Desastimen el recurs de dos joves de Lleida condemnats per un mural en suport a Franki

L’Audiència Provincial de Lleida va notificar ahir a l’Assemblea de Joves de la ciutat (AJL) que desestimava el recurs presentat per aquesta contra la sentència en que la jutgessa Carmen Huerta Manzano condemnava a dos joves a 10 dies de treballs a la comunitat per haver realitzat un mural solidari amb el jove terrassenc Francesc Argemí -més conegut per Franki-, que va ser empresonat després de ser condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó per “ultraje a la bandera” espanyola. Durant el judici celebrat el juliol de l’any passat els joves van reconèixer ser els autors del mural i, posteriorment, van comunicar a la jutgessa que no acceptaven la pena imposada ja que era injusta i de caràcter polític. Aquesta ha substituït la pena per 5 dies d’arrest domiciliari per cadascun d’ells que compliran amb immediatesa.

12/03/2009 00:47 Política
La part denunciant, l’Ajuntament de Lleida, va iniciar -a més- un procés administratiu pels mateixos fets, cercant perseguir als joves per la via penal i administrativa al mateix temps.

El mural, que encara es pot veure entre el Pont dels Instituts i el de la Universitat, es sumava a l’allau de mobilitzacions que durant els mesos de maig i juny de l’any passat van realitzar-se per tot el país (també a Lleida) demanant la llibertat d’en Franki. Aquestes generar un ampli moviment contra la repressió i contra els símbols del poder espanyol i van posar a la palestra la greu injustícia i les motivacions polítiques espanyolistes d’aquest empresonament.
 
Comunicat de l'Assemblea de Joves de Lleida:
 
- Lamentem que amb aquesta sentència la judicatura empari la política de criminalització que duu a terme el govern de la Paeria contra el jovent independentista de la ciutat. Un cop més, la complicitat dels òrgans judicials de Lleida ha avalat que una protesta social sigui tractada com una forma de delinqüència i no com un dret fonamental de ciutadania. 
 
- Entenem que l’empresonament d’en Franki i aquesta condemna a dos joves lleidatans cerquen un mateix objectiu: Desactivar la dissidència política a Terrassa, a Lleida i arreu dels Països Catalans. En el nostre cas, la Paeria va tornar a servir-se, desmesuradament, de la via penal, portant a dos joves davant el jutge, per intentar silenciar el jovent crític de la ciutat.   
 
- Alhora, volem recordar que en Franki encara està complint una condemna injusta i en tornem a demanar la llibertat absoluta i sense condicions. El tercer grau en règim obert que li van concedir durant l’any passat és una llibertat parcial i vigilada (obligant-lo, entre altres, a dormir a la presó) que busca negar el caràcter polític de l’empresonament i que el fa complir una condemna que és injusta.    
 
Amb tot, volem emfatitzar que, així com no ens vam quedar quiets quan van empresonar a en Franki, no ens quedarem de braços plegats per denunciar que joves de la ciutat són privats de llibertat per denunciar una injustícia. 
 
Per saber-ne més: