El 13-D al Garraf, la consulta popular per la Independčncia comarca a comarca

 

Vilanova i la Geltrú, capital de la comarca del Garraf,  serà la segona població més nombrosa amb un cens de 54.322 persones on es podrà exercir el dret a decidir el proper 13 de desembre. A més a més, és el primer municipi on s'ha confirmat la presència d'observadors internacionals. Els vilanovins que no puguin anar a votar el proper 13 de desembre podran exercir el seu dret a vot el proper dissabte dia 28 de novembre, 5, 9 i 12 de desembre.

Ahir, durant l'acte assembleari de VNG decideix, la responsable de la Comissió d'Internacional de la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència, Anna Arqué, va confirmar a la comissió local de VNG decideix i als més de 150 assistents a l´acte, que Vilanova i la Geltrú comptarà amb la presència de diputats flamencs com a Observadors Internacionals. Els vilanovins que no puguin anar a votar el proper 13 de desembre podran exercir el seu dret a vot el proper dissabte dia 28 de novembre. L'organització utilitzarà una 'caseta' cedida per l´ajuntament i que instal·laran a la Rambla Principal, al centre de la ciutat. A part d'aquest primer dissabte, la campanya de vot anticipat a Vilanova i la Geltrú també se celebrarà els dies 5, 9 i 12 de desembre.

 

23/11/2009 09:50 Política

La comissió que va constituir-se en coordinadora de la consulta popular en l’assemblea del passat dissabte 26 de setembre ja ha engegat les tasques organitzatives. Aquesta setmana es preveu que comencin a treballar les diferents comissions.

El rigor i la seriositat amb què es vol dur a terme la consulta popular ha fet que els membres de la coordinadora hagin iniciat ja les seves tasques. La plataforma VNG DECIDEIX, tot i disposar d’un bon nombre de persones disposades a col·laborar, fa una crida a la participació de tota la població vilanovina, sense cap mena d’exclusió per ideologia, condició social o procedència. Totes aquelles persones que vulguin col·laborar seran assignades a les diferents comissions de treball, en funció de les seves preferències.

Aquestes comissions de treball es repartiran tres àmbits d’actuació. En primer lloc, la difusió, tenint en compte que un dels objectius d’aquesta consulta és que sigui el màxim de participativa. En segon lloc, l’organització, que recull totes aquelles tasques referents a la infraestructura i altres recursos necessaris per a la realització de la consulta. VNG Decideix s’ha adherit a la comissió que coordina la consulta a nivell nacional. És per això que el tercer àmbit de treball serà l’enllaç amb aquest organisme. Fins ara, un centenar de municipis han manifestat la seva voluntat de dur a terme la consulta. El fet de treballar conjuntament amb la resta de comissions organitzadores facilita la tasca i, alhora, assegura més difusió i més força.

El món de la cultura dóna suport a la consulta

780_008_2864424_8a7df00d38ab02b9575d46dfd512f09bun grup d'artistes de Vilanova i la Geltrú ha volgut mostrar el seu suport a la consulta popular sobre la independència que es farà a la ciutat el 13 de desembre. Sergi López, Jordi Ríos, Pere Tàpias, Elena Pla, Guillem Albà i la companyia L'Estaquirot es van adherir ahir al vespre a la plataforma cívica VNG Decideix en un acte amb la participació virtual de dos actors vilanovins més: Toni Albà i Dafnis Balduz. Tots van fer un convit a la participació en una consulta popular que ja té el suport d'unes 600 persones, a títol individual, i d'entitats locals com ara l'Agrupació Excursionista Talaia, els Falcons de Vilanova i la Geltrú, el Foment Vilanoví i l'Institut d'Estudis Penedesencs.Els representants de la cultura local, les cares més visibles del gremi d'artistes vilanovins, s'han mullat amb la consulta popular i han defensat el dret a decidir i a exercir les llibertats individuals. En aquest sentit, l'actor Sergi López es va referir a la cita del 13 de desembre com «una oportunitat collonuda per al famós –i alhora tan criticat– concepte de poble».

