Seguiment informatiu del referčndum d'Arenys de Munt

Darrera actualització: 13 de setembre

Festa per a la democràcia participativa a Arenys de Munt Llibertat.cat

L'alcalde d'Arenys de Munt denuncia l'espionatge amb càmeres ocultes a les dependències municipals Llibertat.cat

Una trentena d'advocats i advocades insten a Interior per a fer efectiva la consulta popular Llibertat.cat

01/09/2009 19:49 Política

Els organitzadors del referèndum reben amenaces de grups feixistes (12 de setembre)

La manifestació falangista permesa que tindrà lloc aquest diumenge coincidint amb la consulta popular per la independència ha obligat els organitzadors del referèndum a prendre mesures de seguretat. El president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i membre de la CUP, Josep Manel Ximenis -el qual fa uns dies va denunciar que hi ha gent del poble que està rebent "amenaces i coaccions", rep des de fa uns quinze dies protecció policial. Per la seva banda, el membre de la Comissió Organitzadora de la Consulta, Ramon Pujol, ha denunciat que s'han rebut trucades amenaçadores i que han amenaçat telefònicament amb cremar els bars i els boscos d'Arenys de Munt.

D'altra banda, l'alcalde arenyenc, Carles Móra, també tindrà protecció policial especial aquest diumenge, en motiu de la consulta i la manifestació de La Falange.

El membre de la Comissió Organitzadora de la Consulta, Ramon Pujol, ha denunciat a través d'un escrit difós pel Facebook que el jutge doni la raó a La Falange i permeti la manifestació 'malgrat que aquesta setmana han amenaçat telefònicament amb cremar els bars i els boscos d'Arenys de Munt'. A més ha afegit que 'intenten per tots els mitjans que no fem el referèndum simbòlic, utilitzen la por i el terror per fer-nos abdicar del nostre dret a la llibertat' però Pujol es mostar convençut que 'no podran'.

Aquesta setmana, la justícia va autoritzar que la manifestació de La Falange se celebri el mateix dia de la consulta independentista malgrat que el departament d'Interior liderat per Joan Saura havia ajornat la manifestació falangista una setmana al·legant qüestions de seguretat per la seva coincidència amb la consulta.

Tot a punt per la consulta popular (11 de setembre)

La Comissió Organitzadora de la Consulta d'Arenys de Munt per la Independència de Catalunya va presentar ahir en roda de premsa la Comissió Avaluadora de la Consulta amb l'objectiu d'especificar i aclarir les funcions que aquest òrgan desenvoluparà en el transcurs de la consulta del 13 de setembre. En tractar-se d'una consulta iniciada per una entitat privada, la Comissió Avaluadora exercirà les funcions que s'atribueixen a una Junta Electoral en procediments de consulta popular per via de referèndum, tot prenent com a base les que preveu per a la Junta Electoral Central. La Comissió organitzadora del referèndum també ha presentat les persones que integraren la Comissió Avaluadora del referèndum. Es tracta de personalitats que exerceixen o han exercit funcions institucionals o electes 'del més alt nivell' al Govern, al Parlament, a les Corts espanyoles, al Parlament europeu, a òrgans de govern i consultius en les Universitats, o en funcions judicials, segons el comunicat.

Acte de suport a la consulta amb la participació de 22 personalitats aquest dissabte a Arenys de Munt

Arenys de Munt acollirà dissabte vinent un 'acte unitari' amb la participació de 22 personalitats del món cultural, polític i econòmic català per donar suport a la consulta per la independència que s'ha de celebrar l'endemà. Així, la Sala Municipal serà escenari a partir de les set de la tarda d'un acte que comptarà amb les intervencions d'Alfons López Tena, exvocal del Consell General del Poder Judicial i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes; Víctor Alexandre, periodista i escriptor; Elisenda Romeu, presidenta del FOLC i de la PDD, i Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb, entre d'altres. D'altra banda, de moment encara no s'ha fet públic el lloc on es farà la consulta.

Així, tot i que encara no s'ha anunciat quin serà el lloc on es posaran les urnes, els organitzadors del referèndum han avançat que tenen preparat un dispositiu en el qual s'habilitaran diferents punts d'informació o un espai per tal que els mitjans puguin aconseguir les acreditacions de premsa, per exemple, segons informació publicada al web de l'Ajuntament d'Arenys de Munt.

Després que la jutgessa es reafirmés en la seva decisió de suspendre l'acord de ple que donava suport a la consulta convocada pel MAPA i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acceptés el recurs dels falangistes contra la decisió del Departament d'Interior de canviar de dia la manifestació, la Comissió Organitzadora ultima els detalls de l'acte d'aquest diumenge.

Eurodiputats alemanys i italians reclamen prohibir les manifestacions de la Falange i els símbols franquistes

La manifestació de la Falange contra la consulta independentista d'aquest diumenge a Arenys de Munt ha arribat fins al Parlament Europeu. Eurodiputats alemanys i italians dels principals grups polítics han reclamat que la prohibició de la simbologia nazi i feixista s'estengui també a l'estat espanyol i han criticat, en declaracions a l'ACN, que la justícia autoritzi la protesta de la Falange. Aquesta simbologia 'reivindica un sistema totalitari brutal i inhumà que ha mort milers d'europeus, cal prohibir-la arreu', exigeix el vicepresident dels populars, Manfred Weber. 'No em puc creure que l'Espanya democràtica d'avui permeti una manifestació així', lamenta el verd Michael Cramer.

L'Eurocambra no té competències per obligar el govern espanyol a fer el mateix que Alemanya o Itàlia i prohibir, com la creu gammada de Hitler o els uniformes amb l'àguila imperial de Mussolini, l'ús del jou i les fletxes de la Falange, però sí que podria pressionar-lo celebrant debats o aprovant resolucions parlamentaries. 'Cal castigar qualsevol europeu que faci servir els símbols relacionats amb el feixisme, malauradament a Alemanya el vam patir especialment, però també va afectar a altres països, així que el combat del totalitarisme ha de ser una herència comuna' dels 27, reivindica el lider dels eurodiputats socialistes alemanys, Bernhard Rapkay.

'El problema no és si restringir o no la llibertat a manifestar-se, del que es tracta és de no ofendre la memòria de les persones que se senten profundament ferides si veuen aquests símbols', adverteix el vicepresident dels liberals europeus, Niccolò Rinaldi, en declaracions a l'ACN. L'eurodiputat italià proposa 'fer un debat en sessió plenària amb la Comissió Europea i preguntar-li si considera que el comportament de l'estat espanyol, que autoritza aquest tipus de manifestacions, s'adequa o no als estàndards europeus'. Rinaldi també aposta per pressionar al govern espanyol 'aprovant conjuntament una resolució que, tot i no tenir valor normatiu, expressa la veu dels ciutadans del poble europeu i, per tant, té un valor simbòlic substancial'.

Weber, Cramer, Rapkay i Rinaldi reaccionen amb 'estupor' a la decisió de la justícia de permetre les protestes de la Falange. 'Fraga Iribarne, ministre franquista, ha seguit en actiu tres dècades més després de la mort de Franco, no em puc creure que a Europa passin aquestes coses', lamenta l'eurodiputat verd Cramer. Com Rinaldi, Cramer aposta per pressionar l'estat espanyol 'amb una resolució que critiqui que es permeti honorar els símbols franquistes', ja que Estrasburg no té competències per a obligar-lo. 'A Alemanya està prohibit manifestar-se a favor d'Adolf Hitler i això és bo, perquè va ser un dictador sanguinari, cruel per a tot els europeus, no em puc imaginar una manifestació així a Alemanya, no es toleraria', defensa.

Rinaldi entén que en alguns estats europeus, 'especialment al nord, hi hagi una major tolerància perquè no han patit mai els crims del nacionalfeixisme'. Però adverteix al govern espanyol que 'l'esperit europeu majoritari és que hi ha una línia que no es pot ultrapassar, quan es comença a ofendre els sentiments col·lectius, i encara més quan la identitat europea s'ha construït sobre la base del combat contra el nazisme i el feixisme'. Precisament aquesta setmana, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha promogut un manifest de suport a la consulta independentista d'aquest diumenge a Arenys de Munt que ha rebut el suport de sis eurodiputats del seu grup parlamentari.

De la Vega titlla d'irresponsables els organitzadors de la consulta i veu democràtic que l'advocat sigui exfalangista

Maria Teresa Fernández de la Vega, ha titllat aquest divendres d''irresponsables' els organitzadors de la consulta d'Arenys de Munt i ha reiterat un cop més que la autodeterminació i la independència no tenen cabuda a la Constitució. De la Vega ha avalat la decisió del jutge que permet la celebració de la manifestació de la Falange el mateix dia de la consulta, i ha apuntat que el fet que l'advocat de l'Estat que va presentar el recurs sigui un exfalangista s'emmarca en la 'normalitat democràtica' perquè aquesta, ha recordat, no és una qüestió personal, sinó institucional. En tot cas ha fet una crida a la 'serenitat' i ha recordat que els Mossos vetllaran per la seguretat.

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Es tracta de la segona setmana consecutiva en què ha de respondre preguntes sobre l'actuació de l'Estat respecte a la consulta d'Arenys. La setmana passada va recordar que la independència no té lloc a la Constitució, i aquesta setmana, amb la resposta preparada per escrit, ha titllat els organitzadors i als qui donen suport a la consulta 'd'irresponsables'.

La vicepresidenta ha recordat que la justícia 'ja ha dictaminat' que l'Ajuntament no pot cedir les instal·lacions per a la consulta i ha recordat que des d'un punt de vista polític la posició de l'executiu espanyol sobre aquesta qüestió 'és molt clara i coneguda' perquè l'autodeterminació i la independència no tenen cabuda a la Constitució. Per tant, segons la vicepresidenta, 'atiar la celebració d'aquest tipus de referèndums no és quelcom massa responsable, sinó més aviat irresponsable'.

De la Vega ha recordat que la Justícia també s'ha pronunciat sobre la manifestació de la Falange, que se celebrarà el mateix dia de la consulta, i ha afirmat que cal 'acatar' la decisió. En tot cas, ha fet una 'crida a la serenitat' i ha recordat que els Mossos d'Esquadra 'adoptaran les mesures necessàries per garantir la seguretat dels ciutadans'.

Pel que fa al fet que l'advocat de l'Estat que va presentar el recurs contra la consulta sigui un exfalangista, la vicepresidenta ha recordat que l'advocacia de l'Estat és una institució que 'té els seus representants' i que actua d'acord als criteris de defensa als interessos generals de l'administració. Aquesta, ha afirmat, és una qüestió 'institucional i no personal', i per tant el fet que sigui aquesta persona i no una altra qui ha presentat el recurs s'emmarca en la 'normalitat democràtica'.

 La CUP demana "pau i tranquil·litat" de cara a la consulta de diumenge (10 de setembre)
En una roda de premsa conjunta duta a terme avui, el membre de la Comissió organitzadora de la Consulta i membres de la CUP, Xavier Mitjà, s'ha adreçat als joves independentistes que volen participar a l'acte que hi vagin amb "pau i tranquil·litat". "Ni crits, ni consignes, ni mítings, ni actes de partit", ha destacat. L'exconseller de Justícia del Govern Agustí Bassols, que també hi ha participat, ha valorat pèssimament les darreres decisions judicials. Paral·leament, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, no s'ha estat d'afirmar que  el seu municipi "serà el dia 13 la capital de Catalunya", el dia en què es portarà a terme la consulta independentista en aquesta població.


Xavier Mitjà ha estat molt contundent quan ha reclamat als joves independentistes que vagin a Arenys de Munt de forma pacífica. "No han de venir a defensar res, qui vulgui venir a Arenys de Munt que vingui amb pau i tranquil·litat respectant l'únic acte polític que és una consulta", ha assenyalat. "Respectem el silenci i reflexió del dia de les eleccions", ha indicat.

Mitjà també ha destacat que amb aquesta consulta hi ha hagut un esperit unitari. "Aquesta és una línia nova que s'ha obert a Arenys de Munt i que també ens complauria que aquesta unitat en les forces d'àmbit nacional fos possible en altres municipis i es trenquessin segons quines aliances contra natura", ha assenyalat.

A la roda de premsa s'han anunciat les persones que formaran part de la Comissió Avaluadora de la Consulta que són la portaveu adjunta de CiU al Senat, Montserrat Candini, el diputat d'ERC al Parlament europeu, Oriol Junqueras, el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, el parlamentari d'ERC Uriel Bertran, l'exvocal del CGPJ i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López-Tena, el jutge de pau d'Arenys de Munt, Antoni Marpons, la professora Titular de Teoria Econòmica a la Universitat de Barcelona Elizenda Paluzié, i l'exmembre d'ERC Jaume Renyer. Aquesta comissió estarà presidida per l'exconseller Bassols.

Durant la seva intervenció, Móra ha destacat que Arenys de Munt està al centre de les mirades de tot el país. L'alcalde d'Arenys de Munt ha lamentat que "el marc legal actual doni protecció a grups que només volen aigualir la festa". "Els parlamentaris han de fer unes lleis, modificar-les perquè en aquesta Catalunya lliure que volem tots no hi hagi els mateixos defectes i vicis en els àmbits que ara ens toca viure", ha declarat. "Tirem endavant la consulta que no és vinculant, però no deixa de tenir molt de valor", ha afegit. "Segons el que passi el diumenge molta gent s'animarà i hi haurà aquest efecte dominó", ha dit.

Móra ha convidat a tots els "demòcrates pacífics que creuen en una Catalunya lliure que ha de ser i ho serà segur". "Esperem que en un futur la Generalitat faci un referèndum vinculant a Catalunya i que el poble català decidir el seu futur democràticament", ha afegit. Així mateix, ha apuntat que "ja s'ha obtingut l'èxit sigui quin sigui el resultat" del referèndum.

Ha explicat que el dispostiu d'Interior serà el mateix de fa tres setmanes. "És un dispositiu eficaç que fa un efecte gàbia que immobilitza la concentració i crea uns espais on no hi haurà mobilitat ni circulació", ha dit. "Tenim una plena confiança amb els professionals", ha explicat Móra. També ha dit que els companys de la CUP han cregut que s'han de portar més de 50 ciutadans que contribuiran al servei d'ordre.

L'exconseller Bassols ha valorat "pèssimament" les darreres decisions judicials i ha manifestat que "és una demostració més del funcionament defectuós de la justícia". Bassols ha ressaltat que el problema comença en el Tribunal Constitucional. "Els jutges que facin la seva feina i sabem que avui no comptem amb una judicatura suficientment preparada, però ens queda l'esperança d'una Catalunya lliure una jurisdicció adequada", ha afirmat.

Per la seva part, Uriel Bertran, d'ERC, ha dit que el poble de Catalunya "estarà molt atent al resultat del referèndum". "En la mesura que sigui reeixit portarà a altres pobles a fer aquest referèndum i donarà un arguments potents i importants a tota la classe política perquè el debat no es perllongui durant més temps al Parlament", ha remarcat. "Aquesta realitat segur que serà vinculant", ha indicat. De fet, ha manifestat que "si la consulta va bé el poble de Catalunya prendrà consciència de la possibilitat d'organitzar un referèndum".

