ANB anuncia mobilitzacions pel Dret a Decidir i contra la Constitució

 La formació abertzale Acció Nacionalista Basca (ANB-EAE) ha fet una crida a participar a les manifestacions convocades per als pròxims 1 i 6 de desembre a Pamplona i a Durango, a favor de la Sobirania i del Dret a Decidir. Càrrecs electes d’ ANB-EAE dels quatre territoris del País Basc del sud han realitzat avui una roda de premsa a Pamplona amb motiu del 25 aniversari del Millorament navarrès i la proximitat del 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola.

27/11/2007 20:59 Internacional

En nom de tots els càrrecs electes d’ANB, la regidora d’aquesta formació a Pamplona Mariné Pueyo ha recordat que la Constitució va ser rebutjada per la ciutadania basca perquè ens negava els nostres drets, la nostra sobirania i el nostre dret a decidir lliure i democràticament el nostre futur. Mariné també ha exposat que 30 anys després la Constitució continua tenint la funció de negar els nostres drets i ha denunciat  que l’Estat espanyol no acceptarà cap dret que qüestioni el marc territorial espanyol i  el fet que l’Estat es negui a acceptar  l'oportunitat de superar el marc polític que nega els drets d'Euskal Herria.

Pueyo també ha denunciat que el Millorament navarrès va néixer a l'empara de la Constitució amb l'objectiu de separar Navarra de la resta de territoris bascos. En aquest sentit també ha ressaltat Navarra té un caràcter especial perquè d'aquest territori prové el fet històric que en el passat va constituir un estat independent, vertebrant el que avui dia es coneix com Euskal Herria.

La representant d’ANB-EAE ha denunciat que durant aquests 25 anys, UPN i el PSN han utilitzat el Millorament com eina per a imposar la partició territorial i negar la paraula a la ciutadania basca, intentant que desaparegués qualsevol vestigi de la identitat basca a Navarra,  i el fet que actualment pretenen igualment blindar l'actual marc polític per perpetuar aquesta separació entre les terres basques.

 En la seva opinió, estan cometent el mateix error de fa 25 anys, imposant-nos el Millorament, que no va ser sotmès a referèndum i no té l'aval de la ciutadania navarresa. En aquest sentit, consideren imprescindible reconstruir el nostre Estat navarrès, l'únic que ha vertebrat Euskal Herria.

A partir d’aquestes exposicions, la representant abertzale ha fet una crida a secundar les manifestacions convocades per al pròxim 1 de desembre a Pamplona amb el lema Amb el Millorament, democràcia zero, i posteriorment el 6 de desembre a Durango, a favor de la sobirania i pel dret a decidir.

Font: www.gara.net