El Mercurio basteix una conspiració que inclou la solidaritat catalana amb els maputxes

 El diari xilè El Mercurio publicava ahir una notícia sobre les mostres de solidaritat amb el Poble Maputxe realitzades a Europa durant les darreres setmanes. El “reportatge”, d’una clara intenció criminalitzadora i conspirativa, feia un repàs dels llocs on la lluita dels maputxes ha rebut suport polític amb diversos actes i mobilitzacions. El diari conservador xilè, conegut per la seva oposició contra el període democràtic de Salvador Allende, articula una legitimació interna contra el desvetllament de la consciència maputxe, una situació moltesta que incomoda els interessos de les oligarquies de l’estat llatinoamericà, però també del neocolonialisme econòmic espanyol.

04/02/2008 22:07 Internacional

El Mercurio ha bastit una teoria conspiratòria, que segons el rotatiu es va posar de manifest a partir de la vaga de fam de Patricia Troncoso de 108 dies, i que compta amb el suport d’un lobby europeu format per l’esquerra i les organitzacions nacionalistes del continent. Segons el diari xilè han establert aliances formals amb partits polítics nacionalistes i independentistes, per a rebre adoctrinament sobre l'administració de territoris autònoms. Entre els "socis" dels maputxes a Europa figura Batasuna, el braç polític de la banda terrorista ETA.

El reportatge periodístic amb el títol El imparable lobby mapuche en Europa en busca del "autogobierno" cita diversos partits europeus, posant l’accent en el suport que aquest moviment indígena ha rebut a Holanda, Regne Unit, Grècia o l’Estat espanyol.

El tractament conspiratiu d’aquest reportatge de la premsa conservadora xilena inclou partits parlamentaris de l’Estat espanyol com el BNG o ERC com els dinamitzadors d’aquesta solidaritat des d’Europa. Per aquest diari, les propostes de creació d’un partit “autonomista” maputxe (ja anomenat Wallmapuwen) per concórrer a les eleccions xilenes prové d’aquests partits: segons aquest diari El president de Wallmapuwen, Pedro Gustavo Quilaqueo, va reconèixer obertament  la influència hispana: "Si a l'interior d'Espanya existeix el País Basc o Catalunya, i ningú a Xile se n'escandalitza, per què a Xile no podria existir un País Maputxe?.

Un suport de l’àmbit institucional que El Mercurio insisteix a barrejar amb els “contactes”  paral.lels del moviment maputxe amb Batasuna (i per inclusió amb l’organització armada ETA), i de retruc amb els contactes anteriors amb els guerrillers del Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPMR).

Per saber-ne més:

Concentració a Barcelona en solidaritat amb els presos polítics maputxe en vaga de fam Llibertat.cat