L'excap del govern Marc Fornč desvincula Andorra del concepte de Paļsos Catalans

El geògraf Valerià Paül va dir que el model terrirorial que es planteja a Catalunuya és tan sols una reintepretació del model espanyol de les províncies.
L'aparició d'Andorra com a tema de debat a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), es va iniciar aquest divendres amb una conferència on l'excap de govern Marc Forné va desvincular Andorra del concepte de països catalans. Va ser durant una conferència titulada "40 anys de Països Catalans: els Principats d'Andorra i Catalunya".

24/08/2008 13:25 Territori
Quatre ponents es van encarregar de fer un repàs de la història dels darrers quaranta anys i llavors es van atrevir fer projeccions de futur.
 
L'excap de Govern, Marc Forné, va ser l'encarregat d'obrir el torn de paraula d'aquesta conferència dedicada a la història recent dels països de parla catalana. Aviat, Forné va desmarcar-se del terme Països Catalans. Considera que Andorra té part de cultura catalana però la història i el passat polític la desvinculen d'aquest àmbit.
 
Per la seva banda, el geògraf Valerià Paül va fer referència a la nova divisió territorial de Catalunya. Considera que la desaparició de les comarques suposa també la desaparició d'un tret identitari propi de Catalunya i que el model que es planteja és tan sols una reintepretació del model espanyol de les províncies.  
 
Èric Jover, de la Societat Andorrana de Ciències feia cinc cèntims d'una proposta de futur per Andorra a partir de la conjuntura actual. Dins del pla polític planteja que, davant del creixement del pes polític del Govern, cal decidir si s'ha d'avançar cap a la centralització o el federalisme. Amb tot, destaca la necessitat d'apostar per mancomunar serveis.

En l'àmbit sòciocultural, diu que l'Escola Andorrana ha de ser l'eina central per inculcar la identitat andorrana entre els fills dels nouvinguts i, en tot plegat, la llengua hi ha de tenir un paper primordial. En relació a l'economia, Jover considera que dins de la conjuntura que vivim, cal seguir amb la contenció pressupostària.
 
L'endemà, es va desenvolupar la 21a edició de la Diada Andorrana a la UCE, que es va centrar, en aquesta ocasió, en la qüestió de l’andorranitat. Hi va haver un total de cinc aportacions llegides mentre que les ponències es va elevar a 22. La Societat Andorrana de Ciències, que organitza la cita cada any, va escollir ponents de diferents àmbits perquè els punts de vista oferts poguessin ser els més variats i d’aquesta manera es va generar un animat debat. Josep Maria Cabanes, Rosa Ferrer, Òscar Ribas, Vicenç Mateu o Joan Massa van ser alguns del ponent. 
 
 
Per saber-ne més: