Demanen cinc dies de treballs per a la comunitat als solidaris de Franki a Lleida

Absolts els joves que protagonitzaren una acció de suport a Sabadell

L'Ajuntament de Valls rebutja una moció que demanava la llibertat de Franki

El judici celebrat avui als Jutjats de Lleida, ha finalitzat amb la petició de la Fiscalia a condemnar els dos joves a 5 dies de treballs per la comunitat. Durant la vista, els joves han reconegut ser els autors  del  mural.

08/07/2008 17:49 Política
Una pintada mural 32 metres de llargada a la canalització del Segre reclamant la l’alliberament del jove terrassenc Francesc Argemí -més conegut per Franki-, empresonat després de ser condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó per “ultraje a la bandera” espanyola. 
 
Per la seva banda, l'Agència Catala de Notícies indorma que els joves han assegurat que tenien permís de Paeria.
 
 Al judici,  no han comparegut els agents de la Guàrdia Urbana que van identificar els acusats, membres de l'Assemblea de Joves de Lleida (AJL), ni tampoc cap representant del consistori. El ministeri fiscal ha sol·licitat una pena de cinc dies de treballs en benefici de la comunitat per un delicte de faltes contra els béns públics.
 
La defensa dels joves n’ha demanant l’absolució entenent que no hi ha possibilitat de deslluïment d’un mur, brut i ple de pintades des de fa anys, mitjançant un mural polític. També ha remarcat que la Paeria ha iniciat un procés administratiu pels mateixos fets amb la denúncia que van realitzar els agents de la Guàrdia Urbana.

Durant la vista, hi ha hagut una concentració de suport amb els joves encausats. Davant la premsa, els joves, que lluïen samarretes de la campanya solidària amb en Franki, han recordat que el jove terrassenc encara es troba en un règim penitenciari.

El mural, que encara es pot observar entre el Pont dels Instituts i el de la Universitat, i amb la resta d’accions fetes a Lleida, es sumaven a l’allau de mobilitzacions que durant els mesos de maig i juny van realitzar-se per tot el país demanant la llibertat d’en Franki. Aquestes van esdevenir un clam contra la repressió i contra els símbols del poder espanyol i han posat a la palestra la greu injustícia i les motivacions polítiques espanyolistes d’aquest empresonament.
 
 
Dues persones penjades d'un pont a Sabadell per demanar la llibertat d'en FrankiAbsolts els dos joves que protagonitzaren l'acció de suport a en Franki al pont de la Rambla Ibèria de Sabadell
La sentència reconeix que els agents no van comunicar degudament als joves que havien de baixar i, en conseqüència, no hi ha resistència ni desobediència

Aquest matí s'ha fet pública la sentència del judici, celebrat el passat 18 de juny, on s'acusava a dos joves sabadellencs de 'desobediència greu i resistència als agents de l'autoritat'. El jutjat penal número 1 de Sabadell, ha basat la sentència absolutòria en el fet que els agents no van comunicar correctament als joves que havien de despenjar-se i, en conseqüència, aquests no podien incórrer en un delicte de desobediència greu, ni resistència.
 
Els fets
El passat 26 de maig, a dos quarts de vuit del matí, dos joves es van penjar al pont de la Rambla Ibèria de Sabadell per exigir 'l'alliberament i amnistia d'en Franki de Terrassa', el jove condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó acusat d'ultratjar la bandera espanyola. Després de tres hores, els Mossos d'Esquadra amb l'ajuda d'una grua, els van despenjar i detenir. La fiscalia els imputava un delicte de 'resistència i desobediència greu' i en conseqüència una pena d'un any de presó.
 
La sentència
D'acord amb el què apuntava la defensa, el Jutge ha dictat sentència absolutòria per als dos joves que van dur a terme l'acció. A la sentència, s'especifica que per concórrer en un delicte de desobediència greu la policia hauria d'haver donat una ordre 'als seus destinataris de manera expressa, determinant i clara', i que l'actitud de la persona que la rep 'sigui d'oberta negativa a obeir-la, i no simple renúncia'. A més afegeix que cal tenir en compte que existeix una diferència important entre la resistència activa i la passiva, i que en tot cas és aquesta segona la imputable als joves.Amb tot, i d'acord amb el que van declarar acusats i policies, el jutge ha posat de manifest que 'no es pot obviar que el Mossos que actuaren van coincidir en assenyalar que hi havia molt soroll a la zona, que ells no es trobaven massa aprop d'on estaven penjats els acusats, i que el sistema utilitzat per "ordenar-els-hi" que baixessin va ser mitjançant gestos'. Al mateix temps assenyala que 'un cop penjats els activistes no podien baixar i/o pujar per si mateixos'. En conjunt, el dubte que els Mossos comuniquessin correctament als acusats l'ordre de baixar, i 'la provada impossibilitat de despenjar-se sense l'ajuda de tercers', han estat les raons que han portat al penal número 1 a sentenciar que no es donen els elements de tipus penal invocats per l'acusació pública i, en conseqüència, a fallar amb una sentència absolutòria.

Els dos joves, que han rebut la notícia amb eufòria, han posat de manifest que segons ells 'la sentència demostra que el fiscal pretenia donar una lliçó exemplar davant les diferents mostres de solidaritat amb en Franki, i que es va excedir en voler portar el cas a la via penal'.

Font: Vilaweb Sabadell i Informació Sabadell
 
 
L'Ajuntament de Valls rebutja una moció que demanava la Llibertat de Franki
Al Ple Municipal de l'Ajuntament de Valls del pasta divendres dia 4 de juliol del 2008, va ser rebutjada la moció per demanar la llibertat d'en Franki. La moció va ser presentada per part dels grups municipals d'ERC i la CUP i amb el suport del Casal Popular La Turba i l'Assemblea de Joves de Valls.
 
Les votacions van ser les següents:
CIU (govern): 9 vots en contra
PSC (govern): 6 vots en contra
ERC (oposició): 2 vots a favor
CUP (oposició): 1 vot a favor
PP (oposició): 1 abstenció

La defensa de la moció, per part del regidor de la CUP, va destacar l'absoluta manca de proves i el caràcter polític de l'acusació a Francesc Argemí per part de la justícia espanyola, que ha fabricat aquest procés amb l'únic objectiu de penar exemplarment l'ultratge a la bandera espanyola.