Batalla dialèctica al Ple d'ahir de Xàtiva per les declaracions de Rus

 Les amenaçes als professors de valencià de l'alcalde de Xàtiva, president de la Diputació de València i del PP provincial, arriben al ple.

En el debat de cadascun dels punts de l'ordre del dia, els portaveus del PSOE i del Bloc es van esforçar a utilitzar un valencià normatiu, fent èmfasi en paraules com "aleshores" i "gairebé" davant la incomoditat dels edils del PP. Però tot va esclatar quan Alfonso Rus va executar un dels seus coneguts esquivaments.  (Font: Levante-EMV).

D'altra banda Escola Valenciana, que ha presentat una demanda per les darreres declaracions d'aquest presonatge, ofereix al seu canal youtube un vídeo on es recullen les polèmiques declaracions de l'actual President de la Diputació de València.

09/05/2009 11:58 Política

 Però tot va esclatar quan Rus va executar un dels seus coneguts esquivaments. A la meitat de la sessió, es va aixecar i va anunciar que es marxava a rebre a la consellera d'Agricultura, Maritina Hernández, que anava a visitar les instal·lacions de Inelcom, SA, una empresa dedicada a fabricar components electrònics. La visita no estava prevista en l'agenda de la conselleria i de la mateixa no existeixen imatges. Però Rus desactivava així l'estratègia de l'oposició, que anava a reclamar-li en el debat de les mocions que retirés les seves desqualificacions contra els professors. "Ara va precs i preguntes. Però he d'abandonar la sessió perquè m'està esperant la consellera d'Agricultura", va dir, i va afegir: "Si tenen alguna pregunta, el meu segon Vicente Parra la hi contestarà i si no jo les hi contestaré en el pròxim ple".

Però el regidor del PSOE, Rafa Llorens, no volia esperar a la sessió del mes de juny per a "dir-te el que t'he de dir". Llorens va avançar: "No, t'ho diré a tu, personalment. És que la meva dona és mestra i ens hem sentit molests perquè el gilipolla ets el teu". Ho va dir davant la mirada atònita dels seus companys de grup i els riures del portaveu dels populars. El líder provincial del PP, poc acostumat a retrucs d'aquesta índole, es va limitar a recollir el telefóno mòbil i a murmurar: "Em sembla molt bé, que la teva dona estava allí?" Al que Llorens va respondre: "És perquè sàpigues que hi ha persones educades i maleducadas", va acabar el regidor socialista, l'esposa del qual és professora d'un institut. "El senyor Rus és l'alcalde de Xàtiva i representa a tots els ciutadans i no pot ser que es comporti d'aquesta manera", va clarificar Llorens a la meitat de la gresca dialèctica. La tensió havia esclatat en el moment menys esperat.

L'alcalde accidental, Vicente Parra, va cridar a l'ordre als regidors, va amenaçar amb cridar a la policia local per a desallotjar a la regidora del Bloc, Cristina Suñer, a la qual espetó: "L'alcalde es burla del que li dóna la gana i tu també et burles de tots quan vols". I va ordenar que gens del succeït constés en acta. La moció posteior del PSOE, en la qual es va sol·licitar que el PP rebutgés les paraules de Rus va ser despatxada per Parra amb un nou: "El senyor Rus pot dir el que li done la gana, i jo ho respecte"

Regidors del PP i del PSOE gairebé arriben a les mans

"Rafa, ets un impresentable i si no ho dic, rebente", va cridar el regidor del PP José Antonio Vidal gens més aixecar-se la sessió plenària d'ahir. L'ofensa anava dirigida al regidor socialista Rafa Llorens, qui li va replicar: "L'impresentable ets tu". A la gresca es va sumar l'edil socialista Richi Medina, amb diversos insults. Medina es va dirigir llavors cap a la zona d'ajuntament a recriminar a Vidal les seves paraules. La discussió va pujar de to fins al punt d'empènyer-se i estar prop d'arribar a les mans. Els regidors del PP Ramón Vila, Jorge Herrero i el socialista Rafa Llorens es van interposar per a evitar que de les paraules amenaçadores s'arribés als fets. L'intercanvi d'insults i provocacions va arribar fins al punt de citar-se en el carrer en una estampa poc edificante. Finalment, Emilio Mira, integrant de la llista del PP, i de corpulència similar a la dels dos contendents, va assolir separar-los prou, perquè el portaveu del PSOE, Roger Cerdà, que arribava en aquest moment recomanés al seu regidor que anarà al despatx del grup.

Per saber-ne més:

En perill les línies en català a l'escola valenciana - Llibertat.cat

Rus ataca al professorat de Valencià en un miting a Xàtiva -Llibertat.cat