2008 Els activistes contra el Toro Osborne del Bruc declaren als jutjats

Dos manresans que van intentar tirar el Toro Osborne del Bruc defensen la seva acció als jutjats

10/12/2008 Tal dia com avui
El 10 de desembre del 2008 dos manresans membres de Maulets  que pocs mesos abans (el 31 de juliol) van intentar fer caure, per enèsima vegada els últims anys, el símbol del toro Osborne situat al Bruc, van declarar davant el jutjat penal número 10 de Barcelona  Durant el judici, els dos manresans van defensar la seva acció i la seva voluntat de fer caure el toro ja que  “ha estat aixecat sense permís, i és tan culpable qui el posa com qui el tira; i és un insult al poble català”. Alhora, aquest símbol, és il·legal segons la normativa de propaganda a la carretera.

Només començar el judici tant la defensa com l'acusació particular van reduïr la petició de danys de 2.700€ a 349€ i van rebaixat la petició d'un delicte de danys a una falta de danys. Amb aquesta nova situació i amb les declaracions dels Mossos d'Esquadra que van detenir als dos manresans, "totalment falsejades i inflades, va quedar en evidència la voluntat dels Mossos de perseguir políticament als dos independentistes com en tants altres casos. La detenció doncs, per una falta, és il·legal, i és un fenomen que recentment es ve repetint per part sovint per part del cos policial autonòmic", segons va assenyalar Alerta Solidària.

Malgrat les declaracions del pèrit i dels Mossos d'Esquadra, no es va poder acreditar cap dany al toro més que els bisos que s'hi van treure i que els propis acusats han acceptat haver tret.

L'acusació particular d'Osborne va renunciar a la responabilitat civil i va demanar la pena mínima. Pel que fa  a la fiscalia, van demanar una pena multa de 16 dies a 12 euros al dia. Finalment, la defensa va demanar la lliure absolució perquè “no hi ha hagut suficient càrrega de prova contra els acusats, no van quedat acreditats danys ni propietats, es tracta d'una estructura construïda sense permís, hi ha disparitat en el lloc dels danys i el contracte de construcció no es correspon amb la zona on està realitzat”. El judici va quedar així vist per sentència.

Dies abans del judici fiscalia i acusació particular van intentar arribar a un pacte que els acusats van rebutjar, "en clara mostra i exemple de dignitat, amb l'argument que no hi havia pacte possible per uns fets que eren justos i pels quals per tant no se'ls hi podia demanar cap responsabilitat", segons indica Alerta Solidària.

"El toro, igual que la bandera espanyola i la corona són símbols de l'espanyolisme creixent que s'està imposant al nostre poble i que fa ja 300 anys que patim. Per això des de l'Esquerra Independentista no tenim altra opció que enfrontar-nos a aquests símbols d'opressió al nostre poble. Per aquesta lluita, desenes de catalanes han estat encausades aquest últim any" ha puntualitzat Alerta Solidària.

Per saber-ne més:

Judici per danys al toro d'Osborne del Bruc. Llibertat.cat

Jornades antirepressives a Manresa. Llibertat.cat 

Ajornat el judici per danys al toro d'Osborne del Bruc. Llibertat.cat

Judici contra els Maulets detinguts a Igualada - Llibertat.cat

Maulets qüestiona les detencions de dos dels seus membres a El Bruc - Llibertat.cat 

La Bandera Negra reivindica la caiguda de l'estructura del Toro d'Osborne - Llibertat.cat