Cardedeu acull la IV Trobada d’Estudiants dels Paďsos Catalans

10.04.07 La població del Vallès Oriental ha acollit el llarg dels primers dies del mes d’abril la quarta edició d’aquesta trobada estudiantil, organitzada per primera vegada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en col·laboració amb diverses entitats d’aquesta vila, tot recollint el bagatge de les anteriors edicions organitzades per les entitats precedents. Un centenar llarg d’estudiants d’instituts i universitats d’arreu de les comarques han participat durant aquests dies en diverses i variades activitats de diferent temàtica, la majoria de les quals encarades a la reflexió al voltant del sistema educatiu d’arreu del país així com als reptes que es fixa la organització estudiantil.

10/04/2007 00:22 Política

En un ambient distès i participatiu, i amb la presència de molts i moltes joves que han anat passant al llarg d’aquests quatre dies sense fer-hi estada completa, des del sindicat d’estudiants de l’esquerra independentista es considera que “les expectatives de participació s’han complert sobretot qualitativament”. Taules rodones, tallers de caràcter tècnic i activitats lúdiques (actuacions teatrals, concerts de diferent format, partits de futbol), s’han anat succeint en diferents espais de Cardedeu mercès també a la col·laboració del teixit social de la vila com ara l’Associació Cultural l’Esquellot, el Casal de Joves o el Casal Popular la Traca. Tot i això, i com sol ser habitual en activitats d’aquest tipus, s’hagué de canviar l’hora o suspendre algunes activitats, com el taller de korfball, per causes alienes a la organització.

Des del SEPC, es destaca que les activitats de temàtica estudiantil han pretès aprofundir en totes aquelles qüestions que es fixa com a imprescindibles per tal d’avançar cap a un model educatiu públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat. Conseqüentment, des de la organització s’ha convidat a sindicalistes, professorat, pedagogues i antics participants del moviment estudiantil de diferents llocs del país per tal de conèixer i discutir les seves impressions sobre la realitat del panorama educatiu avui per avui.

Així doncs, Les agressions a la xarxa educativa pública al País Valencià, el desplegament de la LOE i de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) centraren el primer dels temes plantejats mentre que les formes de participació, un repàs a diferents lluites estudiantils al llarg dels darrers anys o la importància del model pedagògic centraren les activitats al voltant de l’ensenyament popular. En matèria lingüística, en destaca la xerrada al voltant del decret Fillol als Països Catalans insulars. Respecte la lluita antipatriarcal, aquesta va abordar-se al voltant del paper de la llengua en aquesta lluita, degut a la prevalència, encara avui, d’un llenguatge que segueix invisibilitzant i discriminant a les dones en la nostra societat. Finalment, també va abordar-se la realitat que amaga el fracàs escolar, els perills del dualisme educatiu que es fomenta amb la concertació de centres o la necessitat de com treballar per a assolir petites victòries en els centres d’ensenyament, que segueixen oferint greus mancances en matèria d'infrastructures de tot tipus.

Totes aquestes activitats, de marcat caràcter transversal, es van complementar amb altres temàtiques més tècniques o lúdiques. Tallers de comunicació o de disseny per tal que les diferents assemblees d’organització desenvolupin les seves activitats, un concorregut taller de SOMA, definides com a “psicologia revolucionària” i orientat a vèncer valors com ara els prejudicis, la baixa autoestima o l’individualisme que es promouen de forma més o menys directa per part de les societats capitalistes. Finalment, i per primera vegada al llarg d’aquests anys, es plantejaren activitats esportives on destacà el partit de futbol dut a terme el darrer dia, després de la recollida i neteja col·lectiva.

D’altra banda, cal ressaltar que les diferents nits s’ompliren amb actuacions musicals i teatrals a la Sala Sarau de les que participaren centenars de persones de totes les edats tant de dins com de fora de la vila. El concert de dissabte, a càrrec de les bandes Safanòria, High Times i Skafam, aplegà a unes sis-centes persones, part de les quals seguiren la festa posteriorment al Casal Popular la Traca.

Valoracions i nous reptes
Els i les estudiants del SEPC, ressalten que “la feina de base, al dia a dia i des dels centres d’ensenyament, defugint la dependència a organitzacions polítiques i corporacions sindicals dóna els seus fruits” i auguren un futur prometedor ja que “es demostra un cop més que els i les joves estudiants volem canviar les coses i estem disposats i disposades a destinar-hi temps i esforç”. L’imminent VI Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana, que es celebrarà a la ciutat de València, n’és un bon exemple.

 

Per saber-ne més:

La quarta trobada d'estudiants dels Països Catalans debat sobre la qualitat de la universitat i el català. El Punt

Es presenta en roda de premsa la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans. Llibertat.cat 27.03.07