La CUP de Cerdanyola denuncia la cortina de fum en el en pla de "neteja" dels residus de fibrociment

En una nota de premsa, la CUP de Cerdanyola del Vallès ha qualificat de "cortina de fum" la campanya propagandística que l'ajuntament (ICV) està realitzant en el seu Pla de Desamiantat 2009-2010, que amb una una inversió d’1.465.433,22€ hauria d'eliminar tots els residus d'amiant que hi ha a Cerdanyola. Aquesta població del Vallès és la més afectada de Catalunya per l'asbestosi, una malaltia provocada per les particules d'amiant que va generar l'empresa Uralita durant dècades. Per a la CUP, amb aquesta campanya el govern local tan sols intenta fer-se autobombo i desviar el problema de fons: els abocadors tòxics que existeixen en aquesta població i les restes de residu d'amiant que els responsables de l'ajuntament no han tractat adequadament fins al moment. Properament es realitzarà una audiència prèvia per a la demanda civil presentada per 48 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb malalties relacionades amb l’amiant.

19/11/2009 23:29 Política

Nota de premsa de la CUP de Cerdanyola    
Prou cortines de fum: eliminem tots els residus tòxics a Cerdanyola   

Davant l’anunci del govern de Cerdanyola de “descontaminació” de restes de fibrociment del solar del carrer del Riu Sec, conegut com a Adam i Eva, la CUP de Cerdanyola realitzem la següent valoració i plantegem els següents interrogants:

L’alcalde Toni Morral i el regidor de Medi Ambient, Rafael Bellido, van realitzar una roda de premsa recentment per explicar les excel.lències del Pla de Desamiantat 2009-2010, que anunciava que l’Ajuntament netejaria les restes de fibrociment que l’empresa Uralita va abocar durant anys i que substituiria aquest material a les construccions públiques.

-Des de la CUP denunciem la propaganda d’aquest “Pla de Desamiantat” com una operació de distracció per desviar els problemes de fons que afecten la salut de les persones i del medi. La cortina de fum dels responsables del govern local només pretén desviar l’atenció d’una problemàtica de més dimensió: la toxicitat i perillositat dels abocadors existents a Cerdanyola; i no només de fibrociment, sinó també d’altres substàncies altament tòxiques.

- Qualifiquem el propagandisme d’autobombo del govern de Cerdanyola de cinisme. Tan sols cal recordar que fa pocs mesos, en el cas de l’antic abocador d’amiant del carrer Salcillo, els responsables de l’ajuntament van actuar negligentment, d’una banda ometent l’existència i avisos sobre aquest abocador durant anys, i d’una altra buidant-lo sense prendre les mesures adequades, provocant l’escampament de partícules de fibrociment durant la seva “neteja”.

 - Recomanem als responsables polítics del govern, i també de l’oposició actual, que no ometin les repetides queixes i avisos exercides des de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors o de les associacions d’afectats per malalties com l’amiant o la fibromiàlgia, com ha passat amb aquest “Pla de Desamiantat” o amb la Comissió de Medi Ambient, que obvien els afectats i la seva opinió.

- Instem l’alcalde Toni Morral a què també s’ofereixi a testificar en un futur judici, tal i com ha declarat que faria en el cas dels afectats per l’Uralita, com a testimoni de les repercussions que els abocadors tòxics de Cerdanyola han tingut sobre la salut de les persones i del medi.


Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Cerdanyola del Vallès
Cerdanyola del Vallès, 19 de novembre 2009

 

Per saber-ne més:

 Els abocadors tòxics fan detonar una crisi governamental a Cerdanyola Llibertat.cat

Un especialista mèdic confirma que els abocadors de Cerdanyola suposen un risc per a la salut Llibertat.cat

 Una xerrada d'un especialista mèdic posarà al descobert els perills dels abocadors a Cerdanyola Llibertat.cat

Jornada de les CAV sobre la política de residus a Badia del Vallès Llibertat.cat

Demanen que es faci públic l'informe sobre la toxicitat dels abocadors a Cerdanyola Llibertat.cat

Ofensiva en la lluita contra els abocadors tòxics a Cerdanyola del Vallès Llibertat.cat

Mobilitzacions a la capital de La Plana contra els abocadors de tòxics Llibertat.cat

Un miler de persones es manifesten a Castelló contra els abocadors de residus tòxics Llibertat.cat

Acció reivindicativa a Cerdanyola del Vallès contra els abocadors Llibertat.cat

El video de l'Ecoparc 2 ja és a la xarxa: una prova del fracàs del model actual de residus Llibertat.cat