta denúncia, entén Sant Andreu Decideix, només es pot explicar perquè la iniciativa de la consulta sobre la independència crea neguit en les autoritats municipals (PSC). Amb tot, el mateix dimarts a la nit es van retirar tots els cartells irregulars per evitar entrar en conflicte amb l’Ajuntament, sobretot per respecte a la trentena d’entitats que hi ha darrere de la plataforma, que no tenen cap culpa d’aquesta persecució del consistori.
 
Tot i amb això, dimecres, 14, a la tarda, un membre de Sant Andreu Decideix va descobrir dos agents de la Guàrdia Urbana arrencant cartells que havien estat penjats correctament, a les parets laterals de diverses botigues. Quan els va preguntar per què desenganxaven aquells cartells, li van respondre que tenien «l’ordre» de retirar tota publicitat relacionada amb la botifarrada. Òbviament, Sant Andreu Decideix presentarà una queixa formal al districte contra aquesta decisió insòlita. Cal remarcar que els agents només arrencaven els cartells de la botifarrada i no tocaven la resta de publicitat que també hi havia.
 
En qualsevol cas, i malgrat totes les traves, des de Sant Andreu Decideix s’ha pres la determinació de continuar endavant amb la iniciativa. «Tot plegat ens dóna més motius per treballar perquè la botifarrada funcioni. Ens buscarem la vida demanant taules i cadires a entitats, portant cubells amb glaçons, muntant un equip de so amb un generador», afirma un dels organitzadors. «Hem d’aconseguir que el dinar de dissabte sigui un èxit!», conclou amb decisió.

La botifarrada andreuenca havia de ser una festa de «final de curs», una jornada festiva després que la plataforma Sant Andreu Decideix hagi treballat durament en els darrers mesos per organitzar-se internament i preparar-se per afrontar amb garanties la llarga campanya fins al 10 d’abril vinent, data de la consulta sobre la independència a Barcelona. Tot fa pensar que el camí que s’haurà de seguir no serà fàcil, però això encara serà un incentiu més fort per no renunciar al projecte.