López Tena ha lamentat que "la manca de reacció a Espanya i dels demòcrates espanyols front a l'auto judicial d'aquests dies". "Una jutgessa impedeix l'ús d'una instal·lació municipal per fer una activitat legal i ningú ho ha impugnat", ha assenyalat. "Aquesta subordinació del dret de fer servir els elements públics en funció de que el govern espanyol li agradi o no el que va a fer-se és una limitació dels drets constitucionals de llibertat d'expressió i de manifestació", ha afegit. López Tena ha criticat que "aquesta prohibició no té precedents en els 30 anys de democràcia a l'estat espanyol". "Els espanyols volen la llibertat i la democràcia només per a ells i no per als catalans", ha manifestat.

Votar a partir dels 16 anys

El dia de la consulta es posaran en una sala quatre meses on els ciutadans hi podran votar. El dret de vot es pot fer a partir dels 16 anys i no cal tenir la nacionalitat de l'Estat espanyol, només caldrà estar empadronat a Arenys de Munt. "S'acreditarà sobre la base de la presentació per part dels votants dels seus documents, el DNI, el passaport, el carnet de conduir, el carnet nacional del poble català, la targeta de residència", ha dit. "El sistema informàtic està basat en que només es podrà votar una vegada sobre la base que només es pot votar en un número determinat de DNI o el número de residència", ha explicat López Tena. Mitjà ha dit que encara s'està estudiant la qüestió del local on s'ha de portar a terme la consulta.

Precisament ahir es va saber que la sala que havia d'allotjar la consulta independentista d'Arenys acollirà diumenge una campanya de donació de sang.
L'alcalde del municipi, Carles Mora, va rebre la petició del Banc de Sang i Teixits perquè el pròxim diumenge es pugui realitzar una campanya de donació de sang a la Sala Municipal, l'espai que inicialment havia d'acollir la consulta independentista. Aquest dimecres una sentència va prohibir el suport institucional de l'Ajuntament a la consulta i, per tant, el govern municipal acordarà aquest dijous cedir l'espai al Banc de Sang i Teixits. Mentre, els organitzadors de la consulta busquen un espai alternatiu on poder fer la votació. Després de la reunió que van mantenir aquest dimecres al vespre, no descarten "cap opció".

El president del Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació (MAPA), Josep Manel Ximenis, explica que els serveis jurídics del MAPA estan analitzant al detall la situació i que, pel moment, "no es tanca cap porta". Si finalment no es pogués fer la consulta a les dependències municipals, com tot sembla indicar, els organitzadors ja tenen alguns locals privats on poder-se reubicar.

Està previst que dissabte, només un dia abans de la consulta, alguns representats de l'organització visitin alguns dels locals que els han ofert les entitats del poble, així com persones a títol individual, per decidir on acaben instal·lant les urnes.

Loteria de la independència

El restaurant Triclinium d'Arenys de Munt ha vist en la consulta sobre la independència del pròxim diumenge una oportunitat de promoció i negoci. Aquest establiment ven, en exclusiva, una de les sèries del número 13099 del sorteig de l'ONCE del pròxim cap de setmana. En total 50 butlletes. El número es correspon amb la data del referèndum independentista, el 13 de setembre del 2009 i la responsable del local, Paqui Sánchez, explica que la butlleta està tenint força èxit entre els seus clients. Sobre la consulta independentista, Sánchez assegura que això és "fer política de veritat" i no com la que la gent està acostumada a veure per la televisió, en la qual els politics s'ataquen mútuament.

El partit nord-català Unitat Catalana dóna suport a la consulta d'Arenys de Munt (10 de setembre) PDF a/e

 

ucEl partit nord-català Unitat Catalana ha anunciat que dóna suport explícit a la celebració de consultes populars per l'autodeterminació. En un comunicat publicat al seu lloc web, Unitat Catalana anuncia el seu suport al referèndum d'Arenys de Munt i remarca el dret a l'autodeterminació és l'expressió més clara de la voluntat del poble. El partit presidit per Jaume Roure sosté que Unitat Catalana "ha tingut com a eix principal de política la voluntat del poble" des de la seva creació i és per això que donen el seu suport a Arenys: "Des de la Catalunya Nord, Unitat Catalana desitja a Arenys de Munt que passin un dia d'allò més pacífic i llibertari". Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya ha trencat el seu silenci sobre la consulta d'Arenys.

 
 
 
Montilla: «Fins i tot els fatxes tenen dret a manifestar-se»
 
S'ha fet esperar, però finalment hem escoltat el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, opinar sobre la consulta independentista d'aquest diumenge. Amb l'excepció d'alguns polítics, la posició del govern respecte al referèndum ha estat d'ignorància respecta a la consulta, malgrrat la incomoditat que suposa que el PSC sigui el soci principal del govern i que el PSOE hagi llançat tota l'artilleria per tal de prohibir la cita democràtica. José Montilla ha dit que la convocatòria de referèndums independentistes dóna arguments "a la caverna de la dreta espanyola que no veu bé el desplegament de l'Estatut".
  montilla
En una entrevista a TV3, Montilla ha assegurat, respecte a l'autorització de la manifestació de la Falange que "fins i tot els fatxes tenen el dret de manifestar-se". Montilla ha recordat que "és una garantia dels ciutadans fins i tot els que pensen completament diferent a nosaltres, els nostres adversaris". "És la grandesa de la democràcia", ha afegit.

