El 13-D al Vallčs Occidental, la consulta popular per la Independčncia comarca a comarca

 

Al Vallès Occidental, la consulta es farà a cinc poble: Castellbisbal, Gallifa, Sant Cugat del Vallès, Sentmenat i Ullastrell. Totes les aquestes poblacions tenen el suport dels respectius plens municipals

Cal destacar, que Sant Cugat del Vallès serà el municipi amb el cens més alt on es podrà exercir el vot el proper 13 de desembre, uns 59.042 persones. Per aquest motiu i per facilitar el vot, ahir ja es van obrir les votacions al Terra Dolça en aquesta població per aquelles persones que no podran ser-hi el dia de la consulta. A més a més, no s'ha hagut de desestimar la població que acollirà més vitants, per fer l'acte de cloenda de la campanya nacional ja que mo hi ha cap local privat per agluitinar un acte multitudinari. 

22/11/2009 01:28 Política

Sant Cugat del Vallès Podran votar 59.042 persones

vot-anticipatEls dies 21 i 22 de novembre, la Plataforma Santcugatenca per l’Autodeterminació té preparat tot un seguit d’activitats per apropar als santcugatencs la consulta popular sobre la independència que tindrà lloc a la nostra ciutat el proper 13 de desembre. Parada informativa a la Plaça dels Quatre CantonsDissabte 21, durant tot el dia, i diumenge 22, al matí, hi haurà una parada informativa, a la qual tothom s’hi podrà adreçar per informar-se sobre la manera de votar o per fer-se voluntari.

Dia del voluntari
Diumenge 22, la plataforma durà a terme el “dia del voluntari”. Serà una jornada de formació per a totes aquelles persones que vulguin participar en l’organització de la consulta. També es repartirà el “kit del voluntari”.

La moció: Sant Cugat del Vallès, on CiU gaudeix de majoria absoluta. Els seus 14 regidors, l’alcalde Lluís Recoder inclòs, van votar a favor. També s’hi van sumar els dos regidors d’ERC i els tres d’ICV. Els quatre regidors del PSC van decidir no votar –ni a favor, ni en contra, ni abstenció–, mentre que el PP s’hi va oposar. (19.10.09)

La Plataforma Santcugatenca per l’Autodeterminació va néixer posteriorment a la realització del referèndum per la independència de Catalunya efectuat a la població d’Arenys de Munt, amb l’objectiu d’organitzar i acomplir la consulta popular a Sant Cugat del Vallès.
Després d’unes primeres reunions i trobades vam anar solidificant el projecte i en aquests moments ja tenim el suport de l’alcalde i regidors -mitjançant l’aprovació d’una moció- i ens hem organitzat en diferents comissions de treball per avançar i ser efectius.

 

Entitats adherides:

Assemblea de Joves Sant Cugat
Associació cultural Terra Dolça
Associació d’Argentins del Barri
Associació de propietaris i veïns de La Floresta
Associació de veïns de Sant Joan de Mira-sol
Associació per la Preservació del Patrimoni Cultural de Sant Cugat (APAC)
Associació Salvem el Molino
Ateneu Santcugatenc
Bastoners de Sant Cugat, de La Unió
CAL Sant Cugat
Camerata Sant Cugat
Casal Popular La Guitza
Castellers de Sant Cugat
Club Bitlles Sant Cugat
Club Muntanyenc Sant Cugat
Companyia de Teatre Fila Zero, de la Unió
CUP Sant Cugat
Diables de Sant Cugat
Entitat Sardanista de Sant Cugat
ERC Sant Cugat
Esbart Sant Cugat
Escola de Patinatge Artístic
Fundació Societat i Cultura
Grup local Acte de Sobirania
Grup Mediterrània, de La Unió
JERC Sant Cugat
JNC Sant Cugat
Maulets
Nucli PDD Sant Cugat
Òmnium Cultural Sant Cugat
Reagrupament Sant Cugat
Secció local de 10mil.cat
Societat Coral La Unió Santcugatenca

 

Castellbisbal  Podran votar 9.280
logo_horCastellbisbal va ser el primer municipi del Vallès que va aprovar la moció en defensa del dret a decidir i de la consulta popular. En l'últim ple del dia 28 de setembre la proposta  presentada pel regidor d'ERC, a l'equip de govern, va tenir el vistiplau amb els vots favorables dels grups de l'oposició, Alternativa per Castellbisbal i CiU. Es van abstenir el PSC i Transparència per Castellbisbal (TxC).

El passat 1 d'octubre una trentena de veïns de Castellbisbal van constituir al Casal Cultural i Recreatiu la plataforma per la consulta sobre la independència, Castellbisbal Decideix. Els membres d'aquesta nova entitat són representants d'associacions, partits polítics i particulars. La plataforma es va presentar públcament a mitjans d'octubre, al Casal Cultural.

780_008_2825323_de382097232e0916572ba43f63d45d20A l'acte, al qual van assistir unes 120 persones, hi va intervenir Josep Manel Ximenis, president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (Mapa), i membre de la comissió organitzadora de la consulta d'Arenys de Munt. Ximenis va explicar els aspectes tècnics de l'organització de la cosulta. Des de Castellbisbal Decideix s'assenyala que l'objectiu és arribar a un 50% de participació.

Entitats adherides:

Agrupació CUQUES de Castellbisbal
Amics de SANT ANTONI de Castellbisbal
Ass. Juvenil GRANJA GARRAFOT
Automòbil club POTARROJOS COMPETICIÖ
CASAL Cultural i Recreatiu
Col.lectiu CAPBREU de Castellbisbal
Colla GEGANTERA de Castellbisbal
Colla SARDANISTA Marinada
DIABLES de Castellbisbal
LA XARXA (Castellbisbal)

 

Gallifa Podra votar 179 persones

 

Sentmenat Podran votar 6.209 persones

La moció de suport que va presentar Sentmenat per l'Autodeterminació (SPA) al Ple Municipal va ser aprovada, el 12 de novembre, gràcies als set vots favorables de CiU -que governa la vila- i al vot d'Esquerra però sense fixar cap data per a la realització d’una possible consulta a Sentmenat. El principal grup de l'oposició, el PSC, hi va votar en contra, com també ho va fer el PP, mentre ICV es va abstenir.

aspaD'aquesta manera, el consistori sentmenatenc es posiciona a favor de la realització d'una consulta ciutadana sobre l'autodeterminació de la nació catalana. El text de la moció afirma la importància sobre “el compromís actiu i la participació del conjunt de la ciutadania en la definició del futur que més li convé al país”, i considera el dret a decidir “un element bàsic i irrenunciable que, en democràcia, ningú no pot negar als catalans”.

Amb l’aprovació d’aquesta moció el consistori acorda “defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena” i també “donar suport a la consulta per la independència a Sentmenat, com un saludable exercici de democràcia”.

El grup municipal socialista, per boca del seu portaveu Josep Vilaró, va remarcar el seu vot a favor de l'entrada a Ple de la moció, ja que "és una qüestió sobre la que voliem debatre". En aquest sentit, va agrair que s'hagués escoltat la reclamació del grup socialista d'eliminar les referències al govern de l'Estat però va lamentar que "no s'inclogui cap referència al desenvolupament de l'Estatut" i va reafirmar el compromís "federalista i catalanista" del seu partit.

logoEl Partit Popular, per la seva banda, es va limitar a assenyalar que "qüestions com aquesta no són matèria d'una cambra municipal" i que "alguns partits tenen actituds farisaiques". El regidor popular Eusebio Pacha va afirmar, però, que "en democràcia s'ha de poder parlar i votar tot".

L'abstenció d'ICV va ser justificada per la seva portaveu, Mª Ángeles Sánchez, amb l'argument que "no és qüestió de l'Ajuntament interposar-se en iniciatives ciutadanes". La regidora ecosocialista va lamentar que no s'incloguessin altres opcions de vot sobre l'estatus polític de la nació catalana i va recalcar la seva "defensa del dret a l'autodeterminació dels pobles".
 
Argument que fou rebatut pel regidor de Recursos Humans, Jaume Molner, assegurant que alguns "corren a votar mocions pel poble palestí, però quan es parla del poble català tot són peròs".

 Sentmenat per l'Autodeterminació (SPA) celebra el recolzament institucional i la legitimació que rep d'aquesta manera la consulta a la ciutadania sobre l'autodeterminació i segueix endavant en l'organització d'aquesta.
 
La presentació es va fer el passat 13 de novembre.
Sentmenat és un municipi petit. Iniciatives ciutadanes que aglutinin a un nombre exagerat de gent hi ha molt poques i, si son polítiques, encara menys. Tot i que hi ha qui nega que un moviment ciutadà per a realitzar una consulta popular és una forma de fer política, el passat divendres un acte polític nou a Sentmenat va aconseguir omplir de gent diversa la sala de l’escola de música de la Societat Coral. Comptant que per molt que es vesteixi de grans números, als actes polítics del poble sempre va el mateix número de persones, en alguns casos perquè hi ha botifarrada, inflables per la canalla i ball, s’ha de dir que és un èxit.
 
L’acte va estar presentat pel portaveu de l’SPA, Jaume Carbonell, que durant la seva intervenció va recalcar que, parlant de Catalunya, “Ningú ens pot negar el dret a l'autodeterminació sense incórrer en genocidi cultural, com a mínim” va fer també ressò del caràcter autònom i popular del col·lectiu que defensa un dret reconegut a la Carta Fundacional de la ONU i que en el cas de Sentmenat va sorgir de la Llista de correu de Sentmenat. Seguidament de Carbonell, va intervenir el vice-president del Cercle Català de Negocis, Jaume Vallcorba, que va parlar de, segons ells afirmen, l’expoli fiscal que pateix el país i que limita el seu desenvolupament. També del CCN va intervenir el seu secretari general, Jaume Canadell, que va exposar la viabilitat d’un estat propi per Catalunya, tot establint un full de ruta a seguir per aconseguir-ho. Tancant l’acte va intervenir Carme Forcadell, de la Plataforma pel dret a decidir, que va fer una crida “al sentit comú i a la democràcia més profunda” i va advertir a "advocats de l'Estat i falangistes que res del que fessin podria aturar un procés legal, legítim i democràtic com aquest". Ara només queda esperar al dia 13 de desembre per les valoracions pertinents sobre el resultat que decideixin la majoria d’electors que s’acostin al Salonet de la Societat Coral a votar a la Consulta Popular. 

Caldrà veure com treballa i quins son els passos que realitza des d’avui el col·lectiu SPA per a mobilitzar a la ciutadania de cara al 13-D, perquè bona part de la gràcia d’aquesta consulta no rau en si hi ha un aclaparador Sí, sinó a quanta gent li importa el dret a l’autodeterminació. 
 
Ullastrell Podran votar 1392 persones
Ullastrell se suma al conjunt de municipis catalans que el proper 13 de desembre celebraran una consulta popular sobre la independència de Catalunya. La plataforma Ullastrell També Decideix és la impulsora d'aquesta iniciativa: “Com els vilatans d'Arenys de Munt, un grup de persones del poble motivades pel futur del nostre país, ens proposem realitzar una consulta popular a Ullastrell per la independència de Catalunya”.

La consulta tindrà el recolzament de l'Ajuntament del poble, ja que el passat 28 de setembre el ple va aprovar donar suport a qualsevol tipus d'iniciativa que sorgís de la societat civil.