Crònica de la Diada Nacional: l'independentisme omple els carrers de pobles, viles i ciutats

Barcelona: L'EI aplega 7.000 persones per la "Unitat Popular cap a la Independència i el Socialisme" Vídeos de la Diada Llibertat.cat/Youtube

Al voltant de 7.000 persones, segons l'organització, s'han sumat a la manifestació unitària de l'esquerra independentista que ha acabat amb la crema de les banderes espanyola i francesa i del retrat del rei. En el conjunt de la Diada, milers de persones (30.000 segons les plataformes, 14.000 segons la Guàrdia Urbana) han participat a les tres manifestacions sobiranistes que s'havien convocat a la plaça Urquinaona de Barcelona. La de les plataformes sobiranistes, que tenia per lema 'Som una nació, tenim el Dret de Decidir', ha estat encapçalada pel president del Barça, Joan Laporta, el periodista Miquel Calçada i l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra. (Darrera actualització: 17 de setembre)

11/09/2009 20:48 Política
ERC s'ha manifestat just darrera de les plataformes sobiranistes, en un intent de mostrar una imatge unitària entre les dues marxes. Un intent que ha resultat fallit pel deslluïment de la manifestació d'Esquerra, que ha vist com enguany queia en picat el seu poder de convocatòria reunint escassament uns quants centenars de persones.
Per davant hi havia la marxa de l'Esquerra Independentista, que ha començat a la plaça Urquinaona i ha acabat al costat del Fossar de les Moreres. L'acte ha finalitzat amb l'himne dels Segadors i La Internacional, a càrrec del cantautor Cesk Freixas. A la manifestació unitària que convoquen conjuntament Endavant, CAJEI, Maulets, SEPC i Alerta Solidària en motiu de la Diada, enguany s'hi ha sumat també la CUP. Una aposta reeixida que ha aconseguit que més 7.000 persones s'unissin a la marxa combativa.
En l’acte politic que tancava la manifestació s'ha reivindicat la lluita de l'esquerra independentista des de la seva fundació fins avui per a la consecució de l'alliberament del poble català. El músic Marcel Casellas ha dut a terme una emotiva actuació en la quan s'han recordat els presos i preses polítiques.
El parlament ha fet posat l'accent a les conseqüències que la classe treballadora està patint per culpa de la crisi del capitalisme. Davant d'aquesta situació s'ha revindicat la lluita de l'esquerra independentista per una veritable transformació social.
També s'ha fet referència el panorama que obre la futura sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut, remarcant que l'esquerra independentista sempre ha mantingut que cap estatut serviria per a garantir els drets nacionals i deixant clar que l'única via possible és la independència.
Pel que fa a la Fira d'Entitats que s'ha desenvolupat durant tot el dia, riuades de gent han anat recorrent el Fossar de les Moreres i el Passeig Lluís Companys, en una fira que ha esdevingut multitudinària amb l'anar i venir incessant de grans contingents de persones.
A les 10 del matí s'ha retut homenatge a Gustau Muñoz, lluitador assassinat per la policia espanyola durant la Diada de l'any 1978. A les 11 hi ha hagut l'acte polític de la CAJEI i mitja hora més tard el de Maulets. A la una s'ha dut a terme una manifestació per demanar l'amnistia dels i les preses polítiques organitzada per Rescat [Comunicat de Rescat en motiu de l'11 de setembre].
I finalment, cap a les dues, ha començat el tradicional dinar-acte polític del Moviment de Defensa de la Terra  (MDT) on ha participat la CAJEI, Maulets, el regidor de la CUP de Cardedeu i ha tancat l'acte Xavier Oca, en nom de l'MDT.

D'altra banda, durant el vespre-nit ha tingut lloc un concert de La Gossa Sorda, Mazoni i Gertrudis al passeig Lluís Companys de Barcelona, en el marc de la tradicional Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural. Durant tot el dia la X Festa per la Llibertat ha ofert actes commemoratius, festius i reivindicatius arreu del territori. Els més multitudinaris han estat el Viu l'11 en família!, amb jocs pedagògics per a petits i grans; un dinar amb l'actuació de Falsterbo Marí; i les actuacions de la nit.
 
