Amb la sentència, el català deixa de ser "preferent"

Si amb l'Estatut referendat el català ja no era obligatori sinó preferent, ara havent passat pel filtre del Constitucional passa a ser opcional a les administracions públiques i als mitjans de comunicació.

Per una majoria de vuit vots a favor i dos en contra, els magistrats han retocat l'article sis de l'Estatut, dedicat a la llengua oficial de Catalunya. El text establia que la llengua pròpia és el català i, com a tal, és "llengua d'ús normal i preferent" de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació. Ara els magistrats han declarat inconstitucional l'adjectiu "preferent".

28/06/2010 22:25 Llengua

En total, el TC ha declarat inconstitucionals 14 dels 223 articles de l'Estatut i sotmet a interpretació 23 articles més i quatre disposicions addicionals. Després de la votació de quatre blocs, manté tan terme "nació" del Preàmbul però estableix explícitament que "no té eficàcia jurídica". També manté el català com a llengua vehicular a l'ensenyament però elimina el seu caràcter "preferent" a les administracions. La majoria dels articles que són declarats inconstitucionals afecten al model judicial català. També elimina el caràcter exclusiu del Síndic de Greuges i algunes competències en matèria de caixes, i retoca un dels preceptes del finançament.

Per a saber-ne més:

El TC emet sentència gràcies a "la unitat indissoluble d'Espanya"