El Parlament basc de Vitòria demana la llibertat dels dirigents de Batasuna

 26.10.07 El Parlament basc de la localitat de Vitòria ha aprovat avui una resolució per la qual es demana la posada en llibertat dels militants i dirigents de Batasuna detinguts i empresonats a partir de la ràtzia iniciada a les poblacions de Segura i Olaberria per ordre del jutge Garzón. També reclama el respecte per al fur parlamentari dels empresonats, així com també denuncia l’escorcoll de la seu d’EHAK realitzada a Sant Sebastià.

26/10/2007 20:39 Internacional

L’origen d’aquesta resolució prové de la iniciativa d'Ezker Abertzalea, que ha originat el debat, a la qual el tripartit i Aralar han presentat una esmena. Finalment ha estat aprovat el model de resolució esmenada pels altres grups de la cambra.


L'esmena consta de cinc apartats, que s'han votat fil per randa i que han estat aprovats amb els vots del tripartit, Aralar i de Ezker Abertzalea. En l'únic punt que el grup abertzale s'ha abstingut ha coincidit amb el fet que el PSE també ha adoptat aquesta postura, per la qual cosa la resolució ha pogut tirar endavant.

La resolució demana en primer lloc el respecte al fur parlamentari i denuncia la vulneració de la inviolabilitat parlamentària pel fet que s’hagin escorcollat els despatxos i oficines de parlamentaris, en referència a l’escorcoll realitzat per part de la Policia espanyola de la seu de EHAK. A tot això el text afegeix que l'Audiencia Nacional no és competent per a actuar contra parlamentaris.

La resolució reitera la seva denúncia a iniciatives de processos d'il•legalització d'organitzacions polítiques i demana la posada en llibertat dels detinguts de la ràtzia del 4 d'octubre. En aquest  sentit exposa que Aquelles persones que en l'exercici de drets bàsics com el de reunió han estat detingudes i empresonades, han de recobrar la condició de llibertat.

Aquesta iniciativa del Parlament basc ratifica d’aquesta manera l'acord del dia 1 de desembre de 2006, en el qual es sol•licitava la desaparició de l'Audiencia Nacional per no fer efectives les garanties processals, així com l'acord de 2005 en el qual es demanava la derogació de la Llei de Partits.

Font: www.gara.net