Resposta de la CUP: "La prohibició és un atemptat contra la democràcia" (9 de setembre)

"La prohibició és un atemptat contra la democràcia i ens mostra la cara real de l'Estat espanyol i les seves institucions. En un costat hi som els que volem el referèndum, la democràcia i la llibertat i en l'altre el nacionalisme espanyol i falangista representades per les institucions de l'estat".

Aquesta ha estat una de les afirmacions del membre del Secretariat Nacional de la CUP com a resposta a la prohibició de la consulta i a l'afavoriment de la contramanifestació feixista per part del jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona.

El portaveu 

també ha anunciat que la candidatura independentista "continua compromesa, ara més que mai, amb la realització del referèndum". A través d'una nota la CUP s'ha reafirmat en el seu compromís a "escampar la llavor de l'autodeterminació amb l'impuls de més referèndums arreu dels Països Catalans", seguint la inciativa impulsada per la CUP a Arenys de Munt

Per la seva banda, el portaveu de la CUP de Girona, Jordi Navarro, considera que la resposta que ha donat la justícia és una prova dels "tics autoritaris i feixistes

sallas_cup_1

d'un estat antidemocràtic". En declaracions a Llibertat.cat, Navarro ha afirmat que amb la decisió de la justícia "es demostra que a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders, que vivim sotmesos a un estat de setge". Es constata, ha dit, que "el poder de l'Estat està per sobre de la voluntat del poble català".

En aquest sentit, Navarro ha asseverat que amb aquest gest l'estratègia repressiva contra els Països Catalans "puja un esgraó més", constatant així "el tarannà imperialista i antidemocràtic d'unes institucions sorgides d'un règim feixista com fou la dictadura franquista".

Navarro considera que la croada de l'Estat en contra de la consulta no és res més que "un efecte col·lateral de la manca de ruptura democràtica durant la transició".

"Els Països Catalans hem de decidir-nos des d'ara mateix a marxar d'aquesta presó de pobles que es diu Espanya", ha exclamat.

La CUP considera un «atemptat» la pohibició de la consulta i en reitera el seu suport

 [Nota de premsa del Secretariat Nacional de la CUP]

La Candidatura d'Unitat Popular vol expessar el seu més enèrgic desacord amb la decisió, del jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona,  de suspenció de l'acord de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per donar suport a la celebració del referèndum.

Per la CUP això demostra el caràcter antidemocràtic de l'Estat espanyol. Per a Marc Sallas, portaveu nacional de la CUP, «la prohibició és un atemptat contra la democràcia, i ens mostra la cara real de l'Estat espanyol i les seves institucions. En un costat hi som els que volem el referèndum, la democràcia i la llibertat i en l'altre el nacionalisme espanyol i falangista representades per les institucions de l'estat».

La CUP continua compromesa, ara més que mai, amb la realització del referèndum i la seva correcte i pacífica celebració, i fa, de nou, una crida a tots els agents polítics i socials del país a no arronssar-se i a escampar la llavor de l'autodeterminació amb l'impuls de més referèndums arreu dels Països Catalans.

Candidatura d’Unitat Popular




 


Els organitzadors de la consulta decidiran avui la ubicació alternativa de les urnes (9 de setembre)

Davant de la sentència de la jutgessa feta pública avui i que estableix que l'ajuntament no podrà donar cap tipus de suport institucional a la consulta, toca moure fils a Arenys de Munt. La decisió judicial suposa que la consulta ja no es podrà celebrar a la Sala Municipal, als baixos de l'ajuntament, tal com es preveia fer fins ara. Davant d'això, la solució no és ni molt menys actuar tal com voldria l'Estat -impedint la celebració de la consulta- sinó simplement canviant d'emplaçament. L'espai alternatiu no el sabrem fins aquesta nit, ja que els organitzadors tenen previst reunir-se aquest vespre per decidir la ubicació definitiva de les urnes.

L'alcalde, Carles Mora, ha hagut de signar aquest mateix dimecres un decret retirant el suport de l'Ajuntament i ara els organitzadors han de meditar quin camí emprendre. La solució més econòmica seria buscar un emplaçament privat alternatiu, però la més fàcil i còmode seria pagar el lloguer de la Sala Municipal. Si s'optés per aquesta última via l'ajuntament no estaria infrigint la decisió de la jutgessa ja que el consistori no estaria donant suport logístic a la consulta; simplement estaria manllevant un local.

Tanmateix, el president del Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació, Josep Manel Ximenis, assegura que l'organització té altres vies per garantir la viabilitat de la consulta: "Podríem tenir fins i tot un 'pla C', un 'pla D' i un 'pla E'', ha sentenciat. Tot i això, Ximenis no ha volgut avançar res fins que la comissió organitzadora decideixi aquest vespre en assemblea quina és la mesura que s'acaba adoptant.
 
