Acte a Girona sobre "La lluita feminista a l'Afganistan"

El passat 17 de març va tenir lloc l'acte La lluita feminista a L'Afganistan, organitzat per la Plataforma Antipatriarcal de Girona i la Comissió Antisexista del Casal l'Estel Roig de La Bisbal, dins dels actes del 8 de març d’enguany.
Davant d'una quarantena de persones, Mariam Rawi va exposar la situació que es viu al seu país, sobretot des de l'ocupació militar nord-americana i europea l'any 2001. (Entrevista a Marian Rawi a El Punt)

01/04/2010 01:58 Internacional

Va posar èmfasi però en el fet que és des de l'ocupació militar soviètica de l'any 77 que l'Afganistan han anat vivint successius governs tutelats per interessos i potències internacionals. El govern titella dels soviètics, els mateixos soviètics després, més tard els talibans, i ara l'actual govern de Karzai recolzat per Obama, representen els anys més foscos del país, en què ha tingut lloc un progressiu retrocés dels drets humans i les llibertats civils de la població afganesa. Sota el lema de lluitar contra els talibans, l'actual govern afganès, amb Karzai al capdavant, està format per antics senyors de la guerra responsables de violacions dels drets humans i de crims contra la humanitat. La corrupció es troba en tots els càrrecs polítics i cercles de poder, enriquits també pels suculents negocis de tràfic de drogues: només cal recordar que l'Afganistan produeix i exporta el 98% d'opi mundial, substància imprescindible per fer l'heroïna. Segons Mariam Rawi les forces ocupants tampoc intenten impedir aquest negoci perquè, de fet, el govern dels EUA hi participa. Així mateix va denunciar els altíssims salaris i nivell de vida de la plantilla de l’ONU i les ONG internacionals a l’Afganistan, que en aquell context esdevenen insultants.

Tal com es va explicar a l'acte, les atrocitats comeses pels talibans contra la població afganesa es perpetuen amb el govern actual, i l'opressió de les dones, que no tenen gairebé cap dret reconegut, és tan asfixiant que cada any augmenten els suïcidis femenins dins la llar. El gentricidi encobert és doncs, un dels símptomes de la gravíssima situació de les dones afganeses.

Mariam Rawi, membre de l'Organització de les Dones Revolucionàries de d'Afganistan, RAWA, també va exposar la tasca que duu a terme aquest col·lectiu allà. Amb unes dues mil activistes escampades pel país i milers de col·laboradors a diversos llocs, independent de totes les institucions afganeses i internacionals, RAWA du a terme projectes d'alfabetització per a dones i nenes, assistència sanitària, assistència a nenes i joves que s'han quedat sense família, i assistència i suport en casos de conflicte armat. A més de lluitar pels drets civils de les dones afganeses i la seva llibertat i dignitat com a persones, també advoquen per un estat laic, on es respectin les llibertats civils, un estat en què el país s'organitzi segons un model econòmic i social just i no explotador de les classes populars, i on es jutgin i s'apartin del poder els senyors de la guerra.

A més a més, durant l'acte es va recordar la importància que des d'aquí, els països occidentals, pressionem els governs europeus i nord-americà per marxar d'Afganistan. Aquest serà el primer pas –diu Mariam Rawi- perquè les forces democràtiques del país puguin treballar per assolir el poder. En aquest sentit, des de l'organització de l'acte es va ser especialment crític amb l'actuació del govern espanyol del PSOE i la seva política d'enviar més i més tropes a Afganistan. La xerrada es va cloure amb la venda d’artesania afganesa i de material de difusió de RAWA per finançar el viatge.

Plataforma Antipatriarcal (Girona)

Comissió Antisexista Casal l'Estel Roig (La Bisbal)