"El País" amenaça amb les intencions del PSOE d'il.legalitzar ANB abans de les eleccions

 Segons informa el diari basc Gara, avui el diari El País ha fet públic avui que el Govern de Zapatero promourà la il•legalització de l’organització Acció Nacionalista Basca (ANB) durant les pròximes setmanes. La demanda d’il.legalització podria presentar-se a primers de gener per ofegar qualsevol opció que ANB pogués participar a les eleccions de març, acció que suposaria un nou atac contra l’independentisme basc i les llibertats polítiques. Els arguments esgrimits es basen en la “no condemna” de les accions armades d’ETA, davant les quals ANB sempre ha reclamat solucions de diàleg i de pau.

11/12/2007 12:04 Internacional

El diari El País publica en la seva edició d'avui les intencions del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero de concentrar tots els seus esforços a instar la suspensió d'activitats d’ANB, partit que té una vida de més de 70 anys apostant per la independència a Euskal Herria, i que ha sobreviscut a les persecucions del feixisme durant tot aquest temps.


El diari espanyol afirma que la decisió política d'il•legalitzar la formació abertzale ja està presa i es durà a efecte en les pròximes setmanes. No obstant això, assegura que l'Executiu Zapatero abans de formalitzar la demanda (...) espera l'últim informe de les Forces de Seguretat de l'Estat sobre ANB per a sumar el màxim possible d'arguments a la seva iniciativa. En aquest sentit, com és habitual, el diari El País ha estat de nou el mitjà per transmetre les amenaces del PSOE contra l’independentisme basc.

El Govern espanyol, sempre segons la informació difosa pel citat diari, podria començar amb aquest procés quan s'iniciï la dissolució de les Corts i convocatòria d'eleccions el 7 de gener i, citant fonts del PSOE, especifica que la demanda d'il•legalització es pot formalitzar abans de la convocatòria de les pròximes eleccions generals.  S’hi contempla la possibilitat de presentar la demanda i sol•licitar la convocatòria d'urgència de la Sala del 61 del Tribunal Suprem, encarregada de l'aplicació de la Llei de Partits. En aquest context, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va anunciar la setmana passada que "accelerarà" aquest mes la investigació sobre la possible vinculació de ANB amb Batasuna, en el marc del sumari secret que Baltasar Garzón va obrir el passat abril.


Segons fonts del propi Ministeri Públic, l'impuls a aquesta investigació serà possible gràcies a nous informes policials "de pes" que van arribar a la Fiscalia la passada setmana. No obstant això, van afegir que la Fiscalia no sol•licitarà la suspensió d'activitats de ANB per l'únic fet que no hagi condemnat el tiroteig del 1 de desembre en la localitat francesa de Capbreton, ja que es tractaria solament de "una dada més" sobre l'actuació d'aquest partit dels molts que s'han anat ja recaptant. El fet de no condemnar les accions d’ETA seguint els paràmetres dels partits del règim s’ha convertit en l’argument de pes per il.legalitzar ANB, partit que ha emplaçat repetidament al diàleg i als camins per cercar la pau.

 

 

 

 

 

 D'altra banda, 'agència EFE ha avançat, a més a més, que la suspensió d'activitats d’ANB podria també comportar la imputació per un delicte de pertinença a organització terrorista dels seus dirigents.

FONT: www.gara.net

Per saber-ne més:

ANB anuncia que es presentarà a les eleccions al març.- Garzón empresona més independentistes Llibertat.cat

ANB anuncia mobilitzacions pel Dret a Decidir i contra la Constitució Llibertat.cat

Augmenten els empresonaments pel macrosumari 18/98. Presó provisional per a 15 dels detinguts. Llibertat.cat

L'Audiencia Nacional ordena la detenció de 40 persones pel sumari 18/98 Llibertat.cat

Detenció de 23 responsables de Batasuna per ordre de Garzón  Llibertat.cat