2006 Manifestaciķ multitudināria convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir

2006 Manifestació multitudinària convocada per la PDD a Barcelona amb el lema Som una Nació i tenim el Dret a Decidir

18/02/2006 Tal dia com avui
2006 Manifestació multitudinària convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir 2006 Manifestació multitudinària convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir
18 de febrer: Diada històrica pel Dret a l’Autodeterminació    

Tal dia com avui que fa dos anys de la manifestació convocada a Barcelona amb el lema “Som una nació i tenim el dret a decidir” convé recordar els avenços polítics que va encetar aquesta mobilització massiva. No només per l’èxit d’aquella convocatòria, la més nombrosa de les realitzades en clau nacional des de 1976, sinó sobretot per l’interessant evolució i clarificació que aquesta va afavorir.

Més enllà de protesta contra la retallada estatuària i el clima hostil generat contra tota reivindicació nacional, la manifestació del 18 de febrer va posar sobre la taula la voluntat de la societat civil a intervenir en la construcció nacional, superant les limitacions de l’àmbit institucional i amb una reivindicació clara: el dret a l’autodeterminació.

Durant aquest any els impulsors i participants de la Plataforma pel Dret a Decidir han continuat mobilitzant la població catalana amb els principis inicials de la manifestació massiva de 2006. No es tractava, vist amb perspectiva, d’una simple reacció conjuntural als atacs del nacionalisme espanyol, i ni tan sols d’una maniobra tàctica d’alguns partits parlamentaris. El temps ha deixat les coses en el seu lloc i aquesta plataforma, sorgida formalment d’aquesta mobilització, ha continuat treballant pels drets individuals i col.lectius dels catalans i les catalanes, posant especial èmfasi en el dret democràtic a l’autodeterminació. En aquest sentit, durant aquest temps ha seguit una tasca aglutinadora, sumant adhesions i col.lectius. Però allò més important ha estat l’evolució ideològica i la concreció en les reivindicacions d’aquesta plataforma i de la seva influència social.

El manifest fundacional de la PDD ja exposava inequívocament que Tot recordant la lluita de l'Assemblea de Catalunya en favor del restabliment de l'Estatut d'Autonomia com a mitjà per exercir el dret a l'autodeterminació, i rememorant també que fa vint-i-cinc anys la nació catalana sortí al carrer davant de l'ofensiva contra l'expressió de la seva identitat, ara veiem necessari tornar-nos a manifestar sota el lema "Som una nació i tenim el dret de decidir!" Però segurament l’aportació més interessant d’aquest nou moviment popular, així com també ho havien aconseguit temporalment el moviment contra la guerra o en defensa del territori, ha estat el fet que ha desbordat les limitacions dels partits polítics governants al Principat. Uns partits que han claudicat reiteradament a cada retallada o amenaça de l’Estat i que no han estat capaços d’aportar ni un mínim d’esperança als sectors socials amb més consciència nacional.

18 de febrer: un any de lluita pel Dret a l’AutodeterminacióEl treball mobilitzador i el posicionament de la PDD, per tant, ha sabut aglutinar aquests sectors socials situats en la defensa sense pal.liatius del dret a l’autodeterminació. Encara més, ha dotat de consciència política un àmbit de població situada en el catalanisme ambigu, que fruit d’aquest treball i de la conjuntura actual han superat la desorientació, el desencant i la por.

D’altra banda, és important recordar que el treball d’aquest moviment popular també ha produït efectes clarificadors: pel fet que aquesta plataforma no ha pogut ser dirigida ni instrumentalitzada per cap dels partits governants, però sobretot perquè ha aconseguit superar les intencions d’alguns projectes de regeneració del panorama polític actual sota el mantell de postulats que podríem considerar pròxims al sobiranisme. En aquest sentit, l’Esquerra Independentista organitzada també ha contribuït a l’expansió social d’aquest moviment, a la vegada que s’hi introduïen la crítica als estatuts autonòmics i als sectors sobiranistes ancorats exclusivament en la lluita electoral. Així, la intenció d’intrumentalitzar-lo com si es tractés d’un foc d’encenalls ha quedat desactivada per les característiques d’aquest moviment i la seva xarxa social, però sobretot pel contingut democràtic i de ruptura del seu missatge: el dret a l’autodeterminació.

Un any després, la Plataforma pel Dret a Decidir torna a convocar els catalans i les catalanes a la mobilització pels seus drets com a poble. Noves mobilitzacions en la lluita pel DRET A L’AUTODETERMINACIÓ.

18 de febrer: un any de lluita pel Dret a l’Autodeterminació Per saber-ne més:

18 de febrer: un any de lluita pel Dret a l’Autodeterminació

Entrevista a Mònica Sabata (PDD)

La Plataforma pel Dret a Decidir convoca mobilitzacions en el 1er aniversari de la manifestació