L'alcalde i el MAPA acaten la decisió judicial però la desaproven

Per la seva banda, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora, que també forma part de la comissió organitzadora -a títol personal-, assegura que l'Ajuntament ja s'ha desvinculat institucionalment de la consulta. "Som uns demòcrates i acatem les ordres del jutge", ha etzibat l'alcalde. Mora també emplaça a la reunió de la comissió d'aquest vespre la decisió final sobre la ubicació de la consulta. Tot i així, Móra ha anunciat que pensa recórrer la interlocutòria judicial.
 
Les sentències contra la consulta independentista d'Arenys de Munt, que s'han fet públiques aquest dimecres, no han agradat gens ni als organitzadors ni a l'Ajuntament. El president del MAPA, Josep Manel Ximenis, no entén com un jutge "prohibeix a la gent exercir els seus drets" i alhora "permet als feixistes que es manifestin".
 
Ximenis creu que l'autorització de la manifestació de La Falange del pròxim diumenge, coincidint amb el referèndum, posa "pals a les rodes de la democràcia" i "qüestiona aquest estat en el qual ens toca viure".
 
El president del MAPA recorda que durant les darreres setmanes molta gent del poble ha rebut "amenaces i coaccions" perquè aquest col·lectiu vol "condicionar i incidir en la normalitat del dia de les votacions".
 
L'alcalde, Carles Mora, també fa una valoració molt negativa de les sentències, ja que "prohibeixen que la gent doni la seva opinió". Mora assegura que la intenció de la consulta és "donar la màxima llibertat d'expressió a la gent" i aquestes sentències "van contra els interessos de la població" perquè "coarten la seva llibertat". Tot i això, l'alcalde recorda que "som uns demòcrates i, per tant, acatarem les ordres".
 
Sobre la presència de La Falange al municipi, Mora ho ha desaprovat totalment. L'alcalde recorda que "en aquest poble el franquisme va ocasionar moltes víctimes i encara hi ha gent que ho recorda amb penúria". Per tant, afegeix, "és desaprovable que vingui gent com la Falange". L'alcalde conclou que "si les nostres lleis donen aixopluc a aquest tipus d'associacions, el marc legal s'ha de canviar".
 
La Falange assegura que està rebent amenaces per part de sectors independentistes
 
Malgrat que la mateixa Generalitat de Catalunya havia anunciat un ajornament de la manifestació de la Falange per tal d'evitar incidents, la justícia ha considerat que no tenia motius per suspendre-la ni ajornar-la i avui ha anunciat que decideix mantenir-la. I la Falange ja ha avisat que pensa mobilitzar tots els seus afiliats pequè assisteixin a Arenys aquest diumenge. De fet, la Falange Española de la Jons no s'ha estat de llançar virulentes acusacions contra sectors independentistes. Ho ha fet el secretari general de la Falange a Catalunya, Norberto Pico, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. Paral·lelament, el president del MAPA denuncia que veïns d'Arenys de Munt han rebut "amenaces i coaccions" per part de la Falange.

En concret, Pico ha assegurat que afiliats i simpatitzants de la Falange estan rebent amenaces per part de grups independentistes perquè no assisteixin diumenge a la població maresmenca. I en aquest sentit ha dit que si l'assistència falangista és escassa la culpa serà dels independentistes que els hauran fet enrere per por.

Segons Pico, afiliats de la Falange estan reben trucades i missatges a través d'Internet alertant-los que no vagin diumenge a Arenys si no volen ser agredits. Pico ha afegit que fa uns quinze dies un afiliat de la Falange va ser agredit per part de tres joves independentistes a Mollet del Vallès. El secretari general ha assegurat que els joves que el van agredir li van dir que el matarien si el trobaven aquest diumenge a Arenys.

 
Paral·lelament, Pico ha explicat que la Falange s'ha reunit amb els Mossos d'Esquadra per planificar la seguretat a Arenys aquest diumenge. En aquesta línia, ha indicat que per part de la Falange s'assegura una marxa pacífica, i que el missatge que es dóna als manifestants és que en cap cas responguin a les provocacions o agressions dels independentistes.
 
Per això, ha dit que si són víctimes d'alguna agressió hauran de ser les forces de seguretat les que intervinguin. Els Mossos, ha dit Pico, han de garantir el dret a manifestar-se de la Falange.
 
La Falange Española de la JONS assegura que la seva presència el diumenge a Arenys de Munt no serà en cap cas un acte de provocació, sinó que respondrà al "dret legítim" d'un partit polític "legal" a expressar la seva opinió. 
 
Ara bé, el president del MAPA, Josep Manuel Ximenis, ha recordat avui que durant les darreres setmanes molta gent del poble ha rebut "amenaces i coaccions" perquè la Falange vol "condicionar i incidir en la normalitat del dia de les votacions".
 
La convocatòria de la manifestació falangista és a la Plaça de Catalunya d'Arenys a dos quarts d'una del migida. 

 

 

Prohibeixen la consulta popular mentre autoritzen la manifestació falangista a Arenys de Munt (9 de setembre)

 
El batlle anuncia que recorrerà la prohibició de l'acord del consistori · Els organitzadors ja van dir que la consulta es faria, per més que s'hagués de canviar de local, segons informa Vilaweb
 
El jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha decidit avui de mantenir la suspensió de l'acord de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per donar suport a la consulta popular per la independència del diumenge vinent (interlocutòria, en pdf). Així ho va demanar l'advocat de l'estat, Jorge Buxadé, ex-candidat de Falange.
 