Girona: L'EI centra la programació d'actes commemoratius de la Diada a Girona 
1252741641210_m_mani_35La Candidatura d'Unitat Popular de la ciutat de Girona ha encapçalat enguany la programació d'actes que s'han dut a terme per la Diada. Els actes institucionals van tenir lloc ahir al vespre, de la mateixa manera que els actes d'Òmnium, amb el concert de Feliu Ventura i la Marxa de Torxes de la mitjanit com a esdeveniments més destacats. La Marxa de Torxes va recórrer els carrers del barri vell de la ciutat i a les 12, quan es va arribar a la plaça del Vi, el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert va llegir un manifest i va cremar del Decret de Nova Planta.
Tanmateix, durant la jornada d'avui la CUP ha estat l'única organització que ha farcit l'agenda del dia d'actes de lluita en commemoració amb la pèrdua de les llibertats catalanes l'11 de setembre de 1714. D'altres organitzacions, com les JERC o Unió de Joves han fet paradetes de venda i repartiment de material però no han anat més enllà, i Convergència i Unió s'ha erigit com a protagonista de l'ofrena floral davant del monòlit del lluitador Carles Rahola -polític gironí mort a mans de les tropes franquistes- a la Rambla de la Llibertat de Girona.
1252741641210_m_mani_26L'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) i el Casal Independentista El Forn han organitzat una cantada del Segadors que s'ha desenvolupat a les 12 de migdia a la plaça del Vi i que ha congregat fins a un miler de persones. Mitja hora més tard una cercavila ha recorregut els carrers del Barri Vell amb música.
A més, tal com ja va passar l'any passat, militants independentistes han aconseguit enfilar-se al balcó del consistori gironí per penjar-hi una bandera estelada, cosa que l'ajuntament es nega a fer. 
Per altra banda, la recent nascuda Comissió 11-S, que integra diverses associacions culturals i polítiques de les comarques gironines, ha dut a terme una concentració que ha tingut lloc a la Plaça de l'Església de Sant Feliu de Girona a un quart de dotze del matí. L'acte ha consisit en la lectura d'un manifest en què "s'ha donat per superada la via estatutària com a fruit del fracàs de l'encaix de Catalunya a Espanya". Aquesta és una comissió de caràcter transversal que malgrat voler una ruptura amb l'Estat espanyol avui només ha hissat una senyera a les escales de l'església i ha cantat els Segadors.
Plaça Catalunya ha estat l'epicentre de la Diada, congregant centenars de persones al llarg de la tarda-vespre. A les dues de la tarda ha tingut lloc un dinar popular amb l'assistència de 300 persones i animació infantil a càrrec del grup Trambotics, convidats per la CUP, que enguany commemora la Diada amb el lema "Ara més que mai, Fermesa!". L'organització independentista ha organitzat també una actuació musical amb el grup Salsa de Pastor i un acte polític a les 7 de la tarda seguit d'una manifestació mitja hora més tard.
La manifestació, que s'ha desenvolupat de manera festiva i altament combativa, s'ha aturat a davant de la subdelegació del govern espanyol, on els manifestants han protestat amb una virulenta xiulada i hi han llançat boles de pintura, a més d'enganxar-hi cartells -com anaven fent amb tots els bancs i edicifis institucionals que es trobaven. Davant de Correus ha cremat una estructura que simulava un vagó del TGV i una torre de la MAT.
Els manifestants han sortit de la plaça Catalunya acompanyats d'un muntatge de cartró d'un vagó del TGV i d'una torre de la MAT amb fotografies de polítics enganxades. S'hi podien veure fotografies del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; l'exministra de Foment, Magdalena Álvarez; el president de la Generalitat, José Montilla; el líder del PP, Mariano Rajoy; el president de l'Estat espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero ,i el Rei, entre altres. Un cop la marxa ha arribat a la plaça de Correus, s'ha encès el muntatge que ha cremat enmig de la plaça davant les mirades dels manifestants que han rodejat l'estructura.
La marxa, que ha aplegat més de 4.000 persones i ha estat fortament marcada per la necessitat de convocar referèndums d'independència a totes els pobles dels Països Catalans, ha arrencat quasi a les vuit del vespre a la plaça Catalunya i ha passat pels carrers Pompeu Fabra, l'avinguda Jaume I per tornar cap al carrer Santa Clara fins arribar a la mateixa plaça. Acompanyats de música, els manifestants han cridat clams en contra dels Mossos d'Esquadra, la bandera espanyola, la MAT o la monarquia.

1252741641210_m_mani_61Per cloure la Diada, la CUP ha organitzat un concert a 2/4 de 10 del vespre amb la presència de The Polska, Stukat del Bolet i El Belda i el conjunt Badabadoc.
El lema escollit pels actes d'enguany, "Ara més que mai, Fermesa!", té com a objectiu commemorar el 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a les comarques gironines. Per aquest motiu s'ha escollit un milicià per il·lustrar els cartells. En concret, el terme "fermesa" pretén recordar el títol del darrer text que escrigué Joan Ballesta -el darrer alcalde republicà de Girona-, abans de partir a l'exili. 
A Girona el d'enguany ha estat l'acte independentista més concorregut de les comarques gironines, en part gràcies a l'eficàcia organitzativa de la CUP i Maulets, els quals durant la manifestació han repassat les últimes agressions que han patit els Països Catalans, com l’anul·lació del referèndum d’autodeterminació d’Arenys de Munt o la sentència del Tribunal Constitucional, per justificar que “amb França ni Espanya no hi ha res a fer”.
El portaveu de la Candidatura, Jordi Navarro, ha assenyalat que “la política del peix al cove s’ha d’acabar”, en clara referència a les renúncies de la classe política actual. També ha anunciat que la feina de la CUP no es limita a fer oposició als ajuntaments, sinó que “estem preparats per qualsevol repte, no renunciem a estar presents a les institucions, ni encara menys al carrer”.
Els actes han transcorregut amb normalitat al llarg de la Diada amb gran afluència de gent de totes les edats als actes organitzats durant tot el dia.
 
Crònica de l'onze de setembre de 2009: un abans i un després Bloc d'en Toni Rico, militant de la CUP de Girona
 

Lleida: Lleida commemora la Diada mobilitzant-se en solidaritat amb en Gerard

dsc07275 La manifestació de l'esquerra independentista ha estat un dels principals esdeveniments que han marcat la Diada d'enguany a Lleida. Després de les tradicionals ofrenes a l'edifici del Roser per part de la classe política i el món associatiu i cultural, l'altra activitat protagonista de la Diada a la capital del Segrià ha estat la manifestació que convoca cada any l'esquerra independentista.
Enguany, la marxa, que duia per lema “Unitat Popular cap a la Independència i Socialisme”, ha estat seguida per uns 400 manifestants que han sortit des de la plaça de la Paeria per recórrer part de l'Eix Comercial i acabar amb diferents parlaments a l'avinguda de Blondel. La manifestació ha comptat també amb la participació de grups de bastoners i percussió. Passades les dotze del migdia, la plaça de la Paeria s'ha començat a omplir d'independentistes convocats per la CUP de Lleida i l'Assemblea de Joves per tal de començar un any més la tradicional manifestació de la Diada en què es demana la independència i el socialisme als Països Catalans.
diada_2009_lleida_058p Abans de començar la marxa però, la plaça ha acollit les actuacions dels bastoners lleidatans del Pla de l'Aigua i dels bastoners del Casal Pere III de Balaguer. Tot seguit, els independentistes s'han començat a amuntegar per tal de començar la manifestació que ha estat encapçalada per una pancarta amb un lema que cridava a la unitat popular.
Així mateix, un grup de percussió i diferents gralles i tabals han acompanyat musicalment la marxa que ha transcorregut primer pels carrers de l'Eix Comercial i posteriorment per l'avinguda de Blondel on ha finalitzat al davant d'un escenari que ha servit per acollir els parlaments de les diferents organitzacions convocants.
Durant la manifestació. els independentistes han cridat, entre d'altres, consignes contra Espanya, els Mossos d'Esquadra, en contra de la conversió del Roser en un Parador Nacional i a favor de l'alliberament dels presos polítics catalans. Diferents unitats de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra han seguit de prop la manifestació tot i que no s'ha produït cap tipus d'incidència.
Quan la marxa ha arribat al seu punt d'acabament, han estat de nou els bastoners els protagonistes de l'acte per després donar pas als parlaments dels grups de suport als presos polítics, l'Assemblea de Joves i per últim la CUP. Tots ells han fet clams per aconseguir la unitat popular necessària per alliberar els Països Catalans de 'l'opressió' espanyola i s'ha tancat l'acte amb el cant dels Segadors i de la Internacional.

Les ofrenes florals a l'edifici del Roser han estat un any més envoltades per les escridassades a la classe política lleidatana per part de col·lectius de l'esquerra independentista. Durant la Diada del 2008 els Mossos d'Esquadra van detenir en Gerard, un jove de l'Assemblea de Joves que protestava contra el Parador Nacional al pas de la comitiva de la Paeria. Aquest any però els mossos no han desplegat els seus efectius d'antidisturvis, tot i que l'habitual concentració s'ha traslladat una mica més amunt de la porta d'entrada al Roser.

Una vegada han fet l'ofrena floral i cantat els segadors, el dispositiu policial format pels mossos i la Guàrdia Urbana ha obligat els manifestants de l'EI a retirar-se uns metres i posteriorment han situat unes tanques per tal de prevenir incidents.

Els que més escridassades jan rebut han estat els polítics d'ICV, apuntats com a responsables de la detenció l'any passat d'en Gerard. Els membres de CDC, UDC i el PP tampoc han estat exempts de les escridassades. Els últims en arribar al Roser han estat el PSC, que encapçalats per l'alcalde Àngel Ros han estat rebuts a crits de 'botiflers' i espanyolistes. Quan els socialistes eren a l'interior del Roser i Àngel Ros oferia el seu discurs han aparegut d'entre la multitud dos joves amb cartells contra el parador i demanant l'absolució del Gerard que han cridat diverses consignes i han estat increpats per alguns membres de la comitiva socialista.   
Segons l'Assemblea de Joves, les càrregues i agressions de l'any passat per part dels Mossos "han tingut una repercussió inversa i han motivat que el nombre d'assistents a la protesta durant les ofrenes s'hagi triplicat". A més, afegeix que l'ofrena del PSC ha estat frustrada, ja que "ha estat interromupda mentre parlava l'alcalde perquè dues persones que acompanyavenla comitiva han mostrat cartells i consignes demanant l'absolució d'en Gerard i contra el Parador al Roser".
Durant l’acte polític final, l’Assemblea de Joves ha destacat la necessitat de que els joves siguin més rebels que mai en un context social, econòmic i nacional que els és contrari. Un altre parlament ha recordat aquelles persones que han sofert la repressió per la seva lluita política i s’ha recordat emfàticament el cas d'en Gerard -que els Mossos acusen de voler agredir l’Alcalde i li demanen penes que poden comportar fins a 6 anys de presó- i dels sis joves acusats d’injúries per haver denunciat aquest cas.
La Candidatura d’Unitat Popular ha tancat l’acte amb un parlament en que ha denunciat les polítiques autonomistes i espanyolitzadores dels partits del Govern principatí.
Badalona (Barcelonès Nord): "Des de Badalona cap a la independència"
L'Esquerra Independentista ha convocat tot un seguit d'actes per commemorar l'Onze que porta per lema "Des de Badalona cap a la independència". 

Marc Sallas, candidat de la CUP de Badalona, i Núria Borràs en representació de Maulets Badalona, van intervenir en l'àcte polític al centre de la Vila en finalitzar la Marxa de Torxes que va començar a la Plaça del Pou del Greis, continuant pels carrers Mar, Sant Anastasi, de la Costa i acabant a la Plaça de la Vila i que va acabar amb el cant dels Segadors.

D'altra banda i coincidint amb la Diada Nacional, la CUP badalonina estrena revista i engega una profunda reforma de la web de l'organització.

Parlament de Maulets Badalona

Primer número de la revista 

diadafigueres1 Figueres (Alt Empordà): Gran participació en els actes de l'Esquerra Independentista per la Diada a Figueres

Els diferents actes que han organitzat les organitzacions de l'Esquerra Independentista a Figueres (SEPC, Maulets, Assemblea La Volta i CUP) han comptat amb una important participació de la ciutadania.
Si dimarts van ser una trentena de persones les que van assistir a un passi de vídeo i una taula rodona sobre els 40 anys de l'Esquerra Independentista a la comarca; la vigília de la Diada van ser més d'un centenar les que es van acostar a veure l'espectacle d'animació infantil del grup “El Pot Petit” i a sentir els parlaments de l'acte polític.
Avui, divendres, unes 300 persones han escoltat el concert del grup polifònic “Ara Pla” a la Plaça de l'Ajuntament i han cantat els segadors.
 
