Felipe de Borbón: «He aprčs de la gent de Girona el treball dur»

Prop d'una quarantena de membres de l'Esquerra Independentista de la ciutat de Girona s'han concentrat aquest divendres al migdia davant la rotonda del Palau de Fires per protestar contra la visita dels prínceps espanyols a la capital gironina. Els Borbons han viatjat a la ciutat en motiu de la constitució de la Fundació Príncep de Girona, una entitat impulsada per la Fundació Gala-Salvador Dalí, la Cambra de Comerç, la Caixa i Caixa Girona que tindrà com a objectiu crear una línia d'ajuts i beques per a joves i investigadors en diversos àmbits. -A dins, crònica de la visita i de la concentració, incident dins l'ascensor i fotografies.

26/06/2009 21:53 Política

Un ampli cordó policial format per una cinquantena de Mossos d'Esquadra ha impedit que els manifestants s'apropessin a l'Auditori, de manera que els manifestants s'han hagut de situar al costat de la glorieta de la Devesa de davant del Palau Firal, on han desplegat una pancarta amb el lema 'No a la Fundació Príncep de Girona'. Darrera de la pancarta, els joves simpatitzants de la CUP i Maulets han llençat proclames contra els Borbons -els catalans no tenim rei/ Si el rei vol corona, corona li darem. Que vingui a Girona i el coll li tallarem- i contra els agents dels Mossos d'Esquadra durant els prop de cinquanta minuts que s'han manifestat a uns tres-cents metres de l'Auditori-Palau de Congressos, on es desenvolupava l'acte de constitució de la Fundació. 'Entenem que la creació d'aquesta Fundació Príncep de Girona és una operació per rentar la imatge de la monarquia, espanyolitzar la ciutat de Girona i, en certa manera, incorporar-la dins de la dinàmica de l'Estat', ha assenyalat el portaveu de la CUP, Jordi Navarro.

'Els impulsors d'aquesta Fundació han fet un acte menyspreable i lamentable, en contra dels principis de la ciutat. Ens consta que molts gironins no hi estan d'acord, inclús empresaris de la Cambra de Comerç de Girona han mostrat el seu rebuig per aquesta Fundació Príncep de Girona', ha comentat Navarro, que ha lamentat que el cordó policial els hagi impedit apropar-se més a l'Auditori-Palau de Congressos. 'Aquí exercim el nostre dret a la llibertat d'expressió però ens agradaria estar més a prop per mostrar millor el nostre desacord amb la presència de la monarquia a Girona', ha corroborat amb ironia el portaveu de la CUP, que també ha parlat de la idea d'impulsar una fundació republicana paral·lela a la monàrquica.

'A través de contactes entre entitats i organitzacions de la ciutat, estem intentant impulsar una fundació que difongui els valors republicans, de fraternitat i llibertat. Creiem que seria una bona proposta i ben acollida per molts sectors de la societat gironina que aquesta nova fundació republicana tiri endavant i faci ombra a la fundació monàrquica que els poder fàctics de la ciutat han volgut tirar endavant', ha afirmat Navarro, que ha insistit en el rebuig que part de la societat gironina professa a la monarquia espanyola. 'Ja poden venir a les deu del vespre, a les sis del matí o a migdia que sempre hi haurà un grup de gironins que els hi plantarà cara i els rebutjarà', ha finalitzat el portaveu de la CUP.

«He après de la gent de Girona el treball dur i el respecte al civisme»

Els Prínceps d'Astúries i de Girona, Felip de Borbó i Letizia Ortiz, han presidit aquest matí la constitució de la Fundació Príncep de Girona, l'objectiu de la qual és projectar activitats socials i promoure l'educació i la formació de la joventut tant a Catalunya com a la resta de l'Estat espanyol. D'aquesta sessió inaugural s'ha conegut que el fins ara president de Caixa Girona, Arcadi Calzada, serà el director de la nova institució, que a més estarà presidida per l'empresari Antoni Esteve (Esteve Química), i vicepresidida pel president de la Generalitat, José Montilla.