Així ho ha decidit la sala segona del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha acceptat el recurs dels falangistes contra la decisió del departament d'Interior de canviar de dia la manifestació (sentència, en pdf). 

 

La CUP dóna ple suport al referèndum d’Arenys i impulsarà més consultes unitàries (9 de setembre)

 
logocupgroc"L’esquerra independentista demanen una mobilització respectuosa i responsable de totes les persones i col·lectius partidàries del dret a l'autodeterminació, per tal que la Consulta d'Arenys de Munt es desenvolupi de forma exemplar i sigui un èxit rotund".
 
La Candidatura d’Unitat Popular, (CUP) a través del seu Secretariat Nacional, dóna un suport rotund a la consulta per la independència que es farà el proper diumenge 13 de setembre a Arenys de Munt i impulsarà de forma unitària consultes arreu dels Països Catalans. La CUP creu que la consulta d’Arenys pot esdevenir un pas important pel reconeixement, al poble català, del dret democràtic i universal de l’autodeterminació.

 

Alhora, la CUP aposta de forma inequívoca per la independència com a eina de transformació i consecució de les llibertats socials i és per això que considerem que ni els estatuts ni el finançament poden donar resposta als dèficits socials i nacionals del poble català, i en conseqüència, apostem per l’exercici de dreta d’autodeterminació en contraposició a la via autonomista, la qual resta sotmesa als dictats de l‘Estat espanyol. No volem canviar les “regles del joc” sinó “canviar de joc”. 

La CUP impulsarà la celebració de consultes populars de forma unitària a tants municipis on sigui possible, amb l’objectiu  que esdevingui l'inici d'un nou cicle polític presidit per la reivindicació de l'autodeterminació dels Països Catalans. A ciutats com Girona o Lleida la CUP ja ha iniciat contactes per proposar la consulta, mentre que a Vic, Convergència i Unió, ha desestimat la proposta de la CUP en junta de govern. A Mataró, PSC, PP i ICV van votar en contra d’una mocio de suport presentada per la CUP. D’altra banda, a Terrassa la CUP ha demanat l’agermanament “urgent” amb Arenys de Munt, i a Berga la CUP ha presentat una moció, per al proper dia 10, on proposa celebrar el referèndum. Poblacions com Argentona (Maresme) o Calders (Bages) ja han fet passos en ferm per celebrar un refrèndum al municipi.

Per a la CUP qualsevol prohibició de la consulta serà una mostra més dels fonaments antidemocràtics en els quals se sosté l’Estat espanyol i la seva monarquia parlamentaria, un règim polític heretat del franquisme i forjat amb la cultura de la por i l’amenaça. Curiosament l’advocat de l’estat en la qüestió del refrèndum és, un conegut falangista, Jorge Buixé, un fet que, segons la CUP ja parla per si sol i evidencia que, després del franquisme, no s'ha fet la depuració que calia. És per això que la CUP demana a totes les persones sectors sensibles a l’autodeterminació  i al conjunt de les formacions polítiques catalanes valentia i fermesa per impulsar la celebració de consultes populars arreu dels Països Catalans.

Finalment la CUP vol felicitar al Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació i al conjunt d’entitats polítiques i socials que han fet possible extendre el debat de l’Autodeterminació arreu de la nació.
 

«Seria com si un exmembre nazi representés el govern alemany en un plet contra el poble d'Israel» (8 de setembre)

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, va anar acudir ahir al jutjat acompanyat de l'advocat Salvador Milà per tal de justificar la consulta d'independència de diumenge que ve. I la seva sorpresa en arribar a la vist oral va ser veure que l'advocat encarregat de recórrer el referèndum en nom de l'Estat espanyol és ni més ni menys de Jorge Buxadé, un excandidat de la Falange Española de las Jons. Buxadé representa l'Estat en el recurs interposat contra la decisió del Ple municipal de donar suport a la consulta independentista i quan s'ha sabut que va ser candidat al Parlament i al Congrés pel partit feixista s'han aixecat les alarmes d'alerta. El primer avís ha estat el del mateix alcalde Móra, el qual s'ha afanyat a demanar que Buxadé s'inhibeixi del cas: "Seria com si un exmembre del partit nazi representés el govern alemany en un plet contra el poble d'Israel", ha etzibat.

Per l'alcalde, que sigui precisament un falangista el que defensi la posició de l'Estat per tal d'impedir la consulta no és res més que "una decepció més de l'Estat de dret, que de vegades sembla que no ho sigui". Buxadé es va presentar com a número 7 a la llista de Tarragona de la Falange Española de las Jons -partit que ha organitzat una contramanifestació el mateix dia de la consulta- l'any 1995 en les eleccions de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

L'alcalde d'Arenys de Munt ha insistit que la consulta popular neix d'una iniciativa privada i que, per tant, emparats per la Constitució espanyola, es durà a terme igualment. L'Advocat de l'Estat, segons ha explicat Móra, ha interposat un recurs en contra de la decisió del Ple municipal de donar suport a la consulta i de facilitar-ne la logística. Per tant, ha continuat, en el pitjor dels casos l'únic que podria prohibir la jutgessa és aquest acord del Ple, però la consulta popular continuaria endavant.

