Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut

 Segons ha informat la web del diari basc Gara, un dels dos joves bascos detinguts ahir per la Guàrdia Civil a la localitat d’Arrasate, Igor Portu Juanena, es troba ingressat a la UCI de l'Hospital Donostia en estat greu, amb dues costelles trencades i perforació pulmonar, així com hematomes arreu del cos i una hemorràgia en l'ull esquerre. Des d'ahir està incomunicat a mans de la Guàrdia Civil, cos armat que aquesta matinada ha escorcollat els domicilis de dos dels independentistes bascos detinguts recentment. El moviment pro amnistia ha  fet una crida a la mobilització per denunciar aquest nou atemptat contra els drets i llibertats de la ciutadania basca.

07/01/2008 20:06 Internacional

Igor Portu Juanena, que va ser detingut ahir la localitat basca d’Arrasate juntament amb Mattin Sarasola, es troba ingressat a la UCI de l'Hospital Donostia des d'aquesta matinada, segons ha informat l’organisme antirepressiu Askatasuna i la web del diari Gara.


Segons l’informe mèdic de l'hospital, el jove, que va ingressar al centre a les 3.56, té una "fractura de l'arc costal posterior de la novena costella esquerra", a més de "una important entrada d'aire en la part inferior de sota els pulmons i entrada d'aire en el pulmó esquerre", "vessament pleural esquerre" i un "petit focus de contusió pulmonar".

L’informe mèdic indica també que Igor Portu té "hematomes a tot el tòrax anterior i posterior" i a la columna vertebral i que el seu ull esquerre presenta hematomes i hemorràgia interna. A més, pateix dispnea (dificultat per a respirar) i un "important emfisema (inflor produïda per aire en el teixit pulmonar) subcutani que s'estén des de nivell cervical fins a nivell pélvic".

L'informe de l'hospital també indica que "el pacient refereix cops amb punys i puntades a la cara, tòrax i abdomen i extremitats inferiors" i que els seus genolls i turmells estan "estables amb múltiples hematomes, erosions i abrasions".

Segons la versió oficial, difosa per l’Agència Efe, Igor Portu es va produir ell mateix les citades lesions durant el seu arrest, durant el qual "va oposar gran resistència".


 Segons la versió oficial d’Efe, Igor Portu ha estat conduït aquesta nit a l’escorcoll del seu domicili de Lesaka, conjuntament amb Mattin Sarasola. En el cas de Sarasola, la seva presència va ser confirmada per alguns veïns de la localitat, que van poder veure’l durant l’accés a l’escorcoll, a diferència d'Igor Portu, que no ha estat vist per ningú.

A la localitat de Lesaka es va portar a terme ahir una assemblea informativa, en la qual veïns d'ambdós detinguts van mostrar la seva preocupació pel fet que els dos detinguts romanguessin a mans de la Guàrdia Civil, un cos armat amb greus antecedents en casos de tortura als detinguts. El cas del jove Gorka Lupiañez, detingut el passat 6 de desembre i que va denunciar salvatges tortures a mans de guàrdies civils estava encara present a la memòria dels seus conciutadans.


D’altra banda, diversos agents polítics i socials, entre els quals els partits parlamentaris bascos Eusko Alkaratsuna i Aralar, han reclamat que s’investiguin l’origen de les lesions que pateix Igor Portu, ja que consideren que els que aquests indicis de tortura suposen un fet d'extrema gravetat que qüestiona l'actuació de la policia espanyola.