La Fundació s'ha constituït en base a les quatre entitats fundadores –la Fundació Gala-Dalí, la Cambra de Comerç de Girona, Caixa Girona i La Caixa– i amb l'adhesió, a títol personal, d'altres persones, com ara Calzada i Esteve. A més, una cinquantena d'empreses de Girona i de tot l'Estat espanyol també en formaran part del patronat de la Fundació Príncep de Girona, aportant anualment 30.000 euros cadascuna. Com ja s'havia fet públic, els joves i les necessitats socials de Girona i de fora seran els principals objectius a atendre per l'entitat que ara neix formalment.

Inicialment, la Fundació Príncep de Girona comptarà amb un pressupost anual que volta els 1,5 milions d'euros.

Les empreses que estan adherides a la Fundació Príncep de Girona pertanyen a diversos sectors. Entre aquests, n'hi ha d'infraestructures (Abertis, Acciona o ACS), d'alimentació (Danone, Freixenet, Miquel Alimentació, Vichy Catalan), de comunicació (Grup Godó i Grupo Zeta), del sector químic (Esteve, Metalquimia), del sector energètic (Repsol, Gas Natural), a més de bancs i caixes com BBVA o Caixa Catalunya.

Abans d'acabar l'any, el patronat de la Fundació celebrarà la seva primera assemblea, durant la qual aprovarà el pla de treball per al 2010.

Durant l'acte celebrat a l'Auditori de Girona, Felip de Borbó ha assegurat, en un discurs bilíngüe en català i castellà, sentir-se «orgullós» de donar nom a la Fundació, i ha destacat que aquesta «és la imatge autèntica d'aquesta terra». El Príncep d'Astúries i de Girona ha afirmat també que dels gironins «he après el que significa l'amor profund per aquesta terra, el treball dur, l'esperit emprenedor i el respecte al civisme».

La seva visita s'emmarcava enmig d'un ambient expectant entre les institucions que han creat la Fundació, i de protesta entre els sectors independentistes i republicans de la demarcació. Les protestes d'anteriors visites de membres de la Casa Reial espanyola van acabar, en ocasions, amb detencions i crema de fotografies dels Reis. Tot i així, poc més d'una vintena de manifestants s'han concentrat responent a la convocatòria en contra de la visita dels Prínceps.

Més de 20 minuts atrapats en un ascensor

Els prínceps d'Astúries, Felip de Borbó i Letizia Ortiz, i el president de la Generalitat, José Montilla, han quedat atrapats uns vint minuts en un ascensor de l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Els prínceps havien anat a la ciutat per assistir a l'acte formal de constitució de la Fundació Príncep de Girona. Quan ja marxaven del recinte, l'ascensor que els portava fins a la planta inferior s'ha quedat aturat a mig trajecte. A més dels prínceps i el president, a l'interior hi havia també l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Ramon Boixadós, i un escorta de la parella.

L'alcaldessa de Girona ha explicat que, de cop i volta, mentre estaven baixant amb l'ascensor, la maquinària s'ha aturat de cop i tots els qui es trobaven a dins han quedat atrapats. L'incident ha durat uns vint minuts, tot i que durant aquest temps les portes de l'ascensor s'han pogut obrir parcialment.

L'alcaldessa de Girona ha indicat que tothom ha tret ferro a l'assumpte i que, mentre es trobaven a l'ascensor, han passat l'estona 'explicant anècdotes'. Anna Pagans ha estat també qui ha trucat els serveis de manteniment, que han anat fins al lloc i s'han encarregat d'arreglar l'avaria.

Els prínceps d'Astúries, Felip de Borbó i Letizia Ortiz, han arribat pels volts de dos quarts d'una a l'Auditori de Girona. Assistien a l'acte de constitució de la Fundació Príncep de Girona, entitat de la qual Felip de Borbó n'és el president honorífic. Després d'aquest incident, la parella ha agafat el cotxe oficial per dirigir-se fins a l'aeroport de Girona-Costa Brava, on els esperava un avió.

Fotografies de la visita