MAPA: «Si un exfalangista l'Estat és que la Transició no es va fer bé» 

El Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació (MAPA) s'ha mostrat molt sorprès pel fet que l'advocat Jorge Buxadé, representi l'Estat en el recurs interposat contra la consulta independentista a Arenys de Munt. Segons el president del MAPA, Josep Manel Ximenis, això es deu a l'absència d'una bona transició: "Potser la transició no es va fer del tot bé", ha manifestat, que veu "sorprenent" que un govern del PSOE compti amb un advocat que havia militat a la Falange. 

o que un exfalangista defensi davant un jutge els principis de la Constitució Espanyola. Ximenis reconeix que el passat falangista de l'advocat de l'Estat li genera molts dubtes sobre el procés judicial atès que l'exfalangista ha de defensar davant d'un jutge els principis de la Constitució Espanyola, una carta magna aprovada en democràcia.

Josep Manel Ximenis posa en dubte la transparència del procés, així com la "suposada imparcialitat que volen vendre". Segons els organitzadors, no deixa de ser sorprenent que l'Estat es faci amb els serveis d'aquest advocat, tot i conèixer el seu passat. A més, Ximenis ha recordat que Buxadé mai s'ha amagat de ser exfalangista.

L'advocat s'ha mogut en els últims anys en l'òrbita del PP i ha participat en seminaris organitzats per la FAES, com el del 2004 dedicat a la reforma de l'Estatut. A més, com a president del Fòrum Català de la Família ha defensat idees com el rebuig a la immersió lingüística de Catalunya o al dret a l'avortament. També ha format part del grup de col·laboradors pròxims a la diputada del PPC, Montserrat Nebrera.

La posició del govern principatí

La consulta no és vinculant. Aquesta és l'excusa que fa servir el govern de Catalunya per treure importància a la consulta de diumenge. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) i portaveu de l'executiu, Joaquim Nadal, ha evitat aquest dimarts pronunciar-se sobre la consulta independentista que aquest diumenge tindrà lloc a Arenys de Munt al·legant que "el Govern no té res a dir sobre consultes ciutadans que no tenen valor normatiu i no estan regulades per cap tipus de normativa".

En aquest sentit, ha ressaltat que "el Govern ha presentat al Parlament la seva llei sobre consultes populars, on queden establerts quins requisits i quines garanties han de tenir de cens, participació i de control els referèndums en l'àmbit local o més general". "Poden ser objecte de referèndums aquelles qüestions que són de la competència de cada administració en cada cas i una altre qüestió és una consulta ciutadana sense cap tipus de regulació", ha declarat. A més, ha reiterat que el Govern "no té res a dir perquè queda fora de l'àmbit institucional i normatiu que queda regulat o per una legislació existent o la llei de consultes populars que ha elaborat el l'executiu".

Sobre la possibilitat de preveure dispositius de seguretat pel que pugui succeir a Arenys, Nadal ha dit que no s'ha plantejat res perquè el conseller d'Interior, Joan Saura, no ha assistit a la reunió d'aquest dimarts. "Tractat o no en el Govern dispositius de seguretat se'n fan cada dia molts i no cal que passin pel Govern", ha destacat.

La vista oral d'ahir

La jutgessa encarregada de dictar sentència sobre el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat va titllar ahir d'"amenaça" el suport de l'Ajuntament d'Arenys de Munt a la consulta popular sobre l'autodeterminació de Catalunya ja que, segons va indicar, totes les entitats i persones estan obligades a col·laborar per fer complir la llei.

En una intervenció poc habitual en una sala de vistes, que va justificar per la presència d'"un públic no expert", la magistrada va afirmar que, malgrat que "la càrrega emocional que té la matèria és vàlida", l'assumpte en competició és "estrictament jurídic". Va posar com a exemple que el debat jurídic sobre la legalitat del referèndum seria el mateix si la consulta fora perquè l'Ajuntament vol canviar l'edat mínima perquè una persona pugui aconseguir el permís de conduir.

Les intervencions de la magistrada, que possiblement demà dictarà una resolució judicial sobre si manté o no la suspensió de l'acord municipal, van motivar la queixa de l'advocat de Móra, l'exconseller Salvador Milà, que les ha interpretades com "un pronunciament que suposa un avançament a la seva resolució".

Durant la vista, el lletrat va apel·lar a la llibertat d'expressió dels seus ciutadans per defensar l'acord de suport a la consulta. L'advocat del consistori, Salvador Milà, va explicar davant la jutgessa que aquest acord és legal perquè l'Ajuntament no ha organitzat cap referèndum i que per tant no ha infringit cap llei. En aquest sentit, invoca el seu dret a donar suport polític a una consulta popular "democràtica i pacífica" organitzada per una entitat privada del poble i que va ser suspesa la setmana passada pel recurs de l'Estat.

En el seu al·legat, l'advocat de l'Ajuntament d'Arenys va assegurar que, independentment de la decisió judicial, la plataforma que promou el referèndum d'Arenys el mantindrà diumenge que ve i que la seva prohibició no farà més que provocar una "reacció en cadena" amb iniciatives similars en altres municipis catalans.

En la vista, en la qual només el consistori ha e