Homenatge a Jordi Martínez de Foix i Llorenç al barri de Sant Andreu de Barcelona

22.10.07 Dissabte passat, L'Assemblea Sant Andreu-Nou Barris d'Endavant (OSAN) va rendir homenatge  a Jordi Martínez de Foix i Llorenç, en 29è aniversari de la seva mort. Jordi Martínez, militant independentista, era vei de Sant Andreu i va morir a l'explotar-li l'artefacte explosiu que manipulava. És el tercer any consecutiu que Endavant organitza aquest acte. L'homenatge ha comptat amb la presència dels familiars.

22/10/2007 02:07 Política

Passaven pocs minuts de les 7 de la tarda quan una militant de l’Assemblea d’Endavant va iniciar l’acte. Darrere seu, la placa en record d’en Jordi era flanquejada per una bandera roja i una estelada, mentre davant seu jeia un quadre-foto d’en Jordi, en una imatge molt emotiva per a la família pel moment en què va ser presa.

De seguida va prendre la paraula Josi, la mare de JordiMartínez, qui després de sol·licitar un minut de silencia, va recordar la lluita i personalitat del seu fill, infatigable en el saber i en el fer, combinant d’aquesta manera la teoria amb la pràctica, el pensament i la lluita, tant en l’àmbit polític com el cultural i el social, entre d’altres. També va tenir unes paraules en record d’en Lluís Maria Xirinacs, a qui Josi va titllar, igual que a en Jordi, de necessaris lluitadors del segle XXI.

A continuació, un militant de l’Assemblea d’Endavant ha llegit el manifest que, enguany, havíem redactat per a recordar la lluita d’en Jordi i la necessitat de continuar-la, sabent que sempre és a contracorrent d’aquells qui d’un temps ençà s’han venut a les poltrones del poder i de qui ens titlla, a nosaltres com a en Jordi i a tots els lluitadors i lluitadores polítiques, de “terroristes”.

Després, una militant de l’Assemblea va llegir dos poemes de Miquel Martí i Pol, “Aquesta remor que se sent...” i “Ara mateix”. A continuació, l’Assemblea d’Endavant i l’Assemblea de Joves de la Sagrera i Sant Andreu ‘La Trinxera’ han fet sengles ofrenes florals al monòlit en record del Jordi.

Finalment, l’acte es va tancar amb la cantada de l’himne de Catalunya, Els Segadors, tot convidant a la gent a trobar-nos en les lluites i, convidant a la gent a l’acte d’homenatge de l’any següent, en què es commemoraran els 30 anys de la caiguda en combat d’en Jordi Martínez de Foix i Llorenç.

Per saber-ne més:

1978 Jordi Martínez de Foix és enterrat al cementiri de Les Corts (Tal dia com avui)