El protagonista de pel·lícules com la recentment estrenada Petit indi, ha manifestat públicament el seu vot favorable a la consulta popular en què es formularà la pregunta següent: «Està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?» Però Sergi López va insistir que, independentment de l'orientació de vot, els ciutadans havien d'acudir el 13 de desembre a votar: «És una oportunitat per enfortir la democràcia, que de vegades té coses que fan difícil sentir-s'hi identificat.» Al seu costat, el camaleònic actor Jordi Ríos, popular per les seves caracteritzacions als programes Polònia i Crackòvia (TV3), s'expressava d'una manera similar: «Crec que és la responsabilitat del ciutadà, perquè no s'hi val això de dir que no s'entén de política, perquè al final, tot el que fem és política.» Per Ríos, no s'hi val desentendre's d'accions com la consulta però després criticar el món de la política.Pel gastrònom, advocat i cantant Pere Tàpias, que també exerceix el càrrec de defensor de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú, la rellevància de convocar una consulta popular respon a un exercici d'identitat: «L'ésser humà necessita sentir-se identificat amb alguna cosa», explica Tàpias, que considera que «les accions individuals comporten a la llarga una conseqüència col·lectiva», en referència a la mobilització que s'espera pel 13 de desembre a més d'un centenar de municipis catalans.

Els membres de la companyia L'Estaquirot, reconeguda pels seus espectacles infantils amb titelles, donen suport a la legalitat del fet que la ciutadania es pronunciï sobre la independència de Catalunya: «A mi, de petita, sempre em van dir que preguntar no és ofendre», va remarcar Olga Giménez. Al seu costat, el jove actor Guillem Albà defensava igualment l'idoneïtat de la consulta i es felicitava que l'Ajuntament hagi acordat finalment donar-hi suport.

De manera virtual, els actors Dafnis Balduz i Toni Albà es van sumar als seus companys. El primer, a través d'un correu electrònic en què remarcava que estava treballant a Madrid en un organisme oficial i que això no és incompatible amb la defensa de la llibertat individual de decidir què es vol. Toni Albà va optar per enviar un vídeo en què feia sense embuts un clam per la independència. 

 

 Vilanova i la Geltrú aprova la moció de suport a la consulta sobre la independència (2.11.09)

La moció ha estat defensada en el ple per Pol Molas, membre de VNG decideix, qui ha destacat en el seu discurs que "considerem que donar la veu al poble català per decidir què vol ser és anar a l'essència de la democràcia". Tal com estava previst, han votat a favor de la moció els grups de CIU, ICV, ERC i CUP. Per la seva banda, els grups del PSC i PP van votar-hi en contra. L'absència del regidor de CIU que va presentar la seva renúncia la setmana passada provocava un empat a 12 vots que s'hauria resolt, previsiblement, en contra de la moció pel vot de qualitat de l'alcalde. En el moment de la votació, però, un regidor socialista ha abandonat la sala, de manera que el resultat de la votació ha estat de 12 vots a favor i 11 en contra.

VNG decideix vol manifestar la seva satisfacció per l'aprovació de la moció i el seu agraïment als grups polítics que ho han fet possible. Vol donar les gràcies, també, a tots els vilanovins i vilanovines i a les entitats que, durant les últimes setmanes, s'han anat adherint a la plataforma. Considera, a més, que el resultat ha estat una victòria de la democràcia per tal com afavoreix la participació de la ciutadania en la vida política.

Tot i que l'aprovació de la moció no era imprescindible per a la convocatòria de la consulta, VNG decideix considera que el suport de l'Ajuntament facilitarà la tasca. Caldrà veure, a partir d'ara, com es pot materialitzar aquest suport. VNG decideix encara, doncs, aquesta nova etapa amb la vista posada a aconseguir més suport de la població, buscar finançament i continuar treballant per tal que la consulta del dia 13 de desembre a Vilanova i la Geltrú sigui un èxit d'organització i de participació.
 
Recordem que la moció d'aquestes característiques for rebutjada el passat mes de setembre, ja que PSC, PP i ICV ho van impedir aleshores
 

El vot en contra del PSC i el PP i l'abstenció d'ICV va tombar  a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú la possibilitat de fer una consulta sobre la independència de Catalunya a la localitat, de forma similar a la convocada a Arenys de Munt.La iniciativa havia estat transaccionada en una moció entre CiU, ERC i la CUP, i en un principi els ecosocialistes estaven negociant la seva incorporació al pacte. Els dos regidors d'ICV, però, ahir van comunicar que no hi donarien suport, cosa que els proposants de la consulta van vincular a ordres expresses de la direcció de Barcelona.La moció va comptar amb el suport dels 9 regidors de CiU, el d'ERC i el de la CUP, que van ser insuficients davant dels 10 del PSC i 2 del PP. Si els dos representants ecosocialistes haguessin votat a favor de la consulta, hauria tirat endavant en contra de l'opinió de l'alcalde, el socialista Joan Ignasi Elena.

Per saber-ne més:

El 13-D al Vallès Occidental, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

El 13-D a la Garrotxa, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

El 13-D al Berguedà, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

El 13-D al Pla de l'Estany, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

El 13-D al Solsonès, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

El 13-D al Maresme, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

Llistat dels més de 100 municipis que faran la consulta independentista el 13 de desembre