 
gramenet2Gramenet (Barcelona Nord)
Més d'una vintena d'independentistes escridassen els polítics
Per tercer any consecutiu, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre, Maulets, el jovent independentista i revolucionari vam convocar una xiulada a la classe política local en el marc de l'Homenatge institucional a la senyera on participen moltes entitats ciutadanes i el conjunt de partits polítics.
Enguany, PSC-JSC, ICV, EUiA, CiU, PP i ERC, junt a UGT i els cossos policials van ser xiulats i escridassats. L'acte va començar amb una escridassada i crits de dimissió adreçats a l'alcalde Bartomeu Muñoz. Del conjunt de partits polítics, l'escridassada més contundent va anar dirigida al PSC per la seva actuació municiapl i amb crits de solidaritat a la consulta independentista d'Arenys de Munt com ara "PSOE feixista tu ets el terrorista" i "Arenys de Munt, on és la dmeocràcia?!"

Des de Maulets covoquem aquesta xiulada per protestar per la farsa que representa aquest homenatge a la senyera, en ser els partits polítics qui ens sotmeten al poble català a l'opressió social i nacional.
 
La Garriga
 
 
Manresa (Bages)
   
Olot (Garrotxa): Un miler de persones assisteixen a la Marxa de Torxes
dscf4200Un miler de persones ha participat aquesta passada nit a la baixada de torxes des del volcà Montsacopa, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Aquesta era la segona ocasió que s'organitzava aquesta activitat, que ha aconseguit reunir el doble de participants.

Des de l'aparcament del cementiri, els que hi han pres part han pujat caminant per les escales fins al cim, on al cràter s'han celebrat diverses activitats. En aquest sentit, el miler d'assistents han pogut gaudir de les cançons dels grups Odea i Set de Folk -que han acabat d'arrodonir la nit amb una actuació a la plaça Major-, una exhibició sardanista i el so de les gralles de grups olotins. L'acte comptava amb el suport de l'Esquerra Independentista.
D'altra banda, més de 200 persones s’han concentrat a les 12 del mati a Olot per celebrar la diada de l´11 de setembre en l’acte organitza’t per la Greda Col·lectiva Independentista i que ha comptat amb el suport de Maulets Garrotxa. La diada ha començat a les 12 del migdia amb una concentració d’estelades davant de l’església de Sant Esteve, seguidament han tingut Lloc els Parlaments i la lectura del manifest.En aquest La greda ha anunciat que  presentarà en els  propers dies una moció a diferents ajuntaments de la comarca  demanant que  es solidaritzin amb l’ajuntament d’arenys de Munt i que com defensa de la llibertat d’opinió es comprometin a convocar consultes populars sobre la independència  als respectius pobles en un plac màxim de 6 mesos.
La Greda opina que estem davant del respecte d’un dret fonamental com es el dret d’opinió i que les consultes populars serveixen per aprofundir en la  democràcia participativa,La greda també indica que  faran tot el possible per articular totes aquestes accions amb altres entitats comarcals amb la idea de poder oferir tot el suport organitzatiu per la celebració de les consultes.

Seguidament s’han interpretat La balanguera, la Muixeranga i Els Segadors per donar pas a un vermut popular.
Els organitzadors han valorat molt positivament l’acte ja que ha suposat  un avanç considerable en comparació a l’any anterior.
 
0.339828001252701504Reus (Baix Camp): L'EI aplega un miler persones sota el lema "Al Camp, unitat popular cap a la independència i el socialisme"
La marxa ha començat a dos quarts de vuit del vespre des del Mercat Central i ha avançat fins a les Peixateries Velles, omplint els carrers de Sant Joan, raval de Jesús, carrer de Jesús i carrer Major. Durant tota la manifestació s'han cridat diferents consignes a favor de la independència dels Països Catalans i en contra dels Mossos d'Esquadra i de l'Estat espanyol.

La manifestació ha acabat a les Peixateries Velles amb la lectura d'un manifest a càrrec d'un dels vuit joves imputats pels fets del passat mes de juliol a l'Ajuntament de Reus. El manifest ha carregat contra la crisi, acusant a tots els agents econòmics i polítics de ser-ne els causants, i contra la repressió que, segons aquests col·lectius, viuen els sectors socials per part dels Mossos d'Esquadra. El manifest també ha clos amb un dels versos que cantava l'alcoià Ovidi Montllor, "ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer!"

Crònica de Pobleviu.cat

Ahir, es celebrà la Diada de l’11 de setembre, i a les comarques del Camp la reivindicació s'inicià al matí a Capçanes, en l'ofrena de flors a l'estàtua de Carrasclet, una iniciativa de l'EIC arrel de la proposta del CIP, en la qual hi participaren més de dos centenars de persones. A la tarda es celebrà el ja tradicional dinar popular al Casal Despertaferro de Reus, on 125 persones pogueren degustar una bona fideuà.  A 3/4 de 8 del vespre, arrancava després de l'encesa d'una traca, la manifestació unitària del Camp sota el lema”'Al Camp, unitat popular cap a la independència i el socialisme" que comptà amb la participació de 1000  persones, més que l’any passat.. La mobilització acabà a les Peixateries Velles,on un dels vuit joves imputats pels fets del passat mes de juliol a l'Ajuntament de Reus llegí el manifest, s'interpretaren els Segadors i hagué un recital del cantautor valencià Pau Alabajos .(+informació)

 

780_008_2748949_bc191e2e382eea6b11ea53cdc9b1fce3Tortosa (Baix Ebre)

Desenes de persones van participar ahir al vespre a Tortosa en la marxa de torxes reivindicativa que havia organitzat la Comissió de l'Onze de Setembre de les Terres de l'Ebre. La marxa va sortir del castell de la Suda i va recórrer el nucli antic fins a la plaça dels Dolors. Les entitats de la comissió van lamentar les poques facilitats posades per l'Ajuntament. Segons informa El Punt

 

 

valenciadiadaValència (Horta)

La vesprada de l’11 de setembre també ha estatreivindicativa a Ciutat Vella. Militants de l’assemblea d’Endavant d’aquest districte valencià han col·locat pancartes on es podia llegir “Prou especulació” en algunes de les diferents cases buides que es poden carrers del degradat barri de Velluters. Aquesta és una acció que des de l’assemblea local d’Endavant ve realitzant-se períodicament a Ciutat Vella d’ençà el 2006 i que s’emmarca en la campanya contra la precarietat d’aquesta organització política de l’Esquerra Independentista. 

 

576_1252648282manifestacio2Vic (Osona)

Centenars de persones van participar dijous passat al vespre en els distints actes de la Diada Nacional a la ciutat de Vic, tot superant la mobilització dels anys anteriors, segons l'opinió general.  L'ofrena floral de les entitats i el consistori va obrir la sèrie de celebracions que han tingut lloc fins a primera hora de la matinada. La manifestació de l'esquerra independentista va congregar uns 300 assistents, en la seva majoria joves, que han desfilat des de la plaça del Carbó per tot el Passeig i les rambles fins la placa de Bac de Roda amb crits i càntics contra l'ocupació espanyola i per la independència nacional, segons informa Osona.com (Més informació i fotografia Osona.Com)

 

Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)

La Marxa de Torxes de Vilafranca, també ha repetit l'èxit de l'any passat en aconseguir que unes 2.000 persones de molt variada procedència social i ideològica, sortissin al carrer per reivindicar un objectiu comú: el dret dels Països Catalans a esdevenir un estat independent. Tal i com va recordar el vídeo que es va poguer visualitzar, aquest objectiu també té present que la Catalunya Nord va ser el primer dels territoris a ser separat de la resta del país amb el Tractat dels Pirineus el 1659 i la lluita que sobrevingué per part de la gent del país durant molts anys per no renunciar a ser també catalans. Des de la Comissió considerem que cal fer pedagogia en aquest sentit perquè no oblidem el nostre passat i posem la base pel nou futur que anem construïnt.
Volem agraïr al Víctor Alexandre la seva col·laboració en la redacció i lectura del manifest així com també a la resta d'entitats i persones que han fet possible aquesta setena edició de la Marxa de Torxes a Vilafranca, en concret volem agraïr a les entitats i als partits que ens han donat suport per la seva especial col•laboració en organitzar la Marxa d’aquest any. També a la colla dels Castellers, la colla dels Xicots i als Falcons de Vilafranca haver-nos acompanyat com cada any a la Marxa. Finalment, als Grallers del Tec, als Bastoners de Vilafranca, al grup de batucada Color de Ritme que també ens han acompanyat i al grup Aramateix que va tancar l'acte amb un concert.