Un acte molt emotiu reflecteix els 40 anys de l'Esquerra Independentista per continuar la lluita

Un moviment que no ha combregat  amb rodes de molí,  i  ja comença assolir espais de llibertat.
Ahir al vespre, el Teatre Municipal de Berga va aplegar més de cinc-centes persones per commemorar el quarantè aniversari  de l'Esquerra Independentista i retre homenatge els homes i dones que l'han fet possible amb el seu compromís per la llibertat i la justícia social d'aquestpaís, amb el missatge de continuar la lluita, perquè encara hi ha combat. L'acte ha estat organitzat per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga i ha comptat amb actuacions musicals, teatrals i ballet, vídeos i diversos. Un dels moments més emotius ha estat el record amb els companys que "ens han deixat en el camí". (reaccions blocs)

07/12/2008 01:38 Política
El periodista berguedà Carles Solà va presentarl'acte amb una descripció del que havien representat aquests quarantaanys de l'esquerra independentista, en el sentit de posar les bases percombatre l'aculturalització que pretenia França i Espanya en relació alnostre poble, i va finalitzar, tot dient que ell no s'ha sentit maiespanyol ni se'n sentirà.
 
Un acte molt emotiu reflecteix els 40 anys de l'Esquerra Independentista per continuar la lluitaA continuació, s'ha projectat un vídeo on s'hapogut veure el recorregut històric de l'Esquerra Independentista d'ençàel naixement del Partit Socialista d'Alliberament dels Països Catalans(PSAN) fins als nostres dies, a través de les diversos organitzacionsde caràcter estratègic i sectorials que han configurat durant aquestsquaranta anys el conjunt de l'Esquerra Independentista. Un conjunt d'organitzacions que no han renunciat a la Independència de tota la nació ni al Socialisme.
 
La regidora de la CUP de Berga, Anna Maria Guijarro va remarcat el fet que ahir feia 30 anys que l'Esquerra Independentista va dir no, molt encertadament, a la Constitució espanyola, encetant així un camí de ruptura amb els estats opressors.
 
Per la seva banda, Abel Caldera de la CUP de Berga, va donar les gràcies als companys i companyes que van configurar l'eix estratègic a l'entorn del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i Terra Lliure durant els anys 80. També va ser autocritic i va reconèixer que en aquells moments no es va estar a l'alçada de les circumstàncies, ja que no es va saber enquadrar organitzativament l'efervescència de independentisme combatiu del moment. Ara bé, es va mostrar esperançador ja que s'estaven recollint els fruits d'aquella llavor amb l'avanç de les Candidatures d'Unitat Popular arreu del país, amb les respostes al País Valencià pels tancaments de TV3, amb les tancades dels estudiants a les universitats contra el procés de Bolonya...
 
Un acte molt emotiu reflecteix els 40 anys de l'Esquerra Independentista per continuar la lluitaEl conegut músic de diversos grups i molt especialment de Mesclat, Marcel Casellas, va fer un monòleg  sobre l'empremta que havia deixat l'Esquerra Independentista, prenent com a referència l'organització armada Terra Lliure. Al final de la història, el Comissari Gordillo, que acabava d'arribar de Valladolid per fer-se càrrec de la Jefatura de Via Laietena, li pregunta a una estanquera de barri "que es eso de Terra Lliure?" i l'estanquera respon: "Terra Lliure no és res, però som tots."
 
Durant el acte, cal destacar tres moments molt emotius en homenatge a tots i totes les companyes que van patir la repressió, l'empresonament, l'exili i els que van morir en combat. El primer, a través de fragments de cartes escrites des de la presó. El segon amb l'escenografia de ballarina Laura Bataller. I el tercer recordant els noms dels militants que ens deixat en el camí, Jaume Martínez Vendrell, Antoní Masseguer, Martí Marcó, Felix Goñi, Quim Sànchez, Toni Villaescusa, Julià Badia, Albert Ibañez, Guillem Agulló , Gustau Muñoz i Jordi Martínez de Foix. 
 
Cal destacar les actuacions de Joan Reig (Els Pets), Marcel Casellas (Mesclat), Marc Serrats(Xerramequ Tiquis Miquis), Xevi Capdevila, Jordi Comas, Mertixell Gené,Marta Rius, Guillem Ballaz i Francesc Tomàs (Sol i Serena).
 
A més al vestíbul del Teatre municipal s'ha pogut veure durant tota la setmana l'exposició '40anys de PSAN'.
 
L'acte commemoratiu va acabar en un pavelló vell ple a vessar amb el concert d'Skàndol Públic, Aramateix i PD Whatsda. 
 
 
Contrapunt
 
El conjunt de l'acte ha superat amb escreix les expectatives que havia generat des del dia que es va fer pública la seva realització. Tal com havia comentat un dels seus impulsors, el cantant i músic Francesc Ribera Titot, aquest acte marca un punt d'inflexió en la manera de com l'Esquerra Independentista s'adreça al conjunt de la societat.
 
I és que en no més d'una hora i mitja s'ha aconseguit reflectir en una pinzellada quaranta anys d'una lluita que tot i ser sistemàticament silenciada encara és viva, però segur que ho serà per poc temps amb actes com aquests i per la lluita constant i compromesa per assolir l'alliberament total de la nació catalana.
 
Reaccions dels blocs: 
 
 
Quan l'orgull t'omple el cos  Bloc d'Abel Caldera 
 
Catalunya Lliure, recordant vells temps Festa, lluita i catalogació 
 
40 anys d'EI a Berga Festa, lluita i catalogació